GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska se dokazala kao važan partner unutar SRCIC-a

Hrvatska se dokazala kao važan partner unutar SRCIC-a
INTEGRACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2019 / 19:12
Autor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
KOLUMNA - Suradnja unutar multilateralnih organizacija često se precjenjuje, no postoje i pozitivne iznimke. Za nas koji smo profesionalno već godinama vezani uz NR Kinu, jasno je da svako povezivanje s kineskom stranom u okviru neke veće "krovne" integracije itekako ima težinu.

Trasirajući smjerove svoje nove strategije uobličene u projektu novog Puta svile serijom međunarodnih skupova i s njima povezanih sastanaka ekspertnih timova, Kinezi, zapravo, suptilno grade svoju viziju suvremenog geopolitičkog utjecaja. Za razliku od svojih globalnih suparnika, oni to rade drugačije – bez nepotrebnih sukoba i tenzija, suptilno i uporno. Iako je novac za investicije u njihovim rukama, oni pragmatično pregovaračke partnere postavljaju u ravnopravni položaj, uvažavajući njihove poslovne uloge i rizike , jer računaju kako će samo tako postavljeni temelji odnosa umjesto taktičkih i brzih dobitaka donijeti strateške učinke na duge staze.

Prije desetak dana održan je godišnji summit Silk Road Chamber of International Commercea (SRCIC) na kojemu je i Hrvatska imala itekako važno mjesto.

Važnost SRCIC-a, kao Međunarodne gospodarske komore zemalja puta svile, jest u povezivanju gospodarskih subjekata s vladama država diljem Puta svile, te pomoć u savjetodavnom, financijskom i izvedbenom obliku za međunarodne gospodarske, trgovinske, infrastrukturne, turističke, kulturne i druge vrste projekata prepoznatih u okviru razvoja inicijative Novog puta svile. Osnovna zadaća jest gospodarski razvoj svih zemalja, uz međunarodnu suradnju i uključenost, te razvoj potencijala svih zemalja članica.

I dok je prevladavajuće mišljenje kako je SRCIC isključivo kineska komora, ona zapravo radi prema principu dobrovoljnog članstva te zajedničkog formuliranja osnovnih smjerova rada SRCIC-a od strane svih organizacijskih članova iz svih država (trenutno 82), u kojemu svaki član predlaže razvojne projekte te traži podršku u smislu pronalaska međunarodnih partnera, financijskih sredstava ili međunarodne političke podrške potrebne da bi se projekti ispunili, u zajedničkom generalnom interesu svih članica. U samom vrhu SRCIC-a, uključujući izvršni odbor te savjetodavne članove, nalazi se oko 80 posto ne-kineskih predstavnika.

I dok su prethodna tri godišnja summita bila fokusirana na proširivanje članstva, formiranja zajedničkih stavova i politika rada, ovaj četvrti summit, održan u kineskom gradu Xianu, značajno se osvrnuo na četiri godine zajedničkog rada te konkretne rezultate Inicijative pojasa i puta (BRI), doprinose organizacijskih članova SRCIC-a te konkretne izvještaje i komentare iz zemalja članica. Važno je napomenuti kako je vodstvo SRCIC-a u prve četiri godine obišlo i veliki dio zemalja članica, pa tako u organizaciji CSEBA-e i Republiku Hrvatsku u travnju 2018. godine kada su im predstavljeni svi potencijali RH. Također, uz obilazak velikog dijela Hrvatske, tada su CSEBA i SRCIC u Dubrovniku organizirali Silk Road Tourism Conference, konferenciju fokusiranu na turizam i investicije u turizmu, na kojemu je hrvatska javnost po prvi puta imala prilike upoznati ovu međunarodnu komoru.

U Xianu su se članice, velikim dijelom nacionalne gospodarske komore te poslovne asocijacije, osvrnule na trenutne gospodarske izazove u svojim zemljama, ali i na razini globalne ekonomije, uključujući trgovinski rat, povećanu ekonomsku nestabilnost te klimatske promjene. Ocijenjeno je kako trgovinski protekcionizam te jednostrano rješavanje problema ne pogoduju globalnom napretku, potiču netrpeljivost i makroekonomsku nestabilnost, koje se na koncu negativno odražava i na zemlje Pojasa i puta (BRI). Usvojena je zajednička deklaracija koja štiti principe WTO-a, maksimalno ukidanje trgovinskih barijera, zajednički dijalog, a pokrenute su i dodatne inicijative koje bi praktičnim mjerama pomogle članicama na ispunjavanju ciljeva: uspostava međunarodnog poslovnog vijeća (International Business Council), zajednice mladih poduzetnika Puta svile (SRYEA), te pokretanje Razvojnog fonda Puta svile (Silk Road Development Fund) kao izravnog poticajnog i financijskog sredstva razvoja.

Hrvatska unutar SRCIC-a ima respektabilno mjesto koje je posebno iskazano upravo na ovogodišnjem summitu. Prvo je bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću uručena nagrada za životno djelo, koja se posebno odnosi na njegove savjetodavne zasluge u prvim godinama formiranja SRCIC-a te pozicioniranja u međunarodnom okruženju. CSEBA je pak visoko nagrađena ponudom ulaska Predsjedniku Mariju Renduliću u Izvršni odbor SRCIC-a, uz napomene kako je CSEBA visoko doprinijela promociji SRCIC-a i Inicijative pojasa i puta u jugoistočnoj Europi, te uspješno pokrenula nekoliko važnih poslovnih procesa između Kine i Hrvatske.

Ponovno izabrani predsjednik SRCIC-a te visoki član u Nacionalnom kongresu NR Kine, Lu Jianzhong, najavio je posjet Hrvatskoj u 2020. godini, te realizaciju konkretnih mjera suradnje u turizmu, trgovini te investicijama.

Takva pozornost Hrvatskoj na Summitu donijela je interes za suradnju i iz ostalih zemalja članica, posebno zemalja Bliskog i Dalekog istoka, kojima je Hrvatska u pojedinim sektorima zanimljiv potencijalni partner. Nije nerealno očekivati da će se jedan od idućih summita SRCIC-a održati upravo u Hrvatskoj, a za nas bi to bila golema prilika koju ne bismo smjeli propustiti.

Tagovi: Silk Road Chamber of International Commerce, Mario Rendulić, Stjepan Mesić
PROČITAJ I OVO
Ovakvog burzovnog optimizma nije bilo još od 1987.
OPTIMIZAM
Ovakvog burzovnog optimizma nije bilo još od 1987.
ANALIZA - Investitori u razvijenim gospodarstvima bili su donedavno opterećni koronakrizom, ali sada vide svjetlo na kraju tunela sa sve pouzdanijim cjepivima. Uvjereni su u snažan gospodarski oporavak 2021.
Deset korisnih aplikacija za život i poslovanje u velikom gradu
KORISNA ZNANJA
Deset korisnih aplikacija za život i poslovanje u velikom gradu
KOLUMNE - Mobilni telefoni na izvestan način danas predstavljaju našu ekstenziju, budući da ih gotovo ne ispuštamo iz ruku.
Posrnuli Bog nogometa
MARADONA
Posrnuli Bog nogometa
KOMENTAR - Usprkos svim svojim nedostacima, usprkos svim skandalima – Argentinci obožavaju „svog“ Diega Maradonu. Ali, ne samo zbog njegovog nogometnog genija, već i zbog toga što im je uvijek davao osjećaj da je jedan od njih, s istim brigama i nevoljama, i s istim slabostima i osjećanjima.
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
OSJETLJIVO
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
ANALIZA - U nametnutoj fizičkoj distanci i nemogućnosti uobičajenog odvijanja kulturnih aktivnosti u kulturnim prostorima, kriza COVID-19 i dalje oslabljuje već ionako krhak i osjetljiv sektor.
Veran Matić, uvijek ispravan
GESTE I LJUDI
Veran Matić, uvijek ispravan
KOMENTAR - Veran Matić, danas već pedesetosmogodišnjak, od 1989. najprije je osnivač pa direktor Radija B-92, kojim je gospodario i upravljao svih ratnih godina. Bila je to uloga njegova života, naročito važna za one pred kojima je neki dan kleknuo i pomolio se.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE