GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ima li novog dna za turističke dionice?

Ima li novog dna za turističke dionice?
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2020 / 20:53
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Pravi krešendo doživjele su dionice iz turističkog sektora na Zagrebačkoj burzi u posljednjih nekoliko tjedana.

Iako je prošli petak donio kratkotrajni predah, početak ovog tjedna donio je novo potonuće dionica hotelskih kompanija.

Jasno je da u situaciji kad je već sasvim jasno da je predsezona propala, kad su neke kompanije zatvorile dio svojih hotela te kad i sam resorni ministar danas napokon priznaje potrebu da se turističkom sektoru pomogne konkretnim mjerama, drugačiji scenarij nismo niti mogli očekivati.

Pitanje je samo jesu li investitori otišli malo prodaleko. Jer kad pogledamo pad sektorskog indeksa CROBEXturi od početka ožujka dobit ćemo sliku katastrofe koja je pogodila cijeli sektor. Ovaj je indeks, naime, od početka ožujka srušen 27,2 posto, na danas zaključnih 2.314,26 bodova. Indeks čine Arena Hospitality Group, Valamar Riviera, Maistra, Jadran i Liburnia Riviera Hoteli.

Daleko najlikvidnija među njima je Valamar Riviera koja je u promatranom razdoblju spustila cijenu nevjerojatnih 35,4 posto, na danas zaključnih 21,50 kuna. Niti dobri lanjski rezultati, niti najava dividende niti kupovine dionica u režiji predsjednika Uprave nisu uspjele zasjeniti činjenicu da se zatvaraju hoteli i da je cijela ovogodišnja sezona pod velikim znakom pitanja.

Arena Hospitality Group današnju je trgovinu zaključio na razini od 204 kune, što je čak 42 posto manje u odnosu na vrijednost dionica na kraju veljače (352 kune). Kompanija je također objavila solidne rezultate, no upozorila je da će ovu sezonu obilježiti značajne neizvjesnosti, tim više što su kapaciteti ove tvrtke fokusirani na istarski poluotok koji je, barem zasad, najviše izložen negativnim utjecajima širenja koronavirusa.

Maistra je tržišnu kapitalizaciju od početka ožujka spustila 29,2 posto, na 204 kune koliko je zaključna cijena iznosila danas. Ipak, ovdje valja upozoriti da je likvidnost bila znatno niža pa u promatranom razdoblju nije bilo niti jedne milijunske trgovine (posljednju bilježimo još 28. veljače).

Još je slabija likvidnost na dionicama crikveničkog Jadrana, no i on bilježi potonuće tržišne kapitalizacije od 33,1 posto, na 8,30 kuna.

Na marginama zbivanja bile su dionice Liburnia Riviera Hotela kojima se od početka ožujka trgovalo tek dvaput i to uz zanemariv promet pa nas rast cijene od početka ožujka od 7,3 posto, na 3.800 kuna, nipošto ne bi smio zavarati.

Izvan sastava ovog indeksa je Plava laguna, no njezina je cijena itekako bitna da bismo zaokružili sliku sektora u cjelini. Tržišna kapitalizacija Plave lagune od početka je ožujka pala 19,8 posto, na 1.300 kuna, a prema likvidnosti je odmah iza Valamara i Arena Hospitalityja.

Koliko se mogu pratiti transakcije među najvećim dioničarima, očito je da su mirovinski fondovi u ovom razdoblju ipak većinom bili na strani kupnje. Posebno to vrijedi za Erste Plavi i AZ OMF koji su podebljali svoje pozicije u Valamaru i Plavoj laguni. Ako postoji neka utjeha za dioničare koji u posljednjim tjednima nisu popustili panici i krenuli rasprodavati svoje portfelje, onda je to upravo ta činjenica. Institucionalni investitori trebali bi ipak biti jamac kvalitetnih investicijskih odluka, iako smo svjesni da to u ne tako davnoj prošlosti u Hrvatskoj nije uvijek bilo tako jednoznačno.

Ilustracija: Karlo Mamić

Tagovi: Zagrebačka burza; CROBEXturi, Valamar riviera, Arena hospitality Group, Maistra, Jadran Crikvenica, Plava laguna, Liburnia Riviera Hoteli
PROČITAJ I OVO
Šaolin je ponovo napao
BRENDIRANJE ŠAOLINA
Šaolin je ponovo napao
KOLUMNA - Šaolinski kungfu čuven je po svojim legendarnim, često visoko teatraliziranim te filmski mitologiziranim stilovima borbe. Stilovi tigra, leoparda, ždralova i zmija – sve to odlično i humoristično uokvireno u filmovima o Kung fu pandi.
Nanobit je dokaz da se i u Hrvatskoj može uspjeti
USPJEH MIMO DRŽAVE
Nanobit je dokaz da se i u Hrvatskoj može uspjeti
KOLUMNA - Ovaj primjer će povući mnoge hrvatske ''šmokljane'' da u svojim ''garažama'' stvore start-up platforme pretvarajući Hrvatsku iz potencijalnog ''servera'' u potencijalnu tvornicu igara, softvera, deficitarnih programa i stručnjaka.
Navaljni, Gazprom i Sjeverni tok 2: Sankcije nisu rješenje
EU-RUSIJA
Navaljni, Gazprom i Sjeverni tok 2: Sankcije nisu rješenje
KOLUMNA - Rusiju treba potaknuti na transformaciju – kroz inkluzivnost, dijalog i strateške kompromise. Problem je izrazito težak i nema jedinstvenog rješenja ili kalupa.
Avioni nam trebaju, ali nije pravo vrijeme
IZ STRUČNOG KUTA
Avioni nam trebaju, ali nije pravo vrijeme
KOMENTAR - Što se tiče preporuka u ovom trenutku, najbolja bi bilo revidiranje tendera što bi omogućilo kupovinu vremena, pa bi bila de facto odgoda od nekih 12 mjeseci, što se često događa u ovim poslovima.
Kina-EU: Sporazum o uzajamnim investicijama sve bliže
ODNOSI SNAGA
Kina-EU: Sporazum o uzajamnim investicijama sve bliže
KOLUMNA - Imperativ potpisivanja sporazuma prije isteka godine uvjetovani su ne samo američkim izborima i vjerojatnim pogoršanjem odnosa između Kine i SAD-a bez obzira na pobjednika, već i činjenicom da EU zbog gubitka povjerenja u Washington nastoji pronaći svoj modus operandi u odnosima s velikim igračima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE