GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija će splašnjavati, ali će ekonomski rast biti usporen

Inflacija će splašnjavati, ali će ekonomski rast biti usporen
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2023 / 08:16
Autor: Josip Jurić
ANALIZA - Kao što se i očekivalo, američka središnja banka (Fed) i ECB ponovno su početkom mjeseca podigli kamatne stope.

Uz ponovni rast cijene kapitala, glavna poruka središnjih banaka je da je vrhunac inflacije iza nas i da vjeruju da su do sada dobro odradile posao, ali da se istovremeno i dalje može očekivati nastavak rasta kamata. Rast ključnih kamatnih stopa polako, ali postojano ulazi u gospodarstvo. U narednim kvartalima to će rezultirati osjetno nižim kreditiranjem stanovništva i poduzeća, zbog čega ćemo svjedočiti sporijem stvaranju novca.

To će utjecati na inflaciju, ali će dovesti i do usporavanja gospodarskog rasta kroz nižu razinu privatnih investicija te kroz negativne učinke povećanja kamatnih stopa na financije kućanstava i javne financije. To će se dogoditi u uvjetima već visokih cijena, čiji će se rast usporiti, ali cijene neće tako brzo početi padati.

Dobit poduzeća za sada je bolja od očekivanog, no očekuje se nastavak pada profitabilnosti poduzeća S&P-a u sljedeća dva kvartala. Također, nešto bolja makroekonomska slika i zaoštravanje monetarne politike u SAD-u već popuštaju, dok u Europi to još nije slučaj. Istina je da je iznenađujuće blaga zima iznimno popravila europsku energetsku sliku, no istina je i da više kamatne stope još nisu pokazale svoje učinke i u Europi još nisu na svom vrhuncu.

Što se tiče makroekonomskih podataka, sljedeći tjedan imamo objavu podataka o inflaciji i maloprodaji u SAD-u, europskom BDP-u i maloprodaji u Kini.

Pratimo odličan početak godine kako na inozemnim tako i na domaćim burzama jer je u relativno kratkom vremenu došlo do značajnog poboljšanja izgleda. U Europi smo svjedoci izuzetno blage zime, vrhunac inflacije je iza nas, Fed je već usporio tempo podizanja kamata na 25 baznih bodova, Kina je zaustavila ili uvelike olabavila svoju zero covid politiku, a gospodarstvo u SAD je i dalje jak. SAD još uvijek ima vrlo snažno tržište rada, sa stopom nezaposlenosti koja je pala na 3,4 posto, što je najniža stopa u 53 godine.

Tagovi: financijska tržišta, kamatne stope, svjetska tržišta, inflacija
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE