GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako zaštititi ured od provalnika i povećati sigurnost zaposlenika?

Kako zaštititi ured od provalnika i povećati sigurnost zaposlenika?
SAVJETUJEMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2022 / 16:37
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Sigurnost vašeg ureda je vrlo važna. Bilo da ste već imali neugodno iskustvo provale i gubitka skupe opreme i dokumentacije ili želite biti oprezni – važno je saznati koje sigurnosne mjere možete donijeti u svoj poslovni prostor.

Vrlo je bitna sigurnost opreme i dokumentacije, a prije svega sigurnost djelatnika. Kako biste naučili kako zaštititi svoj ured od provale, nastavite čitati naš tekst i informirajte se.

Video nadzor - jedan od najučinkovitijih načina zaštite

Video nadzor u uredima ima nekoliko funkcija i prednosti. Osim što će detektovati pa čak i identificirati provalnika, on će na neki način spriječiti lopova od ideje da provali u vaš ured.
Kada u svoju tvrtku ugradite pouzdane i kvalitetne kamere koje pohranjuju snimke, možete biti malo opušteniji kada je provala u pitanju. Danas su dostupni brojni moderni sustavi i kamere koje imaju izvrsnu rezoluciju, domet i razne funkcije.

Ako imate ured u sklopu doma ili manje zgrade, video nadzor treba postaviti dovoljno visoko da zahvati cijeli ulaz u tvrtku, uključujući prozore, kapiju i ogradu. Osim ulaza u zgradu, ako je vaš ured u stanu, najbolja opcija je da se sa zborom stanara dogovorite o postavljanju nadzora u zgradu i ispred nje.

Pored toga, zaštitu možete podići na višu razinu ugradnjom posebnih kamera za unutarnju instalaciju. Korisne su kada tvrtka ne radi tijekom vikenda, a možete ih koristiti i svaki dan.

Prilikom postavljanja kamera u radni prostor svakako je najbolja opcija hodnik, no svakako se posavjetujte s odvjetnicima i stručnjacima koji će vam dati rješenje kako postaviti kamere u okviru zakona, odnosno gdje ih je dopušteno postaviti.

Kada planiraju krađu, lopovi uglavnom prate kretanje ljudi, a prostor “napadaju” kada je prazan. Video nadzor će vam biti od koristi da primijetite ako ista osoba prečesto prolazi pored vašeg ulaza (a da nije susjed).

Alarmni sustav - dovedite sigurnost tvrtke na visoku razinu

Osim kamera, koje lopovi mogu vidjeti, ono što bi ih iznenadilo svakako je alarmni sustav. Danas su dostupni moderni žičani i bežični alarmni sustavi koji se koriste ne samo u poslovnim prostorima, već i u stanovima i kućama, a posebno vikendicama, gdje provale nažalost nisu rijetke.

Kao i kod video nadzora, postoje određeni propisi za alarmni sustav koji će vam biti detaljno objašnjeni ukoliko se odlučite za kupnju od pouzdanih proizvođača. Alarmni sustav učinkovit je način zastrašivanja lopova koji bi mogli odustati od svoje namjere kada se alarm oglasi.

Zaštitari - podignite sigurnost ureda i zaposlenika na višu razinu

Važno je osigurati zaposlenike tijekom radnog vremena. U slučaju da se provalnici odluče doći tijekom radnog vremena, zaštitari je jedna od boljih mjera sigurnosti. Zaštitari će gledat snimke video nadzora i pratiti kretanje ljudi.

Uvijek se mogu informirati koje posjete očekujete, ako naravno ne radite u ogromnom prostoru gde ima velike cirkulacije ljudi. Tada će vam trebati recepcioner i djelatnici koji će imati evidenciju, dok će zadaća zaštitara biti praćenje video zapisa. Osim tijekom radnog vremena, zaštitari su posebno važni tijekom noći, kada je vaša tvrtka potpuno prazna.

Pohranite dokumente u zasebnoj i sigurnoj prostoriji

Važnu dokumentaciju treba dobro čuvati. Iako provalnici uglavnom ne namjeravaju ukrasti dokumente, oni se tijekom krađe mogu oštetiti.
Ako vaša tvrtka radi s posebno osjetljivim i strogo povjerljivim informacijama, onda je odvajanje dokumentacije još važnija i gotovo neophodna stavka od prvog dana poslovanja.

Također, ako u poslovnom prostoru imate skupe strojeve ili uređaje, svakako fotografirajte njihov serijski broj, kako bi se mogli pratiti ako dođe do provale. Spremite dokumentaciju iz kupnje i spomenute serijske brojeve, a prilikom prijave krađe policiji dajte sve podatke kojima raspolažete.

Osiguravanje uredskog prostora – budite potpuno bezbrižni

Osiguravanje uredskog prostora veće je financijsko ulaganje. Međutim, oni koji ga imaju rekli bi – jako isplativo.

Osiguranje pokriva niz rizika i nepredviđenih situacija kao što su požari i druge opasnosti, razbijena stakla i provale, krađe i pljačke, pokušaj krađe i mnoge druge situacije koje vas mogu zadesiti.

Brojna osiguravajuća društva nude nekoliko paketa koji pokrivaju razne nepredviđene situacije, a na vama je da istražite i odaberete osiguranje koje nudi najbolji omjer cijene i kvaliteta.

Ako je vaša tvrtka već bila meta provalnika, inspektori će vam dati najbolji savjet kako to izbjeći. Uz ovdje navedene savjete, neka od dodatnih rješenja mogu biti blindirana vrata, prozorske rešetke, kao i sustav kontrole pristupa.

Mnoge tvrtke odabiraju sustav kontrole pristupa koji znači da svaki zaposlenik dobiva svoju karticu za ulazak u ured, a svaka kartica se može personalizirati, tako da neki imaju pristup samo jednoj prostoriji, dok će drugi zaposlenici imati pristup samo u više prostorija.
Ovaj sustav funkcionira jednostavno – praćenjem i ograničavanjem kretanja ljudi, kako u uredskim prostorijama, tako i prilikom korištenja parkirališta i dizala.

Nadamo se da vam je naš tekst bio od koristi i da ste sada spremni zaštititi prostorije svoje tvrtke od provale i zaštititi sve zaposlenike.

Tagovi: poslovni prostori, video nadzor, zaštitarske tvrtke, sigurnost zaposlenika
PROČITAJ I OVO
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOREKCIJA
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOLUMNA - Energetski sektor je ove godine u lijepom plusu, zaslugom stalno rastućih cijena nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE