GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gdje investirati nakon završetka razdoblja korekcije?

Gdje investirati nakon završetka razdoblja korekcije?
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2022 / 08:57
Autor: SEEbiz / Ilirika
KOLUMNA - Na tržištima kapitala, zbog visoke inflacije, troškova energenata i rasta kamata, korekcija traje gotovo cijelu godinu.

Ona bi mogla potrajati još neko vrijeme zbog rata u Ukrajini, energetske krize i općenito manje potražnje. Ipak, već je dobro zapitati se kamo usmjeriti investicijski pogled nakon završetka korekcije.

S obzirom na visoke cijene hrane na svjetskim tržištima, prehrambena industrija i poljoprivredni strojevi postaju zanimljivi. To nas dovodi do američke tvrtke John Deere, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača poljoprivrednih strojeva. Njihovi veliki traktori, kombajni, berači pamuka, kombajni, utovarivači šećerne trske...

John Deere nudi portfelj od više od 25 marki, uključujući Wirtgen, Hagie, Mazzotti, Monosem, Blue River Technology i Harvest Profit. Tvrtka sa sjedištem u Molineu, Illinois, oko 60 posto ukupnog prihoda ostvaruje u Sjedinjenim Državama i Kanadi, sljedećih 20 posto u Europi i oko 10 posto u Latinskoj Americi i Aziji, Africi, Australiji, Novom Zelandu i na Bliskom istoku.

Unatoč trenutnim visokim cijenama hrane na svjetskim tržištima, marže u industriji sada su pod velikim pritiskom na mnogim mjestima - uglavnom zbog problema u globalnim lancima opskrbe i općih troškova života.

Zbog kombinacije viših prodajnih cijena i pritisaka na troškovnoj strani, možemo očekivati da će za postizanje većih marži u prehrambenoj industriji i poljoprivredi, važnost automatizacije i autonomije dodatno rasti u nadolazećim godinama.

Industrija poluvodiča i robotika također će igrati važnu ulogu u ovom području. Stoga ne čudi što je John Deere prošle godine kupio Bear Flag Robotics za 250 milijuna dolara. Akvizicija će pomoći ubrzati uvođenje autonomnih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji hrane.

Osnovan 2017., Bear Flag Robotics je startup iz Silicijske doline koji razvija tehnologiju autonomne vožnje kompatibilnu s postojećim strojevima kao što su veliki traktori i druga poljoprivredna tehnologija koju proizvodi John Deere.

Mogućnosti koje ova akvizicija otvara za John Deere značajan su korak naprijed u omogućavanju poljoprivrednicima da strateški koriste vlastite resurse kroz autonomiju.

John Deere je tvrtka s tržišnom kapitalizacijom većom od 110 milijardi dolara, koja je u prethodnom kvartalu zabilježila 24% EBITDA marže, uz prihode od nešto više od 14 milijardi dolara, koji su 22,3% veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Za ulagače kojima bi posjedovanje jedne dionice u ovoj industriji moglo biti previše riskantno, ali bi i dalje željeli izloženost ulaganja poljoprivrednom sektoru, mnogo je prikladniji globalni poljoprivredni ETF, kojim se trguje pod Bloombergovim akronimom MOO US.

Uz John Deere, u njemu su zastupljene tvrtke kao što su Nutrien, Corteva, Tyson Foods, NH Foods i druge. Indeksnim ETF-ovima (borznim fondovima) inače se trguje na isti način kao i dionicama.

Tagovi: tržište kapitala, John Deere, poljoprivreda, hrana, Nutrien, Corteva, Tyson Foods, NH Foods, Bear Flag Robotics, ETF fondovi
PROČITAJ I OVO
Crvena boja na Wall Streetu dominira već tri uzastopna kvartala
TRŽIŠNI SIGNALI
Crvena boja na Wall Streetu dominira već tri uzastopna kvartala
KOLUMNA - Burze su preživjele crni rujan, a time i treće uzastopno negativno tromjesečje. Ovo se na Wall Streetu nije dogodilo od financijske krize 2009.
Funta tone; rast dolara mogao bi postati ozbiljan problem
VALUTE I TRŽIŠTA
Funta tone; rast dolara mogao bi postati ozbiljan problem
KOLUMNA - U Morgan Stanleyu upozoravaju da iznimno jačanje dolara stvara neodrživu situaciju koja bi mogla potaknuti financijsku krizu, gurnuvši njujorški indeks S&P 500 u područje između 3.000 i 3.400 bodova do sljedeće godine.
Ruski politolog: Ovo će biti Putinov kraj
PREDVIĐANJA
Ruski politolog: Ovo će biti Putinov kraj

KOMENTAR - Putinov prešutni dogovor s narodom bio je da ga neće dirati dok je odan i ne miješa se u politiku. Sada ga šalje na front. Tako će užasi iz Ukrajine ući u svaki ruski dom.

Investitori u strahu: Najgore tek dolazi
PANIKA NA TRŽIŠTIMA
Investitori u strahu: Najgore tek dolazi
KOLUMNA - Na burzama je ispario sav ovogodišnji rast, središnje su banke preagresivne, a ekonomske prognoze sumorne da bi se prodavatelji zaustavili.
Koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu?
INFLACIJA I VISOKE KAMATE
Koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu?
KOLUMNA - Ako nezaposlenost u SAD-u sljedeće godine dosegne 4,5 posto, što nije izvan trenutnih prognoza Feda, onda možemo očekivati recesiju u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE