GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Japanske dionice na meti optimista

Japanske dionice na meti optimista
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2023 / 08:16
Autor: SEEbiz
KOLUMNA - Kad je Carska palača u Tokiju vrijedila više od tržišta nekretnina cijele Kalifornije, pucanje mjehura bilo je neizbježno i Japan je utonuo u dugotrajnu spiralu deflacije i anemičnog gospodarskog rasta. Ali sada se očito vraćaju bolja vremena.

Središnji indikator burze Nikkei u Tokiju porastao je u petak na gotovo 31.000 bodova, dosegnuvši najvišu razinu od srpnja 1990. godine. Širi indeks Topix to je već postigao. Rast je univerzalan i nije ograničen na šačicu (uglavnom tehnoloških dionica) kao u New Yorku. U Tokiju je 80 posto dionica trenutno iznad svog 200-dnevnog pomičnog prosjeka, dok je samo 50 posto S&P 500. "Strani ulagači se vraćaju", napominje Societe Generale ističući da su stranci u travnju kupili japanske dionice u neto vrijednosti od 2,1 trilijuna jena (15,4 milijarde dolara), a kao dodatni razlog renesanse navode masovne otkupe vlastitih dionica japanskih kompanija.

Atraktivno je i to što je jen podcijenjen zbog izrazito labave monetarne politike Banke Japana te bi, ako bi ojačao, dodatno povećao profite stranih ulagača. Goldman Sachs je također raspoložen za Tokio, s čimbenicima rizika za koje kažu da su povezani samo s poznatim "međunarodnim problemima" kao što su geopolitičke napetosti, prijetnja recesijom i nemogućnost američkog Kongresa da se konačno dogovori o gornjoj granici duga. Tržištu u Tokiju pomogao je i Warren Buffett koji je prije mjesec dana otkrio da je ove godine (preko svog holdinga Berkshire Hathaway) povećao udjele u nekim japanskim konglomeratima (Mitsubishi, Sumitomo...) te da će nastaviti ulagati i u budućnosti. , što je već naznačeno odlukom o izdavanju obveznica denominiranih u jenima.

Tokijska burza je podcijenjena, posebno u usporedbi s burzom u New Yorku. Kako je drugačije bilo krajem osamdesetih, kada je Nikkei (29. prosinca 1989.) dosegao rekordnih 38.957 bodova (tri godine kasnije vrijedio je tek upola manje), a balon je bio zamjetan i na tržištu nekretnina. Poznata je priča kako je vrijednost Carske palače u Tokiju na papiru (više od 850 milijardi dolara ili 139 tisuća dolara po četvornom metru) bila veća od cjelokupnog kalifornijskog tržišta nekretnina, a godišnja članarina u jednom palica za golf košta tri milijuna dolara.

Najviše od najvažnijih indeksa u prošlom je tjednu ojačao Nikkei indeks (dobrih četiri posto), no pozitivno raspoloženje primjetno je i drugdje. Njujorški S&P 500 dobio je 1,6 posto u pet dana (najveći tjedni rast u dva mjeseca), potpomognut napretkom sredinom tjedna u pregovorima o gornjoj granici duga između republikanaca u Kongresu i Bijele kuće.

S&P 500 je također probio granicu od 4.200 nakon što je bio zarobljen u rasponu od 3.800-4.200 od sredine studenog. Ovako visoka vrijednost S&P-a prilično je iznenađujuća zbog sve viših kamata i pitanje je je li održiva. Agencija Fitch upozorava da će vodeće središnje banke u sljedeće dvije godine u procesu kvantitativnog popuštanja iz financijskog sustava povući dva bilijuna dolara likvidnosti.

Tagovi: Nikkei 225, Tokijska burza, Topix, S&P 500, tržište kapitala
PROČITAJ I OVO
Bliži se kraj razdoblja oštrije monetarne politike
SIGNALI
Bliži se kraj razdoblja oštrije monetarne politike
ANALIZA - Razina inflacije u SAD-u i najnoviji američki makroekonomski podaci sugeriraju da bi ove godine moglo doći do kraja zaoštravanja monetarne politike u Americi.
Dionice vezane uz umjetnu inteligenciju ostvaruju ogroman rast
TRENDOVI
Dionice vezane uz umjetnu inteligenciju ostvaruju ogroman rast
KOLUMNA - Nasdaqov indeks tehnoloških dionica  je od početka godine do danas porastao više od 25% da bi prošli tjedan dosegao najvišu razinu u 13 mjeseci.
Appleove dionice na rekordu
NA METI OPTIMISTA
Appleove dionice na rekordu
KOLUMNA - Wall Street sve intenzivnije koketira s ulaskom u bikovski trend jer su dionice Applea postigle rekord, nafta je brzo pala nakon skoka u ponedjeljak.
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
OPTIMIZAM
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Pad inflacije u eurozona veći od očekivanog, uspješan dogovor u američkom Kongresu o gornjoj granici duga, nastavak ohrabrujućih uvjeta na tržištu rada i velika očekivanja za UI, sve su to razlozi zašto je tjedan završio pozitivno na burze.
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
GLOBALNA EKONOMIJA
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
ANALIZA - Temeljna inflacija u europodručju u svibnju je dosegla najnižu razinu u četiri mjeseca, dijelom zbog niže inflacije usluga. Stopa inflacije usluga smanjena je s 5,2 posto na 5 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE