GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Imamo liječnike, nemamo sustav

Imamo liječnike, nemamo sustav
KAOS U ZDRAVSTVU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2020 / 19:48
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Prosvjedom zdravstvenih djelatnika KB Dubrava ušli smo u novu fazu novog normalnog. Pacijenti se strateški razmještaju po drugim bolnicama ne bi li se napravio prostor za one oboljele od Covid-19.

Prosječan hrvatski građanin trenutno je neupućen u situaciju i oko korone i oko stanja u bolnicama. Ako je, prema izjavama ministra Beroša, KB Dubrava naša najbolja i najbolje opremljena bolnica, onda jao si ga nama. Potezi koje vuče ministar, uz asistenciju Vlade, tipično su hrvatsko presipanje šupljeg u prazno. Kad ti sve osoblje izađe ispred zgrade i tvrdi suprotno, a ljudi rade tamo i znaju gdje je svaka utičnica u zgradi, a Beroš tvrdi drugo, onda prosječni konzument vijesti sistemom logične eliminacije lako može zaključiti da je hrvatsko zdravstvo pred kaosom.

Dok na godišnjoj razini imamo više umrlih od tumorskih oboljenja ili srčanih i moždanih udara, Hrvatsku, navodno, mogu spasiti tek rukavice i maska. Higijena ruku i maske na licu nisu spasile saborske zastupnike i ministre u vladi od zaraze i izolacije. No, cirkus, i prije navale oboljelih u KB Dubravu, upozoravaju na to da kad se, ne daj bože, sustav uruši, kreće masovno ''pranje ruku'' od odgovornosti pod maskama nevine dječice s Markova trga. Krivnja će, naravno, pasti na hrvatski neuki puk koji pljucka jedno drugom u facu, ne nosi masku i odlazi na posao jer mora preživjeti sa ili bez korone.

Činjenica da nam se zdravstvo urušava već godinama pa i desetljećima, da svako malo na mjestu ministra zapleše netko novi, a da dugovi nezaustavljivo rastu, nije zabrinjavala nikog, a ponajmanje one koji su po političkoj liniji sastavljali uprave po bolnicama i utrpavali birokratske uhljebe umjesto da se stvarao optimalni korpus medicinskih djelatnika. Pompozan Berošev govor na ''otvaranju'' Arene kao novog centra za Covid oboljele prepun jezovitih poruka da će mnogi tamo završiti vrhunac je ''odlične'' politike koja se u zdravstvu vodi već desetljećima.

Dok u drugim bolnicama diljem Lijepe naše trudnice gledaju zvjezdano nebo, negdje, pak, trčkaraju štakori, nema vode na odjelima ili imate dva WC-a čučavca na 60-tak pacijenata, Arena bi trebala biti rješenje za sve probleme. Ima li tamo priključaka za struju? Potrebnih sanitarnih čvorova? Minimalnih uvjeta za kakvu-takvu skrb u skladu s 21. stoljećem? Hoćemo li imati dovoljno medicinskog osoblja za potrebnu skrb? Ili ćemo mobilizirati sve one koji sad spašavaju oboljele od korone po Europi? Život nam je već sad svima dovoljno zakompliciran. Ako imaš kakvu drugu bolest, poželiš da imaš i koronu ne bi li dobio potrebnu zdravstvenu skrb.

Drugi mole Boga da se ne zaraze jer je stanje po bolnicama takvo da ti je bolje ostati kući i u agoniji gledati na TV-u Beroša kako žvače one mikrofone po pressicama. Ministrova najava da će dati ostavku ukoliko se sustav uruši je ravna njegovoj ''junačkoj reakciji'' na Markovom trgu.

Ispada da bi se Beroš povukao kad je najgore. Ne! Mjesecima se zbori o tome da postoji plan B. Ukoliko dođe do kolapsa, kaosa, puknuća, ministar Beroš i vlada moraju ostati do kraja. Kad skinu maske da s ponosom gledaju svojih čistih ruku djelo. Mi smo ionako priglup narod koji ne poštuje mjere i ugrožava hrvatski proračun svojom nerazboritošću. Mi ne znamo ništa, zdravstveni djelatnici što prosvjeduju ne znaju ništa, a samo oni znaju. Na muci se poznaju junaci. Junake smo vidjeli u vihoru pandemije za vrijeme potresa. Dolazi trenutak istine tko je i koliko pametan.

Pogled na prenamijenjenu Arenu ukazuje u što se uistinu trebalo ulagati. Sad imamo kruha i igara pred praznim tribinama, a zdravlja niotkud. Zaključimo; Imamo liječnike, nemamo sustav!

Tagovi: zdravstvo, koronavirus u Hrvatskoj, KB Dubrava, Vili Beroš, Arena Zagreb, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE