GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija raste, ali dionička tržišta trebala bi ostati pozitivna

Inflacija raste, ali dionička tržišta trebala bi ostati pozitivna
CIJENE I TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2021 / 07:46
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Američke Federalne rezerve ukrale su ovotjedni show na svjetskim tržištima.

Neke su najave iznenadile investitore, o čemu smo pisali još u srijedu navečer.

Fedove nove ekonomske prognoze pokazuju da će američki BDP rasti za 7 posto u 2021. godini, u projekciji iz ožujka ove su prognoze iznosile 6,5 posto. Za 2022. predviđa se rast od 3,3%. Na kraju godine očekuje se da će nezaposlenost biti 4,5 posto, a inflacija 3,4 posto.

Američka su tržišta dionica negativno reagirala na vijest o mogućem dvostrukom porastu ključnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova 2023. godine, a američki je dolar ojačao. U srijedu i četvrtak ojačao je za dobar postotak prema euru. Tečaj EUR/USD-a pao je na 1,192. Izgubilo je i zlato, koje je u prošlom tjednu palo 5,5 posto. Zbog smanjenja diskontnog faktora očekivane dobiti, američki tehnološki sektor zaradio je na jučerašnjem trgovanju, ali zbog promijenjene krivulje prinosa, američke banke koje su bile u pozitivnom ritmu, jučer su zabilježile težak pad.

Već je prošli tjedan ECB ostavio tempo svojih kupnji putem programa PEPP nepromijenjenim i oštro je povisio prognozu gospodarskog rasta za ovu i sljedeću godinu. Već u ožujku ECB je očekivao rast BDP-a od 4%, odnosno 4,1%, za 2021. i 2022. godinu; sada, međutim, povisuje prognoze na 4,6, odnosno 4,7 posto. Promjene u prognozi inflacije znatno su manje.

Europski središnji bankari znatno su promijenili svoje srednjoročne prognoze inflacije, ali su malo povisili osnovnu prognozu inflacije za 2023. Obje su prognoze sada 1,4% i još uvijek znatno ispod cilja banke od 2%, što znači da nas u području eura čeka nastavak poticajne monetarne politike za dulje razdoblje nakon 2023. Konačni svibanjski podaci o inflaciji za europodručje još ne pokazuju mnogo dokaza da se cjenovni pritisci povećavaju s ponovnim otvaranjem gospodarstva. Veće prognoze inflacije vjerojatno će se ostvariti u narednim mjesecima, ali još uvijek se može očekivati pad inflacije u 2022. godini.

Potrošači će početi trošiti svoju sada veću uštedu u drugoj polovici godine i bit će više kredita za kućanstva. To će povoljno utjecati na cijene dionica poduzeća u drugoj polovici godine, dok se nastavlja stimulativna monetarna politika. Posljednje, ali ne najmanje važno, u mnogim će se europskim zemljama rast proizvodnje uskoro nadopuniti porastom potrošnje u uslužnom sektoru.

Tagovi: tržište kapitala, američke obveznice, Federalne rezerve, inflacija, Wall Street, Bank of America, američka ekonomija, Jerome Powell, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Gdje su nestale pare?
KORUPCIJA
Gdje su nestale pare?
KOLUMNA - Sanader je optužen, višak imovine mu je otuđen, a kofere je pojela maca. Jako gladna maca. Možda ih jednom pronađemo kao arheološki artefakt na nekoj hrvatskoj arheološkoj iskopini negdje u, recimo, Kozarčevoj. Tko zna.
Dionice američkih banaka na meti kupaca
OPTIMIZAM
Dionice američkih banaka na meti kupaca
KOLUMNA - Prošle su godine bankari formirali milijarde rezerviranja jer su očekivali da će se broj loših kredita naglo povećati. To se nije dogodilo, pa je zarada sada izuzetna.
Inflacija neće tako skoro nestati, financiranje duga bit će sve skuplje
TRŽIŠTA
Inflacija neće tako skoro nestati, financiranje duga bit će sve skuplje
KOLUMNA - U prvoj polovici listopada ušli smo u sezonu objavljivanja poslovnih rezultata za treće tromjesečje ove godine.
Zaštita osobnih podataka i društvene mreže
PODACI
Zaštita osobnih podataka i društvene mreže
KOLUMNA - Većina korisnika zna malo ili gotovo ništa o privatnosti na društvenim mrežama, pa se zaprepaste činjenicom da sve što su ikad napisali na internetu negdje ostaje pohranjeno ili da sadržaj koji izbrišu može i dalje postojati u pričuvnim kopijama.
I dalje vrijedi staro pravilo: Kupuj kad je jeftino
TRŽIŠTE KAPITALA
I dalje vrijedi staro pravilo: Kupuj kad je jeftino
KOLUMNA - Analitičari Barclaysa napominju da stagflacija nije vrlo vjerojatna i da su dionice i dalje atraktivnije od obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE