GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kad ne želiš ništa poduzeti, osnuj povjerenstvo

Kad ne želiš ništa poduzeti, osnuj povjerenstvo
POLITIKA I PRAVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2021 / 21:35
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - U posljednjih nekoliko godina u modi su dva povjerenstva, dvije vrste povjerenstava koji su u pravom smislu te riječi izmišljena kao pozornice političara na kojima ONI igraju predstave pred puno publike koja niti jednoj do sada nije zapljeskala.

To su Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i te razna saborska istražna povjerenstva. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je čak institucionalizirano, imaju svoje urede, zaposlene, svoj dio proračunskog kolača. Kao državno odvjetništvo toga povjerenstva, tj. tužiteljstvo najčešće djeluju mediji i javnost čije pritužbe nekada prihvate, a nekada baš i ne. Imaju kriterije koji nisu baš uvijek svima jasni. Rezultate svojih istraga, ili kako već nazvati njihov rad, predstavljaju na javnim zasjedanjima, često i u izravnim prijenosima tv kuća. Njihove odluke, kazne ili kako već nazvati njihov „proizvod“ su najčešće smiješne.

To su mišljenja (kada umjesto dužnosnika čitaju zakone i daju im tumačenja što i kako da rade, kao da su nepismeni), to su odluke o povredi načela i nepristranog i savjesnog postupanja (za što nisu predviđene nikakve sankcije što je pak omiljeni šport naših dužnosnika ) i novčane kazne koje su limitirane i plaćaju se na rate, bez kamata (nenaplative su od onih koji više nisu na dužnosti, a kada sankcioniraju financijske grijehe ili malverzacije, riječ je o promilima tih iznosa).

I sve postoji zato što se ne koristi OIB spektakularno najavljivan prije nekih izbora kao najvažniji pravni kontrolni mehanizam države. Nadležne službe ukucavanjem OIB-a o nama su na pladnju trebali dobiti sve podatke, od primanja do imovine, od prekršaja do krvne grupe, da budem malo slikovit.

Saborska istražna povjerenstva još su zanimljivija. Ona se mogu osnivati o svemu i svačemu. Njihove predstave odigravaju se u lošem teatru naše politike, Hrvatskom saboru. Ponovo su tu sjednice, kamere, rasprave, izjave. Ponovo je to pozornica za publiku ili bolje reći filmski setovi za snimanje marketinških spotova pojedinih političara ili stranaka. Njihove odluke imaju još veću težinu nego bratskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Oni mogu donijeti odluku o nekomu, „politički je kriv“. Primjera radi, saborsko Istražno povjerenstvo o Imunološkom zavodu zasjedalo je i zasjedalo, ispisane su stotine i stotine stranica i dogodilo se nije ništa. Trošimo i dalje ogromna sredstva za kupovinu onog što je Zavod nekada proizvodio i u svijetu bio poznat.

A sada inicijativa o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva o obnovi nakon Domovinskog rata povodom katastrofalnog potresa koji je na desetine kuća srušio kao kule od karata. Ponovo pozornica, predstava i odluka „on je politički kriv“. A on će i dalje ostati na dužnosti, on će i dalje imati svoje poduzeće koje će i dalje projektirati i graditi i nadzirati i raditi što ga volja.

Ne, za sve takve postoje zakoni i samo ih treba provoditi, a vi glumci ovakvih predstava, pobrinite se u svom redovitom radu u Hrvatskom saboru na redovitim sjednicama konkretnim i provedivim prijedlozima kao i radom na terenu da birači znaju tko ste i što radite.

P.S. Nikada neću zaboraviti kada je u jednom od ranijih saziva Hrvatskog sabora, jedna od zastupnica na putu prema vrhuncu svoje političke karijere za jedan od zakona čija je provedba škripila, predložila da se donese zakon o njegovom provođenju. Ali nije navela tko ga i zašto ne provodi niti je predložila da se nepoznat netko sankcionira.

Tagovi: obnova nakon Domovinskog rata, saborsko istražno povjerenstvo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa
PROČITAJ I OVO
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOREKCIJA
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOLUMNA - Energetski sektor je ove godine u lijepom plusu, zaslugom stalno rastućih cijena nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE