GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I oovogodišnje poslovanje potvrdilo poziciju dionica Krke

I oovogodišnje poslovanje potvrdilo poziciju dionica Krke
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2023 / 08:12
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Oko petine prodaje Krka ostvaruje iz Ruske Federacije, na što svakako utječe i pad vrijednosti rublje u odnosu na euro.

Krka iz Ruske Federacije u prvom je polugodištu ove godine ostvarila 180 milijuna eura prihoda, što je četiri posto više u odnosu na prošlu godinu. Ukupni prihodi tvrtke u istom razdoblju dosegnuli su 920 milijuna eura, što je sedam posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Istina je i da dinamika rublja utječe na vrijednost zaliha koje su kupljene u rubljama, a posebno na neto financijski rezultat Krke.

Rublja je doživjela ekstremne fluktuacije vrijednosti od početka rata. Prošle godine je mnogo dobio, a ove izgubio. Naravno, sva ta dinamika nije izvan okvira očekivanja. Stoga ne čudi da Krka, unatoč ovogodišnjem padu rublja, nije promijenila plan za ovu godinu, u kojoj uz prihode od 1,76 milijardi eura očekuju 300 milijuna eura čiste dobiti. Važna je i činjenica da Krka trenutno bilježi izuzetno uspješno, pa čak i rekordno poslovanje u prvoj polovici cijele svoje povijesti. U prvom polugodištu ove godine ostvarila je operativnu dobit od 236,2 milijuna eura, što je 70 posto više nego lani. Prošle godine, u istom razdoblju, Krka je zabilježila operativnu dobit od 139,2 milijuna eura.

Važno je znati da Krka ima jaku tržišnu poziciju na tržištu Ruske Federacije i raznolik portfelj važnih proizvoda koji učinkovito ublažavaju negativan utjecaj rublje. Krka u ovogodišnjem polugodišnjem izvješću navodi da su prema dostupnim podacima iz neovisnih izvora u Ruskoj Federaciji nadmašili prosječni rast tržišta i zauzeli drugo mjesto među inozemnim ponuđačima generičkih lijekova. Ujedno su vodeći ponuđač lijekova na recept u ljekarničkom segmentu te ostaju vodeći ponuđač lijekova na recept za liječenje kardiovaskularnih bolesti. Iz svega navedenog proizlazi da Krka nije bez pregovaračke moći na ruskom tržištu važnih lijekova na recept.

Zanimljivo, u Rusiji se lijekovi na recept plaćaju izravno iz džepa, što znači da se dobar dio potražnje za tim lijekovima pokriva iz mirovina. Također je važna činjenica da u Rusiji živi više od 20 milijuna ljudi starijih od 65 godina. U prvoj polovici ove godine Krka je u svojoj tvornici Krka-Rus proizvela čak 76 posto svih proizvoda potrebnih na ruskom tlu. Na taj način djelomično smanjuju izloženost negativnim učincima fluktuacije tečaja rublje, a istovremeno koriste i usluge faktoringa, čime smanjuju valutni i kreditni rizik.

Ukratko, na temelju Krkinog poslovanja, izrazito jake bilance i poslovnih prognoza, koje proizlaze iz plana za 2023. i strategije razvoja Grupe Krka za razdoblje 2022.-2026., procjenjujemo da cijena njezinih dionica na tržištu ostaje atraktivna.

Tagovi: Krka, Rusija
PROČITAJ I OVO
Loše raspoloženje potrošača u SAd-u i eurozoni imat će dalekosežne posljedice
SIGNALI
Loše raspoloženje potrošača u SAd-u i eurozoni imat će dalekosežne posljedice
ANALIZA - Vrijednost američkog dolara nastavlja rasti. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošlog je tjedna porastao manje od očekivanog na 204.000, dodajući znakove snažnog tržišta rada.
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
STRAHOVANJA
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
KOLUMNA - Dow Jones je u utorak pao najviše od ožujka, a Nasdaq se u rujnu suočava s najvećim ovogodišnjim mjesečnim gubitkom. No, ne pada samo vrijednost rizičnih ulaganja, nego gube i obveznice. Što uopće može biti sigurna luka?
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
SIVI OBLACI
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
KOLUMNA - Više nepovoljnih faktora uzrokovalo je prošli tjedan pad burzovnih indeksa, najveći u posljednjih šest mjeseci. Ističe se Fedova “poruka” da će kamatne stope ostati na visokim razinama dulje od očekivanog.
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
MONETARNA POLITIKA
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
AANALIZA - Fed čvrsto stoji pri svom stavu da će kamatne stope još dugo ostati visoke.
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
ANALITIČARI
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
KOLUMNA - Financijska tržišta s priličnom neizvjesnošću očekuju današnji ishod sastanka Feda, odnosno nagovještaje guvernera Jeromea Powella kako bi najvažnija središnja banka trebala voditi monetarnu politiku u budućnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE