GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ima li novog dna za turističke dionice?

Ima li novog dna za turističke dionice?
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2020 / 20:53
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Pravi krešendo doživjele su dionice iz turističkog sektora na Zagrebačkoj burzi u posljednjih nekoliko tjedana.

Iako je prošli petak donio kratkotrajni predah, početak ovog tjedna donio je novo potonuće dionica hotelskih kompanija.

Jasno je da u situaciji kad je već sasvim jasno da je predsezona propala, kad su neke kompanije zatvorile dio svojih hotela te kad i sam resorni ministar danas napokon priznaje potrebu da se turističkom sektoru pomogne konkretnim mjerama, drugačiji scenarij nismo niti mogli očekivati.

Pitanje je samo jesu li investitori otišli malo prodaleko. Jer kad pogledamo pad sektorskog indeksa CROBEXturi od početka ožujka dobit ćemo sliku katastrofe koja je pogodila cijeli sektor. Ovaj je indeks, naime, od početka ožujka srušen 27,2 posto, na danas zaključnih 2.314,26 bodova. Indeks čine Arena Hospitality Group, Valamar Riviera, Maistra, Jadran i Liburnia Riviera Hoteli.

Daleko najlikvidnija među njima je Valamar Riviera koja je u promatranom razdoblju spustila cijenu nevjerojatnih 35,4 posto, na danas zaključnih 21,50 kuna. Niti dobri lanjski rezultati, niti najava dividende niti kupovine dionica u režiji predsjednika Uprave nisu uspjele zasjeniti činjenicu da se zatvaraju hoteli i da je cijela ovogodišnja sezona pod velikim znakom pitanja.

Arena Hospitality Group današnju je trgovinu zaključio na razini od 204 kune, što je čak 42 posto manje u odnosu na vrijednost dionica na kraju veljače (352 kune). Kompanija je također objavila solidne rezultate, no upozorila je da će ovu sezonu obilježiti značajne neizvjesnosti, tim više što su kapaciteti ove tvrtke fokusirani na istarski poluotok koji je, barem zasad, najviše izložen negativnim utjecajima širenja koronavirusa.

Maistra je tržišnu kapitalizaciju od početka ožujka spustila 29,2 posto, na 204 kune koliko je zaključna cijena iznosila danas. Ipak, ovdje valja upozoriti da je likvidnost bila znatno niža pa u promatranom razdoblju nije bilo niti jedne milijunske trgovine (posljednju bilježimo još 28. veljače).

Još je slabija likvidnost na dionicama crikveničkog Jadrana, no i on bilježi potonuće tržišne kapitalizacije od 33,1 posto, na 8,30 kuna.

Na marginama zbivanja bile su dionice Liburnia Riviera Hotela kojima se od početka ožujka trgovalo tek dvaput i to uz zanemariv promet pa nas rast cijene od početka ožujka od 7,3 posto, na 3.800 kuna, nipošto ne bi smio zavarati.

Izvan sastava ovog indeksa je Plava laguna, no njezina je cijena itekako bitna da bismo zaokružili sliku sektora u cjelini. Tržišna kapitalizacija Plave lagune od početka je ožujka pala 19,8 posto, na 1.300 kuna, a prema likvidnosti je odmah iza Valamara i Arena Hospitalityja.

Koliko se mogu pratiti transakcije među najvećim dioničarima, očito je da su mirovinski fondovi u ovom razdoblju ipak većinom bili na strani kupnje. Posebno to vrijedi za Erste Plavi i AZ OMF koji su podebljali svoje pozicije u Valamaru i Plavoj laguni. Ako postoji neka utjeha za dioničare koji u posljednjim tjednima nisu popustili panici i krenuli rasprodavati svoje portfelje, onda je to upravo ta činjenica. Institucionalni investitori trebali bi ipak biti jamac kvalitetnih investicijskih odluka, iako smo svjesni da to u ne tako davnoj prošlosti u Hrvatskoj nije uvijek bilo tako jednoznačno.

Ilustracija: Karlo Mamić

Tagovi: Zagrebačka burza; CROBEXturi, Valamar riviera, Arena hospitality Group, Maistra, Jadran Crikvenica, Plava laguna, Liburnia Riviera Hoteli
PROČITAJ I OVO
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOREKCIJA
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOLUMNA - Energetski sektor je ove godine u lijepom plusu, zaslugom stalno rastućih cijena nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE