GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako investirati u vrijeme visoke inflacije?

Kako investirati u vrijeme visoke inflacije?
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2021 / 08:39
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Na globalnim tržištima kapitala svjedoci smo prilične količine aktivnosti, od rastućih cijena robe i hrane do postupnog povrata potražnje.

Ove godine cijene nafte porasle su za više od 40 posto, a metala poput aluminija i bakra za 23 i 30 posto.

Očekivanja o inflaciji stoga se ispunjavaju prije nadolazećeg oporavka potražnje, što će dodatno ubrzati proces rasta cijena. Indeks potrošačkih cijena (CPI) dva je puta premašio očekivanja tržišta u SAD-u i porastao je najviše u posljednjem desetljeću, s 4,2% na godišnjoj razini i 0,8% na mjesečnoj razini u travnju. Američki Fed, koji službeno još uvijek vjeruje da je riječ o privremenoj ili privremenoj inflaciji, neće započeti s povećanjem kamatnih stopa dok se u SAD-u ne postigne puna zaposlenost. Američko tržište rada brzo se poboljšava. Broj Amerikanaca koji podnose nove naknade za nezaposlenost smanjio se za dodatnih 20.000 na 385.000 u tjednu koji je završio 29. svibnja, što je prvi put od ožujka 2020. smanjilo broj zahtjeva za nezaposlenost ispod 400.000. S poboljšanjem tržišta rada, Sjedinjene Države. U prvom kvartalu ove godine američka osobna potrošnja, koja čini 70 posto američke ekonomije, porasla je 10,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Dok je velik broj američkih država bio u procesu otvaranja, vidjeli smo pad BDP-a od 0,6 posto u eurozoni u prvom tromjesečju u odnosu na posljednje tromjesečje, zbog trećeg vala. Unatoč tome, u Europi se u bliskoj budućnosti može očekivati veća inflacija. I na kraju, ali ne najmanje važno, rast proizvodnje u mnogim će se zemljama uskoro nadopuniti povećanjem potrošnje u uslužnom sektoru.

Što sve ovo znači za alokaciju portfelja i tržište dionica? Za predstojeće povećanje potražnje u drugoj polovici godine, već je ispravno dio portfelja rasporediti u tehnološki sektor i sektor robe široke potrošnje. Međutim, zbog inflatornih pritisaka možemo očekivati da će tvrtke koje plaćaju veće dividende smještene u tradicionalnijim industrijama također postati zanimljive na tržištu.

Za mnoge ulagače bilo bi racionalno dio svog besplatnog novca prenijeti i na domaće tržište dionica. To je posebno slučaj kada je, s jedne strane, cijena određenih dionica na tržištu ispod dugoročnog povijesnog prosjeka njihovog omjera P / E i imaju 5% dividende, dok banke uvode namete i veću inflaciju . Potrošači će započeti štednju u drugoj polovici godine, koja će i ove godine podržavati cijene dionica tvrtki na globalnom i domaćem tržištu dionica. Taj će postupak u početku biti snažniji u SAD-u, a zatim u Europi. Dakle, s nadolazećom višom inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica u smislu cijena dionica, možemo ostati optimistični u kontekstu ove godine.

Tagovi: investicije, inflacija, robna tržišta, tržište kapitala, dividenda, tehnološki sektor, nafta, bakar, zlato
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE