GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hvala ti za znanje, Olivere

Hvala ti za znanje, Olivere
PRERANI ODLAZAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2021 / 20:09
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Prijatelj i uvaženi kolega Dražen Klarić šokirao me rano poslijepodne pozivom i tužnom viješću da je naš cijenjeni i dragi urednik Oliver Dražić iznenada preminuo.

Nažalost, živimo u vremenu u kojem nas bilo čija smrt ne smije iznenaditi.

Ipak, Oliverova me smrt šokirala. Ne samo zato što sam ga prije mjesec-dva sreo u centru Zagreba i što mi se na prvi pogled s njim ništa neobično učinilo s njime, već i zato što imam snažan osjećaj kao da je njegovom smrću zauvijek prestalo i razdoblje naših života u kojima smo željni novih znanja i afirmacije, svaki dan učili od iskusnijih. A među njima je Oliver imao posebno mjesto.

Kad si klinac i imaš bezbroj ideja o tome što je dobro, a što nije, treba ti upravo netko poput Olivera koji će te naučiti kako razlikovati bitno od nebitnog. Svatko je doživio svoj "trenutak istine" kad bi Oliveru donio tekst i suočio se s križanjem čitavih redaka i rečenica. Ali, jedino tako možeš naučiti. Njegovi savjeti bili su zlata vrijedni.

Slika prva. Hrabrost je ono zašto sam ga iznimno poštovao. Ostat će mi u neizbrisivom sjećanju situacija kad je iz večernjih Vijesti TV Mreže izbacio prilog o svečanom prijemu kod tadašnjeg predsjednika Tuđmana. Možda se to nekome to iz ove perspektive čini smiješno, no vjerujte, tada nije bilo. U vrijeme kad se više-manje jelo samo jedno medijsko jelo, za takvo što trebalo je imati itekakva muda. A Oliver ih je imao.

Slika druga. Cinizam i suptilne ili manje suptilne šale. Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. U nekom trenutku, prije utakmice osmine finala protiv Rumunjske, Oliver mi kaže da imam najvažniji zadatak dana. Sav u nevjerici pitam se što je sada, gledam na sat i vidim da tekma uskoro počinje.

- Prebroji ljude i vidi tko će što jesti i uzmi nam svima hranu iz Mimice, reče mi Oliver.

Više od svega, Oliver je bio – znanje. Bilo da se razgovara o muzici, filmu, književnosti, modi...

Nota bene, sport baš i nije pratio, ali kad je Oliver u pitanju, to nije značilo da o njemu ne zna sasvim dovoljno. Jednom prilikom meni glava u monitoru, gledam sažetke NBA utakmica sa slušalicama na glavi. Prilazi mi Oliver, skida mi slušalice, širi ruke i pita:

- Malus, ne radi ti se baš danas?!

Lakonski mu odgovorim da gledam najavu tekme Bullsa i Pacersa. Bila je to sedma utakmica finala Istočne konferencije 1998. U iščekivanju "drugarske kritike", Oliver je samo ispalio protupitanje:

- Je li Reggie Miller još uvijek najbolji tricaš lige?

I to je bio Oliver. Opća kultura na prvom mjestu. Razluči bitno od nebitnog. Nemoj imati pretjerani respekt prema bilo kome. Nema svetih krava.

I vječna slika koja ostaje. Kad se spuštamo iz Slavekove montaže niz Radićevu u neke sitne sate. Uništeni, pojma nemamo što smo taj dan sve radili. Ali radili smo dobro. Kombinacija mladosti i iskustva na relaciji Teslina-Radićeva svakodnevno je činila mala čuda. Nikad više nećemo biti tako sretni.

Hvala ti, Olivere.

Foto: CROPIX

Tagovi: Oliver Dražić, TV Mreža, Dražen klarić, Siniša Malus, Lela Knežević, Igor Mirković, Silvana Menđušić, Franjo Tuđman
PROČITAJ I OVO
Život u ritmu QR koda
BUDUĆNOST U NEJEDNAKOSTI
Život u ritmu QR koda
KOLUMNA - Odgovornost prestaje kod prvog uboda igle. Tko se nije cijepio, magarac je bio.
Tko će zaustaviti Elona?
TRŽIŠTE I UTJECAJ
Tko će zaustaviti Elona?
KOLUMNA - Čitavo ovo vrijeme traju ogorčene rasprave o tome je li njegov utjecaj na tržišta prekoračio granicu dozvoljenog? Realno, radi se o čistoj manipulaciji tržištem.
Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne
TRŽIŠTE KAPITALA
Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne
ANALIZA - Globalna tržišta dionica ovog su tjedna prošla kroz korekciju na račun visoke ocjene inflacije za SAD u travnju.
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
PRIJEVOZ
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
ANALIZA - Godinama je željeznica "racionalizirala" svoju mrežu što je značilo nestanak na tisuće tvorničkih priključaka. Sad i politika podupire povratak robe na šine, ali to je veoma ambiciozan pothvat.
Cyber kriminal procvao zbog korone
KRIMINAL NA WEBU
Cyber kriminal procvao zbog korone
ANALIZA - Korona potiče kriminal na webu. Broj kaznenih djela raste, a stopa otkrivanja počinitelja stagnira.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE