GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori izgubili povjerenje u dionice Zagrebačke banke

Investitori izgubili povjerenje u dionice Zagrebačke banke
PAD DIONICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 19:46
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ANALIZA - Dionice Zagrebačke banke danas su potonule na 57,50 kuna, najnižu razinu od 2. srpnja prošle godine.

Posljedica je to nervoze investitora koji su ovoga tjedna krenuli rasprodavati dionice nakon što je dio medija objavio informaciju o sumnjama na pranje novca zbog koje je morao otići sad već bivši predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić.

Ostavka Eugena Paić-Karege, člana Uprave zaduženog za maloprodaju, stupa na snagu 1. ožujka i on nastavlja karijeru izvan banke. Ostavka Nikolausa Maximiliana Linarića, člana Uprave zaduženog za korporativno, investicijsko i privatno bankarstvo, stupa na snagu 1. travnja i on nastavlja karijeru unutar UniCredit grupe, kaže se u obavijesti objavljenoj na Zagrebačkoj burzi.

Do imenovanja novih članova Uprave, odgovornost za područje maloprodaje i korporativnog, investicijskog i privatnog bankarstva, preuzet će član Uprave (general manager) Dalibor Ćubela, zaključuje se u objavi Zagrebačke banke.

Ostavke dvojice članova Uprave najveće hrvatske banke uslijedile su mjesec dana nakon što je ostavku na mjesto predsjednika Uprave podnio Miljenko Živaljić. On je ostavku podnio 20. siječnja, a u objavi o tome bilo je navedeno da je podnosi zbog osobnih razloga.

No, nakon ostavke Živaljića neki su mediji prenijeli neslužbene informacije da je ostavka uslijedila nakon što je supervizija Hrvatske narodne banke (HNB) pokazala da Zagrebačka banka "nije u cijelosti poštovala procedure za sprečavanje pranja novca".

Tjednik Nacional u ovotjednom je broju objavio tekst pod naslovom "Šef Zagrebačke banke Živaljić maknut zbog najvećeg skandala u njenoj povijesti", u kojem navodi da je "HNB otkrio goleme propuste u poslovanju, brojne sumnjive transfere ruskog novca i ogromne uplate bez ikakvih provjera pa je Živaljić morao otići zbog zapovjedne odgovornosti". Razmjeri afere se još utvrđuju, sve prati i Ministarstvo financija, a sumnjive su i neke uplate tvrtkama Ivana Čermaka, tvrdi Nacional.

Ove je spekulacije demantirao Crodux.

"Želimo obavijestiti javnost kako se tvrtke poduzetnika Ivana Čermaka ne bave i nikada nisu bavile nezakonitim oblicima poslovanja, pa tako niti bile uključene u bilo kakve radnje pranja novca što se na naslovnici i u tekstu članka insinuira", rečeno je u priopćenju odaslanom redakciji SEEbiza.

U svakom slučaju, rasprodaja se ovoga tjedna dogodila uz iznadprosječne razine prometa što svjedoči da je poprimila masovne razmjere. U četiri dana ovotjedne trgovine ukupno je prometovano dionica u vrijednosti od čak 11,9 milijuna kuna.

Zagrebačka banka ostvarila je u 2019. godini 1,56 milijardi kuna dobiti nakon oporezivanja, što je 15,9 posto manje nego 2018., pokazuju podaci iz Zabina nekonsolidiranog nerevidiranog financijskog izvještaja.

"Ostvaren je dobar operativni rezultat, glavne kategorije prihoda i rashoda su stabilne, a neto dobit je pod utjecajem jednokratnih ostalih rashoda i povećanih troškova rezerviranja za sudske sporove", kaže se u izvještaju.

Banka ima snažnu kapitalnu poziciju i solidan potencijal poduprijeti kreditnu aktivnost i razvojne potencijale klijenata. Za vjerovati je, stoga, kako će solidno poslovanje biti temelj za povratak povjerenja investitora u mjesecima koji su pred nama.

Tagovi: Zagrebačka banka, Miljenko Živaljić, Dalibor Ćubela, Eugen Paić Karega, Nikolaus Maximilian Linarić, Hrvatska narodna banka, Ivan Čermak
PROČITAJ I OVO
Potez menadžmenta Valamara vratio povjerenje investitora
TRŽIŠTE KAPITALA
Potez menadžmenta Valamara vratio povjerenje investitora
KOLUMNA - Dionice Valamara ovoga su tjedna skočile 11,1 posto, na 22 kune, što je najviša razina ovih dionica od 13. ožujka. Nakon pada u ponedjeljak, cijena dionica je u naredna četiri dana uzletjela 18,3 posto.
Pas, državni neprijatelj broj jedan
VANREDNO STANJE
Pas, državni neprijatelj broj jedan
KOLUMNA - Vodeći se izrekom "zavadi pa vladaj", u toku širenja pandemije Vučić je vizionarski prepoznao više neprijatelja srpskog naroda u celini.
Hoćemo li postati bolji ljudi?
POZITIVNE PROMJENE
Hoćemo li postati bolji ljudi?
KOLUMNA - Val pozitivnih promjena je itekako dobrodošao, jer, kad prođe ovo sve, ne smije uslijediti brzi zaborav. Nakon korone slijedi najveći ispit društva s najtežim pitanjem: Kakvi smo uistinu ljudi?
Loša vijest: I Nijemci postali pesimisti
NACIJA ZABRINUTIH
Loša vijest: I Nijemci postali pesimisti
KOLUMNA - Nijemce ipak najviše brine kad će se život opet vratiti u normalu, te kako će neki od njih uopće preživjeti s kreditima i ostalim financijskim obvezama koje im vise za vratom i priređuju besane noći.
Kako protiv koronavirusa: Singapurski poučak
RECEPTI
Kako protiv koronavirusa: Singapurski poučak
KOLUMNA - Brojke govore kako su Korejci proveli oko 6.100 testova na milijun stanovnika za Covid-19. U istom vremenskom razdoblju, Singapur ih je nadmašio i proveo 38.000 testova, što je u prosjeku 6.800 na milijun stanovnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE