GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kamatne stope će rasti, korporativni profiti u opasnosti

Kamatne stope će rasti, korporativni profiti u opasnosti
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2023 / 15:29
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ponavljaju li ulagači na burzi pogrešku procjenjivanja koliko će agresivno Fed podići kamatne stope? Neke projekcije sada sugeriraju da bi se Fed mogao zaustaviti na stopi od samo 6,0%.

Bank of America napominje da će snažna potrošačka potražnja i ograničeno tržište rada (podaci za veljaču u SAD-u bit će objavljeni u petak) nastaviti uzrokovati inflatorne pritiske, što će prisiliti američku središnju banku da nastavi s pooštravanjem monetarne politike.

Prema Bank of America, vrhunac ciklusa mogao bi biti na gotovo šest posto, što bi, međutim, smanjilo agregatnu potražnju i vratilo inflaciju u željeni raspon. Terminski ugovori pokazuju da tržište trenutačno očekuje vrhunac kamatnih stopa od 5,4 posto u rujnu. Gotovo je 100% sigurno da će Fed ponovno podići kamatne stope (vjerojatno za 25 baznih bodova) na sastanku u ožujku (21.-22. ožujka).

Kamatne stope u SAD-u bile su na šest posto (i više) posljednji put između ožujka 2000. i siječnja 2001., kada je Fed, suočen s bumom dionica (a potom i zbog terorističkog napada), iz temelja promijenio politiku a snižene kamatne stope u 2001. sa 6,0 pale su na 1,75 posto. BoFA također predviđa da će američko gospodarstvo biti u recesiji do trećeg kvartala 2023. godine.

"Ako se to dogodi, profiti kompanija će naglo pasti, ali čak i ako izbjegnemo recesiju, ova godina će biti vrlo izazovna za kompanije i to će se znati po dobiti", napisala je početkom tjedna banka JPMorgan.

Kao što je poznato, situacija na financijskim tržištima prošle se godine iz temelja promijenila, odjednom je nakon razdoblja ultralabave monetarne politike zbog inflacije uslijedilo razdoblje brzog stezanja remena, nakon čega je uslijedio popriličan šok na tržištu dionica, a posebice obveznica. . Fed prati i Europska središnja banka, na idućoj sjednici (16. ožujka) očekuje se da će podići ključnu kamatnu stopu kod ECB-a za 0,5 postotnih bodova na 3,0 posto.

Poslovnim bankama to odgovara, a i slovenski bankarski sektor zbog toga bilježi snažan rast dobiti. Logika je jednostavna: banke imaju gotovo 26 milijardi eura depozita slovenskih štediša (velika većina, oko 85 posto, u slovenskim bankama, to su depoziti po viđenju), a taj novac mogu posuđivati uz sve veće kamate, ili " parkirajte ga kod ECB-a po kamatnoj stopi od 2,50 posto.

Tagovi: terminski ugovori, Federalne rezerve, kamatne stope, Bank of America, JPMorgan
PROČITAJ I OVO
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
POTENCIJALI
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
KOLUMNA - Ljetni mjeseci donose značajne promjene u potrošnji i ponašanju ljudi, posebice tijekom velikih sportskih događaja kao što su Europsko prvenstvo u nogometu, Olimpijske igre i Tour de France, koji će se svi održati ovog ljeta.
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
OPTIMIZAM
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
KOLUMNA - Njujorška burza nikada u povijesti izborne godine nije toliko dobila u prvoj polovici godine kao ove godine, no problem je što se čak trećina rasta može zahvaliti jednoj dionici - Nvidiji, koja je jučer prestigla Microsoft po tržišnoj vrijednosti.
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
OZBILJAN PAD
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
KOLUMNA - Francuska je pala u nemilost rejting agencija, dok je njujorški NASDAQ nastavio rekordni niz nakon što je američka inflacija u svibnju bila niža od očekivane.
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.
Politička nestabilnost trese europska tržišta
NEIZVJESNOST
Politička nestabilnost trese europska tržišta
KOLUMNA - Nakon nedjeljnih izbora vodeće europske burze skliznule su, posebice su pale dionice banaka u Parizu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE