GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako protiv koronavirusa: Singapurski poučak

Kako protiv koronavirusa: Singapurski poučak
RECEPTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2020 / 14:59
Autor: Tomislav Piškor
KOLUMNA - Duh iz čarobne svjetiljke je izašao, i za razliku od priče o Aladinu, neće se nažalost brzo vratiti nazad. U ovoj priči, duh je negativna metafora na virus koji se proširio globalno, od Italije, Irana i Španjolske do SAD-a, i šokirao svijet.

Postoji tri načina kako se nositi s pandemijom Covid-19 koja je pogodila svijet. Prvi način je da ne radite ništa, zatim gotovo ništa i onda završite radeći apsolutno sve. I apsolutno, prekasno. To je strategija koju koriste zemlje poput Španjolske i SAD-a. Drugi način je primjer Kine, koja je uvela velike restrikcije cjelokupnoj populaciji. I, treći, je način pronalazak efektivne sredine između prve dvije strategije.

Zemlja koja se odlučila za treću soluciju i polučila uspjeh je Republika Koreja. Uspostavili su izvanredne mjere u zračnim lukama čim je epidemija potvrđena. Vlada je postavila posebne prolaze za putnike iz Kine i odmah zabranila sve letove za i iz provincije Hubei. Također su krenuli s mjerenjem tjelesne temperature i regularno dezinficirali sve javne površine. I, sve to su primijenili prije negoli su potvrdili prvi slučaj virusa u zemlji.

Međutim, postoji još jedna zemlja, bolja i od Republike Koreje, koja je barnumska reklama za vehementno i sveobuhvatno testiranje populacije. Brojke govore kako su Korejci proveli oko 6.100 testova na milijun stanovnika za Covid-19. U istom vremenskom razdoblju, Singapur ih je nadmašio i proveo 38.000 testova, što je u prosjeku 6.800 na milijun stanovnika.

Singapur je potvrdio prve smrtne slučajeve tek prošli vikend, iako su bili jedni od prvih gdje se raširio virus izvan Kine prije dva mjeseca. Taj podatak govori kako je Singapur trenutno jedno od najsigurnijih mjesta na svijetu za zaražene pacijente. I, to, uz nepobitne činjenice poput onih da Singapur dijeli najprometniju granicu na svijetu s Malezijom, gdje svaki dan prođe 300 tisuća ljudi, i kako su četiri od deset najprometniji zrakoplovnih linija na prostoru ASEAN-a (Singapur-Kuala Lumpur, Singapur-Jakarta…).

Uspjeh u suzbijanju pandemije ovog hiperpovezanog grada-države, koji je gospodarsko središte Azije, pripisuje se brzim odlukama vlade u vezi graničnih kontrola, pažljivom identificiranju zaraženih, mnogobrojnim testiranjima i jasnoj strategiji javne komunikacije.

Ministar vanjskih poslova Singapura, Vivian Balakrishnan, prije nekoliko tjedana za CBNC otkrio je strategiju vlade: “Inicijalna faza je granična kontrola i prevencija uvoza novih slučaja zaraze. Zatim, druga faza je stroga izolacija, što u prijevodu znači: identificirati, izolirati, liječiti i držati nisku stopu smrtnosti. Treća faza je usporavanje novih zaraza (kroz društveno distanciranje i otkazivanje događaja), tako da vrhunac epidemije ne uguši kapacitete zdravstvenog sustava. Glavni razlog za nisku stopu smrtnosti je adekvatan zdravstveni sustav države, sve dok sustav nije preplavljen novim slučajevima, stopa smrtnosti bit će oko 1%. Četvrta faza je ublažavanje pravila koja nemaju samo društveni već i ekonomski utjecaj.”

Mjere vlade Singapura u prvom valu pandemije pokazale su se učinkovite i sada se suočava s drugim valom pandemije, zbog povratnika u zemlju. Tim povodom, proteklih dana Vlada je postrožila pravila putovanja i društvenog distanciranja nakon što se broj slučajeva udvostručio (455 prošlog tjedna). Prema novom zakonu, svatko tko namjerno sjedi manje od jednog metra od druge osobe na javnom mjestu ili stoji u redu manje od metar udaljenosti od druge osobe, prekršit će pravila. A, tko prekrši nova pravila (od 27. ožujka do 30. travnja), morat će platiti 10.000 SGD (oko 50 tisuća kuna), završiti šest mjeseci u zatvoru ili i oboje.

Zemlja koja slovi kao odgojna demokracija sa snažnim autoritarnim obilježjima, zaslužila je međunarodne pohvale zbog svog uspješnog pristupa u borbi s virusom, iako uz upitne postupke u vezi privatnosti građana. Primjerice, nadzorne kamere, policijski službenici i sigurnosne službe pomogli su Vladi pronaći gotovo osam tisuća zaraženih ljudi kako bi se pridržavali odluka samoizolacije.

Mnogi analitičari predviđaju kako će Singapur ponovno učinkovito staviti drugi val pod kontrolu. Singapur zbog svoje strateške lokacije, nije u mogućnosti zatvoriti u potpunosti svoje granice, stoga Vladi preostaju stroge mjere discipline i izolacije.

“Velika prednost Singapura je ne samo što su Vladine mjere uspješne, već se i naša cjelokupna populacija pridržava pravila. Taj društveni kapital povjerenja i poštovanja u ekstremnim situacijama je krucijalan”, nadodao je Vivian Balakrishnan.

Iako je Singapur eklatantan primjer kako se treba nositi s pandemijom, boj je još uvijek daleko od svršetka. Ovaj je virus pokazao kako ne prepoznaje državne granice, putovnice i politiku, te kako je vrijeme za globalnu suradnju. S obzirom da je ova pandemija globalni fenomen, posljedice će biti strašne, pogotovo za financijska tržišta.

Ovo je također ekonomski problem i ekonomske posljedice osjećat će se narednih godinu dana. Primjerice, za vrijeme epidemije SARS-a (2003. godine), Singapuru je bilo potrebno četiri mjeseca da obuzda virus, te ukupno šest mjeseci da se negativni ekonomski pokazatelji zaustave i vrate na prijašnje brojke. Ovog puta, proces će biti dugotrajniji jer obuhvaća cijeli svijet.

Pandemija Covid-19 definitivni je test za svaku državu svijeta, u segmentima zdravstvenog sustava, načina upravljanja i društvenog kapitala. I, ako je samo jedan segment nedostatan, izloženost pandemiji bit će neugodno snažna.

Tagovi: Singapur, koronavirus, Južna Koreja, Vivian Balakrishnan, Malezija, COVID-19,
PROČITAJ I OVO
Crvena boja na Wall Streetu dominira već tri uzastopna kvartala
TRŽIŠNI SIGNALI
Crvena boja na Wall Streetu dominira već tri uzastopna kvartala
KOLUMNA - Burze su preživjele crni rujan, a time i treće uzastopno negativno tromjesečje. Ovo se na Wall Streetu nije dogodilo od financijske krize 2009.
Funta tone; rast dolara mogao bi postati ozbiljan problem
VALUTE I TRŽIŠTA
Funta tone; rast dolara mogao bi postati ozbiljan problem
KOLUMNA - U Morgan Stanleyu upozoravaju da iznimno jačanje dolara stvara neodrživu situaciju koja bi mogla potaknuti financijsku krizu, gurnuvši njujorški indeks S&P 500 u područje između 3.000 i 3.400 bodova do sljedeće godine.
Ruski politolog: Ovo će biti Putinov kraj
PREDVIĐANJA
Ruski politolog: Ovo će biti Putinov kraj

KOMENTAR - Putinov prešutni dogovor s narodom bio je da ga neće dirati dok je odan i ne miješa se u politiku. Sada ga šalje na front. Tako će užasi iz Ukrajine ući u svaki ruski dom.

Investitori u strahu: Najgore tek dolazi
PANIKA NA TRŽIŠTIMA
Investitori u strahu: Najgore tek dolazi
KOLUMNA - Na burzama je ispario sav ovogodišnji rast, središnje su banke preagresivne, a ekonomske prognoze sumorne da bi se prodavatelji zaustavili.
Koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu?
INFLACIJA I VISOKE KAMATE
Koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu?
KOLUMNA - Ako nezaposlenost u SAD-u sljedeće godine dosegne 4,5 posto, što nije izvan trenutnih prognoza Feda, onda možemo očekivati recesiju u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE