GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I oovogodišnje poslovanje potvrdilo poziciju dionica Krke

I oovogodišnje poslovanje potvrdilo poziciju dionica Krke
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2023 / 08:12
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Oko petine prodaje Krka ostvaruje iz Ruske Federacije, na što svakako utječe i pad vrijednosti rublje u odnosu na euro.

Krka iz Ruske Federacije u prvom je polugodištu ove godine ostvarila 180 milijuna eura prihoda, što je četiri posto više u odnosu na prošlu godinu. Ukupni prihodi tvrtke u istom razdoblju dosegnuli su 920 milijuna eura, što je sedam posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Istina je i da dinamika rublja utječe na vrijednost zaliha koje su kupljene u rubljama, a posebno na neto financijski rezultat Krke.

Rublja je doživjela ekstremne fluktuacije vrijednosti od početka rata. Prošle godine je mnogo dobio, a ove izgubio. Naravno, sva ta dinamika nije izvan okvira očekivanja. Stoga ne čudi da Krka, unatoč ovogodišnjem padu rublja, nije promijenila plan za ovu godinu, u kojoj uz prihode od 1,76 milijardi eura očekuju 300 milijuna eura čiste dobiti. Važna je i činjenica da Krka trenutno bilježi izuzetno uspješno, pa čak i rekordno poslovanje u prvoj polovici cijele svoje povijesti. U prvom polugodištu ove godine ostvarila je operativnu dobit od 236,2 milijuna eura, što je 70 posto više nego lani. Prošle godine, u istom razdoblju, Krka je zabilježila operativnu dobit od 139,2 milijuna eura.

Važno je znati da Krka ima jaku tržišnu poziciju na tržištu Ruske Federacije i raznolik portfelj važnih proizvoda koji učinkovito ublažavaju negativan utjecaj rublje. Krka u ovogodišnjem polugodišnjem izvješću navodi da su prema dostupnim podacima iz neovisnih izvora u Ruskoj Federaciji nadmašili prosječni rast tržišta i zauzeli drugo mjesto među inozemnim ponuđačima generičkih lijekova. Ujedno su vodeći ponuđač lijekova na recept u ljekarničkom segmentu te ostaju vodeći ponuđač lijekova na recept za liječenje kardiovaskularnih bolesti. Iz svega navedenog proizlazi da Krka nije bez pregovaračke moći na ruskom tržištu važnih lijekova na recept.

Zanimljivo, u Rusiji se lijekovi na recept plaćaju izravno iz džepa, što znači da se dobar dio potražnje za tim lijekovima pokriva iz mirovina. Također je važna činjenica da u Rusiji živi više od 20 milijuna ljudi starijih od 65 godina. U prvoj polovici ove godine Krka je u svojoj tvornici Krka-Rus proizvela čak 76 posto svih proizvoda potrebnih na ruskom tlu. Na taj način djelomično smanjuju izloženost negativnim učincima fluktuacije tečaja rublje, a istovremeno koriste i usluge faktoringa, čime smanjuju valutni i kreditni rizik.

Ukratko, na temelju Krkinog poslovanja, izrazito jake bilance i poslovnih prognoza, koje proizlaze iz plana za 2023. i strategije razvoja Grupe Krka za razdoblje 2022.-2026., procjenjujemo da cijena njezinih dionica na tržištu ostaje atraktivna.

Tagovi: Krka, Rusija
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE