GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori se pitaju: Jesmo li dotaknuli dno?

Investitori se pitaju: Jesmo li dotaknuli dno?
PAD DIONICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2022 / 20:48
Autor: Marko Majić
ANALIZA - U posljednje vrijeme brojni ulagači postavljaju pitanje jesmo li već dotakli dno već dugogodišnjeg ovogodišnjeg pada cijena dionica.

Burze su ove godine izgubile zbog rata u Ukrajini, zatvaranja Kine, inflacije i povećanja kamatnih stopa od strane svjetskih središnjih banaka. Rat u Ukrajini i zatvaranje zemlje od strane Kine donijeli su nam naglo povećanje cijena energije, materijala, proizvoda i hrane ove godine. Zbog povećanja troškova, europska robna trgovinska bilanca je na udaru.

Europodručje iz mjeseca u mjesec ima naglo povećan trgovinski deficit s ostatkom svijeta, dok su prinosi na njemačke 10-godišnje obveznice, koji su početkom godine bili negativni, već porasli na 1,38 posto. Kombinacija visokog robnog deficita i napuhanog duga imat će značajnije negativne učinke na proračune zemalja eurozone u budućnosti.

Istodobno, možemo očekivati da će se u drugoj polovici godine prihodi i marže u mnogim segmentima europskog gospodarstva smanjiti na račun visokih cijena i smanjenja potrošnje. Cijene bi mogle malo porasti zbog plina i ljetnih sezonskih učinaka, dok će ECB nastaviti dizati kamatne stope i prestati kupovati obveznice u srpnju. Dakle, jesmo li već blizu ovogodišnjeg dna cijena dionica u Europi?

U SAD-u je gospodarska slika bolja, unatoč tome što se ondje zaoštravanje monetarne politike još brže odvija. Upravo zbog strožeg zaoštravanja monetarne politike u SAD-u i nauštrb neprimjereno veće osjetljivosti eurozone na rat u Ukrajini, najvjerojatnije možemo očekivati da će dolar do kraja godine zadržati svoju snagu prema euru. Zabrinjavajuće je što je indeks potrošačkog raspoloženja američkog Sveučilišta u Michiganu pokazao najnižu razinu ikada.

Razlog je inflacija. S potencijalno manjom potražnjom američkih kućanstava, čija potrošnja u SAD-u čini 68 posto BDP-a, možemo očekivati da će američke tvrtke ubuduće biti ponešto oštećene manjom potražnjom iz Europe i Kine, koje nastavljaju s djelomičnim gašenjem u gradovima kao što je Šangaj.

Istovremeno, Fed je najavio prilično značajno povećanje kamatnih stopa, koje bi se također trebalo dogoditi 2023. Dok je SAD sada interesantniji za ulaganje od Europe, i u SAD-u se postavlja pitanje jesmo li već dosegli dno ovogodišnjeg pada cijena dionica.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
ZAŠTITA
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
KOLUMNA - U suvremenom načinu komuniciranja i poslovanja sve veći broj pojedinaca se susreće s različitim hakerskim pokušajima online prijevara.
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALITIČARI
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALIZA - Slovenska poduzeća manje su zadužena pa lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Slovenski burzovni indeks SBITOP više nije najjeftiniji u odnosu na indekse u regiji, ali je ostao najmanje zadužen s neto dugom prema EBITDA-i od -1,27.
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
TRGOVINA
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
ANALIZA - Tržni centri, trgovački centri i prodajni centri različiti su nazivi koji se odnose na isti pojam - kontinuirani niz maloprodajnih i uslužnih objekata različitih grana s ciljem zadovoljenja primarnih ljudskih potreba, kao što su kupnja, društvena interakcija i sudjelovanje u kulturnim aktivnostima.
Odlični rezultati tehnoloških divova zasjenili Fed i vjerojatnu recesiju
VAL OPTIMIZMA
Odlični rezultati tehnoloških divova zasjenili Fed i vjerojatnu recesiju
KOLUMNA - Najveće svjetsko gospodarstvo tehnički je već u recesiji jer je i u drugom tromjesečju BDP pao, ovaj put za 0,9 posto (prema prvoj procjeni), na godišnjoj razini. Ali Amerikanci se tješe činjenicom da će biti u recesiji tek kada Nacionalni ured za ekonomska istraživanja procijeni da je tako.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE