GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala

Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala
TURBULENTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2022 / 07:58
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Fed je u srijedu povisio kamatne stope za pola posto, ali nije otkrio konkretne planove za smanjenje bilance osim što će to početi 1. lipnja.

Očekujemo da će Fed u početku držati obveznice s nižim rokom dospijeća do dospijeća i da ih više neće kupovati. To će povećati prinose na kratkoročne obveznice, koje su već daleko od prinosa na dugoročne obveznice, što znači da će na kraju biti "prisiljen" prodavati dugoročne obveznice iz svoje bilance kako bi održalo "zdravo" stanje.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell ne želi plašiti tržišta i gospodarske igrače uoči izbora za Kongres koji su na rasporedu 6. studenog i na kojima će demokrati braniti minimalnu većinu u Senatu. Pri neodlučnom glasovanju odlučuje glas Kamale Harris, što za sada još uvijek daje prednost demokratima. Unatoč uvjeravanjima da neće povisiti kamatne stope na 0,75 postotnih bodova, prognoze Fed-a bile su, naravno, dovoljne da američko tržište u četvrtak prođe kroz korekciju.

Može se očekivati i pooštravanje monetarne politike ECB-a u bliskoj budućnosti, ali ne u mjeri kao u SAD-u, jer u eurozoni imamo puno lošiju demografsku sliku nego u SAD-u koji se može pohvaliti nešto većim natalitetom nego u Europi. Istodobno, američki potrošač predstavlja oko 68 posto američkog gospodarstva, dok europski potrošač predstavlja oko 50 posto europskog gospodarstva, a ostalo je uglavnom javna potrošnja. Za Europu možemo očekivati da će se problemi koji joj se smiju vjerojatno morati rješavati novim, jačim izdanjima zajedničkih euroobveznica.

Prema aktivnostima Fed-a, može se očekivati da će prinosi na američke obveznice porasti znatno iznad očekivane razine prosječne godišnje inflacije u sljedećih 10 godina, dok će tržišta dionica i dalje biti pod snažnim pritiskom zbog posljedično povećanog diskontnog faktora i oportunitetnog troška.

Glavni dio sezone objave poslovnih rezultata za prvo tromjesečje na Wall Streetu polako se bliži kraju, a 415 tvrtki od 500 uključenih u S&P500 indeks već je prijavilo razinu dobiti i prihoda, pri čemu je prva u zbiru porasla za 7,5 posto na godišnjoj razini, što je manje od 8,5 posto godišnje inflacije u ožujku u SAD-u. Prihodi su porasli za dobrih 14 posto.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar, Jerome Powell, Kamala Harris
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE