GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kad ne želiš ništa poduzeti, osnuj povjerenstvo

Kad ne želiš ništa poduzeti, osnuj povjerenstvo
POLITIKA I PRAVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2021 / 21:35
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - U posljednjih nekoliko godina u modi su dva povjerenstva, dvije vrste povjerenstava koji su u pravom smislu te riječi izmišljena kao pozornice političara na kojima ONI igraju predstave pred puno publike koja niti jednoj do sada nije zapljeskala.

To su Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i te razna saborska istražna povjerenstva. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je čak institucionalizirano, imaju svoje urede, zaposlene, svoj dio proračunskog kolača. Kao državno odvjetništvo toga povjerenstva, tj. tužiteljstvo najčešće djeluju mediji i javnost čije pritužbe nekada prihvate, a nekada baš i ne. Imaju kriterije koji nisu baš uvijek svima jasni. Rezultate svojih istraga, ili kako već nazvati njihov rad, predstavljaju na javnim zasjedanjima, često i u izravnim prijenosima tv kuća. Njihove odluke, kazne ili kako već nazvati njihov „proizvod“ su najčešće smiješne.

To su mišljenja (kada umjesto dužnosnika čitaju zakone i daju im tumačenja što i kako da rade, kao da su nepismeni), to su odluke o povredi načela i nepristranog i savjesnog postupanja (za što nisu predviđene nikakve sankcije što je pak omiljeni šport naših dužnosnika ) i novčane kazne koje su limitirane i plaćaju se na rate, bez kamata (nenaplative su od onih koji više nisu na dužnosti, a kada sankcioniraju financijske grijehe ili malverzacije, riječ je o promilima tih iznosa).

I sve postoji zato što se ne koristi OIB spektakularno najavljivan prije nekih izbora kao najvažniji pravni kontrolni mehanizam države. Nadležne službe ukucavanjem OIB-a o nama su na pladnju trebali dobiti sve podatke, od primanja do imovine, od prekršaja do krvne grupe, da budem malo slikovit.

Saborska istražna povjerenstva još su zanimljivija. Ona se mogu osnivati o svemu i svačemu. Njihove predstave odigravaju se u lošem teatru naše politike, Hrvatskom saboru. Ponovo su tu sjednice, kamere, rasprave, izjave. Ponovo je to pozornica za publiku ili bolje reći filmski setovi za snimanje marketinških spotova pojedinih političara ili stranaka. Njihove odluke imaju još veću težinu nego bratskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Oni mogu donijeti odluku o nekomu, „politički je kriv“. Primjera radi, saborsko Istražno povjerenstvo o Imunološkom zavodu zasjedalo je i zasjedalo, ispisane su stotine i stotine stranica i dogodilo se nije ništa. Trošimo i dalje ogromna sredstva za kupovinu onog što je Zavod nekada proizvodio i u svijetu bio poznat.

A sada inicijativa o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva o obnovi nakon Domovinskog rata povodom katastrofalnog potresa koji je na desetine kuća srušio kao kule od karata. Ponovo pozornica, predstava i odluka „on je politički kriv“. A on će i dalje ostati na dužnosti, on će i dalje imati svoje poduzeće koje će i dalje projektirati i graditi i nadzirati i raditi što ga volja.

Ne, za sve takve postoje zakoni i samo ih treba provoditi, a vi glumci ovakvih predstava, pobrinite se u svom redovitom radu u Hrvatskom saboru na redovitim sjednicama konkretnim i provedivim prijedlozima kao i radom na terenu da birači znaju tko ste i što radite.

P.S. Nikada neću zaboraviti kada je u jednom od ranijih saziva Hrvatskog sabora, jedna od zastupnica na putu prema vrhuncu svoje političke karijere za jedan od zakona čija je provedba škripila, predložila da se donese zakon o njegovom provođenju. Ali nije navela tko ga i zašto ne provodi niti je predložila da se nepoznat netko sankcionira.

Tagovi: obnova nakon Domovinskog rata, saborsko istražno povjerenstvo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa
PROČITAJ I OVO
Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
ŽRTVE I ZLOČIN
Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
KOLUMNA - Budimo muškarci, sinovi, muževi i očevi i podržimo te žene da se otkrije one najgore među nama, da zaustavimo njihove nečasne pohode, da pošaljemo poruku svima koji i na trenutak pomisle da bi mogli krenuti njihovim stopama.
Još jedan američki blockbuster
INAUGURACIJA
Još jedan američki blockbuster
KOLUMNA - Priznajem, kao i u nekim ranijim situacijama odlučio sam svoj dio nenadoknadivog vremena potrošiti, bolje reći baciti, u dio života koji bi trebao biti zaboravljen, u gledanje inauguracije, postavljenja novog predsjednika Sjedinjenih američkih država.
Obnova i akademici: Molimo vas, nemojte pomagati...
STRUKA I POLITIKA
Obnova i akademici: Molimo vas, nemojte pomagati...
KOLUMNA - Predsjedniku akademije, akademiku Velimir Neidhardtu nije za zamjeriti. Možda nije znao da je bio potres kao što nije znao da je njegova supruga na zgradi koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske nelegalno probila zid i izgradila balkon.
Da li su poreske stope u Srbiji atraktivnije u odnosu na ostale zemlje EX-YU regiona?
POREZI
Da li su poreske stope u Srbiji atraktivnije u odnosu na ostale zemlje EX-YU regiona?
KOLUMNA - Analizirani su sledeći poreski oblici: porez na zarade i socijalni doprinosi, porez na dobit pravnih lica i porez na dodatu vrednost.
Što se dogodi kada se videonadzor nezakonito koristi? Preporuke za utvrđivanje legitimnog interesa
ZAŠTITA PODATAKA
Što se dogodi kada se videonadzor nezakonito koristi? Preporuke za utvrđivanje legitimnog interesa
KOLUMNA - Njemačko nadzorno tijelo izreklo je kaznu u iznosu od 10,4 milijuna eura trgovini računalne opreme poznate pod nazivom NBB (notebooksbilliger.de AG) zbog nezakonitog korištenja sustava videonadzora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE