GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gdje su nestale pare?

Gdje su nestale pare?
KORUPCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2021 / 20:18
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - U prošloj kolumni sam se pitao gdje su nestale šume. Sada pitam: gdje su nestale pare?

Logički bi bilo da ako nestaju šume onda bi morale i pare, jer bez šuma nema ni para.

No, apsurd je takav da što više nestaje šuma tim više ima para. U Hrvatskoj svega nestaje, a para najviše. I dok običan čovjek može tek puštati paru na uši, prosječna lopina u nas može bez problema strpati dva milijuna eura u dva kofera. Kako to nekome stane u dva kofera?

Stvar je organizacije i rasporeda pri slaganju papirnatih ciglica.

Naravno, riječ je o novcu kojeg Mladen Barišić, suoptuženik u slučaju Fimi-medie navodi kao ''lobističku podršku'' Sanaderu u borbi za ulazak u Europsku uniju. Da nije bilo dobrog poslovanja u Carini i Fimi-mediji mi bi vjerojatno i dan-danas čekali pred vratima EU pjevajući onu staru od Tomislava Ivčića ''Stop the war.''

A ta pjesma me uvijek podsjeti na dane kad se umjesto novca u jedan kofer, u strahu i brzini, trpao cijeli život, sudbina, razrušen dom, crnina, pustoš…

Kad to sve može stati u jedan kofer, što ne bi i milijun eura?

S time, da se tih izbjegličkih kofera sjetimo jednom godišnje, ili barem političari, jer nama su ti koferi svakodnevni podsjetnik užasa koji se proživljavao u Domovinskom ratu. No, što je nekom užas, drugome je prilika za zaradu. Sanader, bivši premijer i konzultant za izvlačenje novca iz javnih tvrtki, uspio je s prvotnih 15 milijuna i 275.000 kuna ispariti imovinsku korist na samo 275.000 kuna.

Time neminovno dokazuje specifičnost ovog podneblja u kojem otuđeni novac, bez utjecaja vanjskih atmosferilija, u hipu mijenja agregatna stanja. Iz leda u blagajni Carine, do tekućeg, koji se ulio u kofere, te pare u kojom su pare netragom isparili iz samog slučaja, a da nitko nije ni pitao za njih. Uostalom, nestali El Dorado, kao što i rekoh, bila je tek jeftina ulaznica za milijarde eura koje smo ''dobili'' od EU. Kako se na suđenju nisu mogli namjeriti junak na junaka, tako se prtljaga s eurima odbacila kao otežavajuća krivnja te je olakšala proceduru cijelog procesa.

Sanader je optužen, višak imovine mu je otuđen, a kofere je pojela maca. Jako gladna maca. Možda ih jednom pronađemo kao arheološki artefakt na nekoj hrvatskoj arheološkoj iskopini negdje u, recimo, Kozarčevoj. Tko zna.

Do tad imamo rijeke novih kofera useljenih u limene kontejnere i kućice dok na njihov račun neki novi kolekcionari kofera skupljaju odbjeglu paru diljem Hrvatske. I ničeg novog u našem svemiru. Nitko kriv ili je, onako, ovlaš, blago, da se ne zamjerimo jedni drugima. Samo, trebali bi zamoliti UNESCO da zaštiti hrvatske kofere kao svjetsku baštinu jer rijetki uspiju tako dobro baštinit pare kao u nas, a da se ni ne zna gdje su. Ako se slučajno i sazna, uvijek postoji logično opravdanje: ''Nismo mi. Mi smo došli kasnije! To su vam oni tamo, zločesti. Sa šanka!''

Fotografija: Mladen Lukunić, Pixsell

Tagovi: Fimi media, Ivo Sanader, Hrvatske šume, Nevenka Jurak, Mladen Barišić
PROČITAJ I OVO
Popuštanje inflacije probudilo optimiste
POZITIVNO LJETO
Popuštanje inflacije probudilo optimiste
KOLUMNA - Srpanjska inflacija u SAD-u bila je niža od prognozirane, a srpanjski indeks proizvođačkih cijena također je pozitivno iznenadio. Tržišta dionica reagirala su pozitivno.
Ovaj je sektor otporniji na usporavanje ili recesiju
INVESTICIJSKE PRILIKE
Ovaj je sektor otporniji na usporavanje ili recesiju
ANALIZA - U ovim vremenima mnogi se ulagači pitaju koji su sektori gospodarstva otporniji na usporavanje gospodarskog rasta ili čak recesiju.
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
POSLJEDICE
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
KOLUMNA - Otprilike polovica svjetske trgovine obavlja se u dolarima, a jak dolar, naravno, nije u interesu kompanija u Europi, Aziji, Australiji...
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
ZAŠTITA
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
KOLUMNA - U suvremenom načinu komuniciranja i poslovanja sve veći broj pojedinaca se susreće s različitim hakerskim pokušajima online prijevara.
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE