GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke

Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
MONETARNA POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2023 / 08:02
Autor: SEEbiz / Ilirika
AANALIZA - Fed čvrsto stoji pri svom stavu da će kamatne stope još dugo ostati visoke.

Njihove ažurirane prognoze ukazuju na vrlo blago hlađenje gospodarstva i dug put do ciljne temeljne inflacije od dva posto. Stoga Fed nije promijenio svoju kamatnu stopu (5,25% na 5,50%), iako srednja prognoza za ovu godinu sugerira još jedno povećanje od 25 baznih bodova. Međutim, FOMC je podijeljen, s 12 članova odbora za dodatno povećanje ove godine i sedam za zadržavanje kamatnih stopa.

Fed želi da tržišta vjeruju u dugoročne visoke kamatne stope. Medijan predviđanja ukazuje na 50 baznih bodova smanjenja u 2024. (u usporedbi sa 100 baznih bodova u lipnju) i dodatnih 120 baznih bodova smanjenja u 2025., što bi značilo srednju stopu od 3,9 posto. Dužnosnici Feda također su neobično nesigurni u pogledu izgleda kamatnih stopa u sljedećih nekoliko godina, s prognozama za kraj 2025. u rasponu od 300 baznih bodova, od 5,6 posto do 2,6 posto. Kako bi opravdali te više kamatne stope u nadolazećim godinama, dužnosnici su morali značajno povećati svoje ekonomske prognoze. Očekuju da će rast BDP-a biti 2,1% ove godine i 1,5% 2024., a najviša stopa nezaposlenosti zadržala se na samo 4,1%. Ako je Fed u pravu u pogledu gospodarskih očekivanja, onda kamatne stope nedvojbeno mogu dugo ostati visoke.

Kamatne stope ostaju visoke čak i u eurozoni, gdje je ECB prošli tjedan podigla ključne kamatne stope za 25 baznih bodova. Ovog su ponedjeljka, međutim, Njemačka i Francuska izdale nacionalne tromjesečne trezorske zapise s prinosima od 3,73 i 3,83 posto.

Podsjećamo, prošli tjedan, prije nego što je ECB podigao kamate, Republika Slovenija izdala je tromjesečne trezorske zapise s prinosom od 3,15 posto. Inače, ILIRIKA, kao primarni upisnik državnih trezorskih zapisa, najavljuje da će se sljedeće aukcije 3-, 6- i 18-mjesečnih trezorskih zapisa održati 10. listopada 2023. godine.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Zlato u posljednjih pet godina rastom nadmašilo S&P 500
USPOREDBE
Zlato u posljednjih pet godina rastom nadmašilo S&P 500
KOLUMNA - Ne samo da je zlato dosegnulo rekordnu razinu od 2.035 dolara za uncu u ponedjeljak, ono je "nadmašilo" S&P 500 u razdoblju od pet godina.
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
NASTAVAK OPTIMIZMA
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
KOLUMNA - U prosinac, drugi najbolji mjesec po isplativosti, burze ulaze možda čak i s previše optimizma i pomalo nerealnim očekivanjima da će Fed već u ožujku početi snižavati kamate. Sve investicije jure prema gore, čak su i cijene zlata rekordno visoke.
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
SLOVENSKO TRŽIŠTE
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
ANALIZA - Kraj godine pravo je vrijeme za kratku usporedbu slovenskoh burzovnog tržišta sa svjetskim.
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
VAL KUPNJI
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
KOLUMNA - Uz sve veću vjerojatnost da će središnje banke uspjeti postići meko prizemljenje za gospodarstvo, burzovni ulagači dobivaju krila i vjeruju da će iduća godina donijeti nove rekorde.
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
OPTIMIZAM
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
KOLUMNA - Ako su potrošači na Crni petak uhvatili brojne popuste, ulagači nisu imali tu priliku na burzama jer su indeksi u studenom značajno porasli zbog naznaka da Fed neće ponovno dizati kamate, pa je teško govoriti o povoljnim procjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE