GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska se dokazala kao važan partner unutar SRCIC-a

Hrvatska se dokazala kao važan partner unutar SRCIC-a
INTEGRACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2019 / 19:12
Autor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
KOLUMNA - Suradnja unutar multilateralnih organizacija često se precjenjuje, no postoje i pozitivne iznimke. Za nas koji smo profesionalno već godinama vezani uz NR Kinu, jasno je da svako povezivanje s kineskom stranom u okviru neke veće "krovne" integracije itekako ima težinu.

Trasirajući smjerove svoje nove strategije uobličene u projektu novog Puta svile serijom međunarodnih skupova i s njima povezanih sastanaka ekspertnih timova, Kinezi, zapravo, suptilno grade svoju viziju suvremenog geopolitičkog utjecaja. Za razliku od svojih globalnih suparnika, oni to rade drugačije – bez nepotrebnih sukoba i tenzija, suptilno i uporno. Iako je novac za investicije u njihovim rukama, oni pragmatično pregovaračke partnere postavljaju u ravnopravni položaj, uvažavajući njihove poslovne uloge i rizike , jer računaju kako će samo tako postavljeni temelji odnosa umjesto taktičkih i brzih dobitaka donijeti strateške učinke na duge staze.

Prije desetak dana održan je godišnji summit Silk Road Chamber of International Commercea (SRCIC) na kojemu je i Hrvatska imala itekako važno mjesto.

Važnost SRCIC-a, kao Međunarodne gospodarske komore zemalja puta svile, jest u povezivanju gospodarskih subjekata s vladama država diljem Puta svile, te pomoć u savjetodavnom, financijskom i izvedbenom obliku za međunarodne gospodarske, trgovinske, infrastrukturne, turističke, kulturne i druge vrste projekata prepoznatih u okviru razvoja inicijative Novog puta svile. Osnovna zadaća jest gospodarski razvoj svih zemalja, uz međunarodnu suradnju i uključenost, te razvoj potencijala svih zemalja članica.

I dok je prevladavajuće mišljenje kako je SRCIC isključivo kineska komora, ona zapravo radi prema principu dobrovoljnog članstva te zajedničkog formuliranja osnovnih smjerova rada SRCIC-a od strane svih organizacijskih članova iz svih država (trenutno 82), u kojemu svaki član predlaže razvojne projekte te traži podršku u smislu pronalaska međunarodnih partnera, financijskih sredstava ili međunarodne političke podrške potrebne da bi se projekti ispunili, u zajedničkom generalnom interesu svih članica. U samom vrhu SRCIC-a, uključujući izvršni odbor te savjetodavne članove, nalazi se oko 80 posto ne-kineskih predstavnika.

I dok su prethodna tri godišnja summita bila fokusirana na proširivanje članstva, formiranja zajedničkih stavova i politika rada, ovaj četvrti summit, održan u kineskom gradu Xianu, značajno se osvrnuo na četiri godine zajedničkog rada te konkretne rezultate Inicijative pojasa i puta (BRI), doprinose organizacijskih članova SRCIC-a te konkretne izvještaje i komentare iz zemalja članica. Važno je napomenuti kako je vodstvo SRCIC-a u prve četiri godine obišlo i veliki dio zemalja članica, pa tako u organizaciji CSEBA-e i Republiku Hrvatsku u travnju 2018. godine kada su im predstavljeni svi potencijali RH. Također, uz obilazak velikog dijela Hrvatske, tada su CSEBA i SRCIC u Dubrovniku organizirali Silk Road Tourism Conference, konferenciju fokusiranu na turizam i investicije u turizmu, na kojemu je hrvatska javnost po prvi puta imala prilike upoznati ovu međunarodnu komoru.

U Xianu su se članice, velikim dijelom nacionalne gospodarske komore te poslovne asocijacije, osvrnule na trenutne gospodarske izazove u svojim zemljama, ali i na razini globalne ekonomije, uključujući trgovinski rat, povećanu ekonomsku nestabilnost te klimatske promjene. Ocijenjeno je kako trgovinski protekcionizam te jednostrano rješavanje problema ne pogoduju globalnom napretku, potiču netrpeljivost i makroekonomsku nestabilnost, koje se na koncu negativno odražava i na zemlje Pojasa i puta (BRI). Usvojena je zajednička deklaracija koja štiti principe WTO-a, maksimalno ukidanje trgovinskih barijera, zajednički dijalog, a pokrenute su i dodatne inicijative koje bi praktičnim mjerama pomogle članicama na ispunjavanju ciljeva: uspostava međunarodnog poslovnog vijeća (International Business Council), zajednice mladih poduzetnika Puta svile (SRYEA), te pokretanje Razvojnog fonda Puta svile (Silk Road Development Fund) kao izravnog poticajnog i financijskog sredstva razvoja.

Hrvatska unutar SRCIC-a ima respektabilno mjesto koje je posebno iskazano upravo na ovogodišnjem summitu. Prvo je bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću uručena nagrada za životno djelo, koja se posebno odnosi na njegove savjetodavne zasluge u prvim godinama formiranja SRCIC-a te pozicioniranja u međunarodnom okruženju. CSEBA je pak visoko nagrađena ponudom ulaska Predsjedniku Mariju Renduliću u Izvršni odbor SRCIC-a, uz napomene kako je CSEBA visoko doprinijela promociji SRCIC-a i Inicijative pojasa i puta u jugoistočnoj Europi, te uspješno pokrenula nekoliko važnih poslovnih procesa između Kine i Hrvatske.

Ponovno izabrani predsjednik SRCIC-a te visoki član u Nacionalnom kongresu NR Kine, Lu Jianzhong, najavio je posjet Hrvatskoj u 2020. godini, te realizaciju konkretnih mjera suradnje u turizmu, trgovini te investicijama.

Takva pozornost Hrvatskoj na Summitu donijela je interes za suradnju i iz ostalih zemalja članica, posebno zemalja Bliskog i Dalekog istoka, kojima je Hrvatska u pojedinim sektorima zanimljiv potencijalni partner. Nije nerealno očekivati da će se jedan od idućih summita SRCIC-a održati upravo u Hrvatskoj, a za nas bi to bila golema prilika koju ne bismo smjeli propustiti.

Tagovi: Silk Road Chamber of International Commerce, Mario Rendulić, Stjepan Mesić
PROČITAJ I OVO
Shiller PE remeti ružičastu sliku na tržištima kapitala
VISOKE VALUACIJE
Shiller PE remeti ružičastu sliku na tržištima kapitala
KOLUMNA - Valuacije su povijesno iznad prosjeka, jer su bile više u gotovo 150-godišnjoj povijesti tek na vrhuncu dot-com balona prije nešto više od 20 godina.
Njemačka produžila izvanredno stanje do rujna, odluku prate brojne kontroverze
KORONA I POLITIKA
Njemačka produžila izvanredno stanje do rujna, odluku prate brojne kontroverze
KOMENTAR - Teza koje su se dosjetili neki političari, naime, da katastrofe nema zato što su djelovale poduzete mjere, neodrživa je bez jasnog dokaza.
Capak postao i vođa navijača
NOVI BISER
Capak postao i vođa navijača
KOLUMNA - Navijanje uz epidemiološki prihvatljivi način, poruka je Krunoslava Capaka. Razmišljam o njegovoj preporuci i zamišljam ekipu kako proslavlja gol repke nježno se dotičući laktovima.
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
SANKCIJE
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
KOMENTAR - Diktator terorizira svoj narod. Zemlja napada svog susjeda. Režim radi na razvijanju nuklearnog oružja. To su uobičajene krize koje prijete miru, stabilnosti i nacionalnim interesima. Kako se njima suprotstaviti?
Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka
ANALIZA
Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka

ANALIZA - Transakcija je dobra vijest i za Hrvatsku, točnije za Rafineriju Rijeka jer sad više nema nikakve sumnje da će se realizirati najavljena velika ulaganja. Slovenija je prirodno tržište za Rafineriju Rijeka.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE