GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako investirati u razdoblju geopolitičkih neizvjesnosti?

Kako investirati u razdoblju geopolitičkih neizvjesnosti?
NESTABILNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2022 / 17:07
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Strahovalo se da bi Federalne rezerve mogle izazvati novu buru na burzama, ali je njihovo dvodnevno zasjedanje završilo mirno i uz očekivano povećanje ključne kamatne stope za samo 0,25 postotnih bodova.

Ovo je prvo Fed-ovo povećanje kamatnih stopa od prosinca 2018., a očekuje se da će sličnim ishodom okončati svi preostali ovogodišnji sastanci Feda jer inflacija raste - već je u veljači iznosila 7,9 posto u SAD-u, najviše u posljednjih četrdeset godina.

Kako bi investitori trebali reagirati u ovoj situaciji?

Ova godina na burzama sve je samo ne dosadna, na nesreću potkapacitiranih investitora. Svi bi željeli da se ponovi 2021. godina, što će biti teško ponoviti, ali uz pametan način ulaganja možemo ostvariti zadovoljavajuće povrate. Prva strategija je da se uloženi iznos podijeli na 3-6 segmenata koji se uplaćuju sukcesivno (npr. jednom mjesečno). Takvom mjerom postižemo bolju polaznu poziciju u smislu kupovne cijene. Druga strategija je alocirati sredstva za ulaganja u dionice maksimiziranjem rasta, visokih dividendi i dionice poduzeća, koje su podcijenjene zbog previše nejasnih i nepredvidivih događaja ove godine: od visokih cijena energije, rata u Ukrajini, sankcija Rusiji i njezinim saveznicima.

Dio analitičara ne vidi posebnu opasnost u visokim cijenama dionica u svjetlu prinosa na burzi. Trenutne cijene nafte odraz su povećane potražnje za naftom nakon prestanka epidemije i, s druge strane, smanjenih zaliha zbog rusko-ukrajinskog rata. Sve to loše utječe na transportnu industriju. No, generalno, rast cijena nafte ionako se očekivao pa to sad nema jasan učinak na burze.

U vremenima kao što su ova, postoji mnogo rizika. Mnogo će ovisiti o tome koliko dugo traje rat, kako će se središnje banke nositi s inflacijom i hoćemo li vidjeti ponovnu pojavu koronavirusa u Kini. Recept je klasičan: štednja mora biti dobro raspoređena među dionicama, obveznicama i nekretninama. Ne isplati se držati previše gotovine, jer je očekivana inflacija visoka. Gledano kroz prizmu onih koji novac radije drže u banci, dobrodošlo je što euribor posljednjih tjedana stalno raste, ali je još uvijek u negativnoj zoni.

Četverodnevni snažan rast na Wall Streetu možda je neke uvjerio da je najgore na burzama prošlo i da će dionice nastaviti stabilno rasti. Međutim, likvidnost je vrlo slaba (najniža u gotovo dvije godine), a razlika između najbolje cijene potražnje i ponude uglavnom je prilično velika. Osim toga, mnoge dionice su na najnižoj razini u posljednja 52 tjedna. Sve to pokazuje da je rast na klimavim nogama, a prije svega ćemo morati pričekati veću likvidnost. Središnje banke će i dalje igrati važnu ulogu.

Tagovi: tržište kapitala, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE