GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda

Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2022 / 18:19
Autor: Andrija Jović
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.

Tržišna kapitalizacija najvećih američkih korporacija ove je godine pala za sedam bilijuna dolara, a najviše pate dionice iz tehnološkog sektora.

Jerome Powell, guverner Feda, rekao je u četvrtak da bi na lagano slijetanje gospodarstva mogli utjecati čimbenici izvan Fedove kontrole, što je prilično neugodna poruka za ulagače. Inflacija je izmakla kontroli, u travnju (u SAD-u) je iznosila 8,3% na godišnjoj razini. To je nešto manje nego u ožujku, ali je i dalje zabrinjavajuće, tim više što je porasla i bazna inflacija (koja ne uzima u obzir promjenjive cijene hrane i energenata) koja pokazuje rast od 0,6% u odnosu na ožujak. Inflacija se kreće u cijeli niz proizvoda, a ne samo u prekinute opskrbne lance. Povjerenje potrošača, koje mjeri Sveučilište u Michiganu, palo je na najnižu razinu u jedanaest godina.

Dow Jones je u pet dana pao nešto više od dva posto, a Nasdaq gotovo tri posto. Da medvjedi (sinonim za pesimizam u financijskom svijetu) sve više preuzimaju kontrolu, jasno je iz začuđujuće činjenice da je tržišna kapitalizacija američkih blue-chipsa ove godine pala za čak sedam bilijuna (ili sedam tisuća milijardi) dolara. S&P 500 izgubio je 18 posto ove godine (do četvrtka), a Nasdaq čak 27 posto, jer su dionice u tehnološkom sektoru oštro pale. Netflix je, na primjer, udaljen čak 75 posto od rekorda, što ga čini najgorim ovogodišnjim performerom u sastavu S&P 500 indeksa.

Prema financijskoj tvrtki Bespoke Investment Group, samo jedanaest puta u povijesti Nasdaq je pao za 20 posto u 30 trgovačkih dana, kao ove godine. Devet od ovih prethodnih dubokih promašaja povezano je s recesijom. Gdje je dno, svi se pitaju. Većina vjeruje da će biti još patnje, tržište prvo mora doživjeti kapitulaciju. Tek kada sve izgleda beznadno, mogla bi se dogoditi prekretnica. Međutim, indeks straha i pohlepe koji mjeri CNN sada je stvarno nizak (na ljestvici od 0 do 100 u četvrtak je bio samo 6; što je indeks niži, više straha leži u kostima ulagača), što bi mogao biti znak da se bliži odskok.

Dolar je u odnosu na košaricu valuta dosegao najvišu razinu u dva desetljeća. Indeks dolara porastao je na 104,72 boda (rekord od 12. prosinca 2002.). Euro je u četvrtak skliznuo najniže od 3. siječnja 2017., na 1,0328 dolara za euro, a kineski juan najniže je pao od rujna 2020. Izgubio je sedam posto u posljednja tri mjeseca (travanjski gubitak bio je čak i najveći mjesečni gubitak u povijesti). Nastavlja se iznenađujući rast ruske rublje, jer je u drugoj polovici tjedna dolar trebalo platiti samo 62,75 dolara, barem nakon ožujka 2020. Podsjetimo, u veljači (na početku rata u Ukrajini i prvih sankcija protiv Rusija) dolar je već vrijedio više od 150 rubalja.

Kataklizma se događa i na tržištu kriptovaluta. Kolaps stablecoina terraUSD je potkopao povjerenje investitora u kripto tržište. Cijena mu je pala znatno ispod 20 centi, iako bi u teoriji ovaj novčić trebao vrijediti jedan dolar ili najviše nekoliko centi manje. Terra ne jamči za svoju vrijednost novcem ili drugim ulaganjima, to je algoritamski stabilan novčić koji bi trebao pratiti kretanje dolara kroz financijski inženjering. Federalne rezerve SAD-a sve više obraćaju pozornost na ono što se događa i, prema JPMorganu, čak bi mogao zatražiti da izdavatelji stablecoina imaju pokriće kod Fed-a.

Tagovi: Netflix, tržište kapitala, Nasdaq, američka ekonomija, inflacija, Federalne rezerve, Jerome Powell
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE