GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hvala ti za znanje, Olivere

Hvala ti za znanje, Olivere
PRERANI ODLAZAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2021 / 20:09
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Prijatelj i uvaženi kolega Dražen Klarić šokirao me rano poslijepodne pozivom i tužnom viješću da je naš cijenjeni i dragi urednik Oliver Dražić iznenada preminuo.

Nažalost, živimo u vremenu u kojem nas bilo čija smrt ne smije iznenaditi.

Ipak, Oliverova me smrt šokirala. Ne samo zato što sam ga prije mjesec-dva sreo u centru Zagreba i što mi se na prvi pogled s njim ništa neobično učinilo s njime, već i zato što imam snažan osjećaj kao da je njegovom smrću zauvijek prestalo i razdoblje naših života u kojima smo željni novih znanja i afirmacije, svaki dan učili od iskusnijih. A među njima je Oliver imao posebno mjesto.

Kad si klinac i imaš bezbroj ideja o tome što je dobro, a što nije, treba ti upravo netko poput Olivera koji će te naučiti kako razlikovati bitno od nebitnog. Svatko je doživio svoj "trenutak istine" kad bi Oliveru donio tekst i suočio se s križanjem čitavih redaka i rečenica. Ali, jedino tako možeš naučiti. Njegovi savjeti bili su zlata vrijedni.

Slika prva. Hrabrost je ono zašto sam ga iznimno poštovao. Ostat će mi u neizbrisivom sjećanju situacija kad je iz večernjih Vijesti TV Mreže izbacio prilog o svečanom prijemu kod tadašnjeg predsjednika Tuđmana. Možda se to nekome to iz ove perspektive čini smiješno, no vjerujte, tada nije bilo. U vrijeme kad se više-manje jelo samo jedno medijsko jelo, za takvo što trebalo je imati itekakva muda. A Oliver ih je imao.

Slika druga. Cinizam i suptilne ili manje suptilne šale. Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. U nekom trenutku, prije utakmice osmine finala protiv Rumunjske, Oliver mi kaže da imam najvažniji zadatak dana. Sav u nevjerici pitam se što je sada, gledam na sat i vidim da tekma uskoro počinje.

- Prebroji ljude i vidi tko će što jesti i uzmi nam svima hranu iz Mimice, reče mi Oliver.

Više od svega, Oliver je bio – znanje. Bilo da se razgovara o muzici, filmu, književnosti, modi...

Nota bene, sport baš i nije pratio, ali kad je Oliver u pitanju, to nije značilo da o njemu ne zna sasvim dovoljno. Jednom prilikom meni glava u monitoru, gledam sažetke NBA utakmica sa slušalicama na glavi. Prilazi mi Oliver, skida mi slušalice, širi ruke i pita:

- Malus, ne radi ti se baš danas?!

Lakonski mu odgovorim da gledam najavu tekme Bullsa i Pacersa. Bila je to sedma utakmica finala Istočne konferencije 1998. U iščekivanju "drugarske kritike", Oliver je samo ispalio protupitanje:

- Je li Reggie Miller još uvijek najbolji tricaš lige?

I to je bio Oliver. Opća kultura na prvom mjestu. Razluči bitno od nebitnog. Nemoj imati pretjerani respekt prema bilo kome. Nema svetih krava.

I vječna slika koja ostaje. Kad se spuštamo iz Slavekove montaže niz Radićevu u neke sitne sate. Uništeni, pojma nemamo što smo taj dan sve radili. Ali radili smo dobro. Kombinacija mladosti i iskustva na relaciji Teslina-Radićeva svakodnevno je činila mala čuda. Nikad više nećemo biti tako sretni.

Hvala ti, Olivere.

Foto: CROPIX

Tagovi: Oliver Dražić, TV Mreža, Dražen klarić, Siniša Malus, Lela Knežević, Igor Mirković, Silvana Menđušić, Franjo Tuđman
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE