GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko

Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2023 / 08:59
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Dow Jones je u utorak pao najviše od ožujka, a Nasdaq se u rujnu suočava s najvećim ovogodišnjim mjesečnim gubitkom. No, ne pada samo vrijednost rizičnih ulaganja, nego gube i obveznice. Što uopće može biti sigurna luka?

Očito američki dolar i nafta. Dolar je u nešto više od dva mjeseca poskupio više od šest posto, nafta znatno više (više na kraju članka). U tom razdoblju (od sredine srpnja) Bitcoin je izgubio 12 posto (ali je i dalje u plusu gotovo 60 posto u odnosu na početak godine), tehnološki indeks Nasdaq gotovo deset posto, a zlato četiri posto. Zajednički nazivnik je bojazan da, barem u SAD-u, vrhunac kamata još nije dosegnut (u Europi bi načelno trebao biti), a možda čak i više, da će kamatne stope ostati na visokim razinama dulje od očekivanog.

To je predložila i američka središnja banka prošlog tjedna na redovnoj sjednici. Prema Fed-ovoj projekciji, stopa Fed Funds će i dalje iznositi čak 5,1% na kraju 2024. godine, a očekuje se da će se inflacija smanjiti na 2,5%. Ako je to točno, SAD će doživjeti najduže razdoblje restriktivne monetarne politike od 2006. i 2007. godine.

Zahtijevani prinos na američku 10-godišnju obveznicu u četvrtak je prvi put u 16 godina premašio 4,50 posto, a sve su glasnija predviđanja da će prinos uskoro biti iznad pet posto. Drugim riječima, kada prinosi na obveznice rastu, njihova cijena pada. Tržišta obveznica su u minusu već treću godinu zaredom, što se nije dogodilo u najmanje 90 godina. Najveći svjetski obveznički ETF-ovi pali su na najniže razine u više od desetljeća. Cijena iShares 20 Plus Year Treasury Bond ETF je na 89,18 USD, najniže od veljače 2011. Možda ćemo vidjeti još jedan pad prije nego što dođe do preokreta.

Jamie Dimon iz banke JPMorgan istaknuo je na investicijskom summitu u Mumbaiju da se treba pripremiti čak i na kamate od sedam posto. Ako se to stvarno dogodi, u okruženju stagflacije, takav će scenarij biti vrlo stresan za mnoge tvrtke.

Jamie Dimon citirao je slavnog Warrena Buffetta da "tek kad nastupi plima vidimo tko je plivao gol". Drugim riječima: oni koji su previše riskirali teško će se voziti sa sve većim kamatama. Dimon upozorava da će skok kamata s pet na sedam posto biti puno dramatičniji nego što je bio s tri na pet posto. Trenutačno nema apsolutno nikakvih naznaka da bi Fed mogao podići kamate sve do sedam posto (trenutačno su između 5,25 i 5,50 posto), no istina je da je i prije godinu i pol dana, kada je započeo ciklus monetarnog stezanja politike, nitko nije ni slutio da će kamate danas biti tako visoke. Je li moguće da i danas podcjenjujemo vjerojatnost scenarija još viših kamata nego što su sada?

Ne samo Fed, nego i u Europi, kamatne stope će ostati na visokim razinama dulje od želja investitora i poduzetnika. Ovaj tjedan objavljeni Ifo indeks, najvažniji njemački barometar poslovnih očekivanja, pao je peti mjesec zaredom.

"Očito je da lijek djeluje. Više kamatne stope prelijevaju se na cijelo gospodarstvo", rekao je HSBC. Ujedno dodaju: "Zbog manjeg straha od recesije, barem prije ozbiljne recesije, te uz ponovni rast cijena energenata, vjerujemo da će se Europska središnja banka uglavnom fokusirati na kontrolu inflacije, što znači da će inzistirati o restriktivnoj monetarnoj politici."

Definitivno loša vijest za sve tvrtke koje planiraju investicije ili su već debelo zadužene te za sve pojedince koji razmišljaju o, primjerice, kupnji nekretnine (šestomjesečni EURIBOR već je 4,12 posto).

Jučer su svi vodeći burzovni indeksi osjetno bili u minusu, najprije tokijski Nikkei za gotovo dva posto, zatim frankfurtski DAX za jedan posto, a navečer Dow Jones za 1,14 posto i Nasdaq za 1,57 posto, nakon potrošačkih Indeks povjerenja, koji mjeri Conference Board, skliznuo je s kolovoških 108,7 na rujanskih 103,0 boda. U ovom mjesecu Nasdaq je već pao za šest posto, a po svemu sudeći rujan će mu biti najlošiji mjesec ove godine. Širi indeks S&P 500 skliznuo je ispod 4300 bodova prvi put od 9. lipnja.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
NASTAVAK OPTIMIZMA
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
KOLUMNA - U prosinac, drugi najbolji mjesec po isplativosti, burze ulaze možda čak i s previše optimizma i pomalo nerealnim očekivanjima da će Fed već u ožujku početi snižavati kamate. Sve investicije jure prema gore, čak su i cijene zlata rekordno visoke.
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
SLOVENSKO TRŽIŠTE
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
ANALIZA - Kraj godine pravo je vrijeme za kratku usporedbu slovenskoh burzovnog tržišta sa svjetskim.
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
VAL KUPNJI
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
KOLUMNA - Uz sve veću vjerojatnost da će središnje banke uspjeti postići meko prizemljenje za gospodarstvo, burzovni ulagači dobivaju krila i vjeruju da će iduća godina donijeti nove rekorde.
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
OPTIMIZAM
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
KOLUMNA - Ako su potrošači na Crni petak uhvatili brojne popuste, ulagači nisu imali tu priliku na burzama jer su indeksi u studenom značajno porasli zbog naznaka da Fed neće ponovno dizati kamate, pa je teško govoriti o povoljnim procjenama.
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KAMATNE STOPE
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KOLUMNA - Posljednjih tjedana investitori, analitičari i upravitelju imovinom. postavljaju si jedno temeljno pitanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE