GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jedan je sektor posebno otporan na recesiju

Jedan je sektor posebno otporan na recesiju
RECESIJA I INVESTIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2022 / 19:04
Autor: SEEbiz / Ilirika
KOLUMNA - Globalna ekonomija proživljava opasnu mješavinu usporavanja rasta i rastuće inflacije, stavljajući u prvi plan rizik od recesije i dužničke krize.

Bilanca robne razmjene eurozone bila je u deficitu već šest mjeseci, dok su prinosi na državne obveznice snažno porasli tijekom prošle godine. U Europi je sada najvjerojatnije neizbježna recesija za nekoliko godina. U međuvremenu, Kina sada bilježi rekordni trgovinski suficit jer je izvoz zemlje naglo porastao, dok je uvoz ostao prigušen. U drugom tromjesečju, na račun kineske nulte covid politike, kinesko gospodarstvo je napredovalo samo 0,4 posto na godišnjoj razini.

Dobra vijest je da su i maloprodaja i industrijska proizvodnja u Kini u lipnju porasli na međugodišnjoj razini. U usporedbi s lanjskim lipnjem prvi je veći za 3,1 posto, a drugi za 3,9 posto, što je prvi odraz ublažavanja preventivnih covid mjera u Kini, koje, barem za sada, potiču kinesku potražnju.

U SAD-u je sezona objave poslovnih rezultata za drugo ovogodišnje tromjesečje doista započela objavom poslovnih rezultata najveće američke banke JP Morgan za drugo ovogodišnje tromjesečje. Zarada i prihodi JP Morgana razočarali su očekivanja i banka je izdvojila više od milijardu dolara za moguće buduće kreditne gubitke. Također je prestala otkupljivati vlastite dionice, što je medvjeđi znak.

Dok za mnoge industrije ili sektore gospodarstva možemo očekivati lošije revizije godišnjih planova, neke tvrtke i sektori su zanimljivi. Preliminarne podatke o izvrsnom poslovnom rezultatu već je objavila novosadska ljekarnička Skupina Krka. U prvom polugodištu ove godine, prema prvim procjenama, ostvario je 857,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je šest posto više nego godinu prije i najviše dosad. Neto dobit porasla je za 33 posto na 236,2 milijuna eura.

Nedavno je održana 28. glavna skupština dioničara Krke na kojoj je prihvaćen prijedlog visoke dividende od 5,63 eura, što u trenutku pisanja teksta znači dividendni prinos od gotovo šest posto. Krka inače ima stabilnu dividendnu politiku te svake godine isplaćuje dividendu svojim dioničarima od 1997. godine, kada je počela poslovati kao dioničko društvo. Od objave informacija o dobrom poslovanju u prvom polugodištu Krkine dionice su ojačale preko 5 posto i trenutno se trguju na razini od 100 eura po dionici. Krka se nije oglasila o mogućim većim poremećajima u poslovanju u Rusiji ili Ukrajini. Ovogodišnje više od 50-postotno jačanje rublje u odnosu na euro povoljno je utjecalo na Krkino poslovanje u drugom tromjesečju ove godine. Krka bilježi rast prihoda u svim svojim prodajnim regijama u svijetu.

S obzirom na opću visoku cijenu, koja uzrokuje lošije ekonomske prognoze za Europu i ostatak svijeta, možemo zaključiti da u poslovanju Krke, čak ni nauštrb uspješne vertikalne poslovne strategije, ne možemo očekivati ozbiljnije povećanje troškova u ovoj godini.

To možemo očekivati od onih čija je vlastita proizvodnja energetski vrlo intenzivna i/ili od onih kojima su opskrbni lanci slaba točka u trenutnoj situaciji. Dakle, s troškovne strane, mi u Krki za sada ne možemo izbijeliti glavu. Na strani prihoda, međutim, također možemo brzo vidjeti da, iako recesija utječe na sve, ne utječe na sve jednako. U ovom će trenutku proizvođači i prodavači lijekova na recept biti mnogo otporniji od većine na prodaju tijekom recesije. No, iz povijesti već znamo da je, što se tiče cijena dionica, zdravstveni sektor jedan od najboljih u razdobljima recesije.

Tagovi: recesija, zdravstveni sektor, Krka, tržište kapitala, kineska ekonomija, dividenda
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE