GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori užurbano mijenjaju portfelje nakon informacije o cjepivu

Investitori užurbano mijenjaju portfelje nakon informacije o cjepivu
TRŽIŠNI TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2020 / 08:51
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - U ponedjeljak su tržišta kapitala bila svjedokom snažnih skokova cijena u sektorima koji su ove godine bili najveći gubitnici.

Dionice tvrtki u energetskom sektoru, poput Royal Dutch Shell, Total, Eni i BP, skočile su više od deset posto. Dionice financijskih tvrtki poput američkih banaka poput Wells Fargo i JPMorgan Chase skočile su za oko deset posto, gotovo onoliko koliko je zaradio američki industrijski sektor.

Najveće skokove cijena dionica doživjele su neke zrakoplovne tvrtke, poput Deutsche Lufthansa (+25 posto) i tvrtke za krstarenje, poput Royal Caribbean Cruises (+24 posto) i Norwegian Cruise Line Holdings (+28 posto). Slično je bilo i na regionalnim tržištima gdje su rasle hrvatske turističke dionice dok su u Ljubljani najviše porasle dionice NLB-a (+5 posto), Zavarovalnice Triglav (+2,9 posto) i Krke (+2,5 posto). Razlozi za nagle skokove dionica ovih tvrtki, naravno, leže u najavi američkog farmaceutskog giganta Pfizer i njemačke biotehnološke tvrtke BioNTech u ponedjeljak u vezi s cjepivom protiv koronavirusa, koje zajedno razvijaju. Očekuje se da će cjepivo biti 90% učinkovito u tekućoj trećoj fazi kliničkih ispitivanja. Takve vijesti predviđaju mogućnost povratka u normalu prije nego što smo mogli očekivati.

S gledišta investitora, prije svega je neophodno da ne zakasne na takve tržišne skokove. Takve će vijesti i ubuduće uzrokovati brze skokove dionica na tržištu, posebno u sektorima koji su bili najviše pod pritiskom zbog pandemije. Oni ulagači koji u svojim portfeljima neće imati sektore koji su ove godine bili najviše pogođeni, jednostavno će propustiti veći povrat i posljedično zaostajati za tržištem.

Ulagači stoga moraju osigurati dovoljno dobru i primjerenu raznolikost ili diverzifikaciju ulaganja. Sad je krajnje vrijeme da ovogodišnjim vodećim sektorima, poput tehnološkog i zdravstvenog sektora, dodamo još nekoliko onih sektora koji su bili pod pritiskom zbog epidemiološke situacije. Ovdje financijski ili bankarski i energetski sektor odmah dolaze do izražaja.

Bankarski sektor trenutno se još uvijek kreće na vrlo niskim razinama. Prosjek europskih banaka trenutno se trguje po cijeni od 0,41 knjigovodstvene vrijednosti, dok se prije koronakrize trgovalo po 0,64 cijene knjigovodstvene vrijednosti. Uz to, moramo znati da je bankarski sektor preplavljen visokom likvidnošću, što znači da možemo očekivati da će banke višak sredstava koristiti i za kupnju vlastitih dionica.

Sa smirivanjem epidemiološke situacije, naravno, možemo očekivati i jaču potražnju za energijom i u globalnoj proizvodnji, poboljšanje situacije u zračnom prometu i turizmu općenito. Ukratko, sada je vrijeme da investitori osvježe svoje portfelje.

Tagovi: tržište kapitala, Krka, Triglav, Royal Caribbean Cruises, Norwegian Cruise Line Holdings, cjepivo protiv koronavirusa, Pfizer, BioNTech, Lufthansa, Wells Fargo, tehnološki sektor, energetski sektor
PROČITAJ I OVO
Deset korisnih aplikacija za život i poslovanje u velikom gradu
KORISNA ZNANJA
Deset korisnih aplikacija za život i poslovanje u velikom gradu
KOLUMNE - Mobilni telefoni na izvestan način danas predstavljaju našu ekstenziju, budući da ih gotovo ne ispuštamo iz ruku.
Posrnuli Bog nogometa
MARADONA
Posrnuli Bog nogometa
KOMENTAR - Usprkos svim svojim nedostacima, usprkos svim skandalima – Argentinci obožavaju „svog“ Diega Maradonu. Ali, ne samo zbog njegovog nogometnog genija, već i zbog toga što im je uvijek davao osjećaj da je jedan od njih, s istim brigama i nevoljama, i s istim slabostima i osjećanjima.
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
OSJETLJIVO
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
ANALIZA - U nametnutoj fizičkoj distanci i nemogućnosti uobičajenog odvijanja kulturnih aktivnosti u kulturnim prostorima, kriza COVID-19 i dalje oslabljuje već ionako krhak i osjetljiv sektor.
Veran Matić, uvijek ispravan
GESTE I LJUDI
Veran Matić, uvijek ispravan
KOMENTAR - Veran Matić, danas već pedesetosmogodišnjak, od 1989. najprije je osnivač pa direktor Radija B-92, kojim je gospodario i upravljao svih ratnih godina. Bila je to uloga njegova života, naročito važna za one pred kojima je neki dan kleknuo i pomolio se.
Kako su Finci pobijedili koronu?
KLJUČ USPJEHA
Kako su Finci pobijedili koronu?
KOMENTAR - Nose li se Finci bolje s pandemijom koronavirusa zato što su „nedruštveni“ ili zato što imaju jaku socijalnu državu? Stopa zaraze COVID-om 19 u ovoj zemlji je najniža u cijeloj Europi. U čemu je ključ uspješnosti?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE