GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Game over: Stožer srušio sezonu

Game over: Stožer srušio sezonu
NEODGOVORNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2020 / 19:48
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Kad provalim lošu foru odmah uslijedi verbalna odmazda s: ''Gluuupa ti je fora!'' Kakvu ''odmazdu'' smisliti Capaku i Stožeru? Kao da gledam lošu inačicu filma Hancock s Willom Smithom u glavnoj ulozi.

Superheroji koji su donosili mir u našu svakodnevnicu sada su demonstrirali deterministički kaos nesagledivih posljedica. Kako to da mjere vrijede za jedne, a za druge ne? Istra, kao perjanica turizma u doba korone, odbacila je nebulozno bauljanje Stožera stvorivši svoje mjere koje su polučile rezultat. Prebacivanje krivnje na Dalmaciju i mlade jest kronični vapaj za smislom Stožera koji bi i piškio, i kakio, i još naplatio malu i veliku nuždu.

Po principu ''dva dinara druže'' dok virusi kruže, Stožer, kao sljedbenik političkog nadzora epidemije u Hrvata, dopustio je koronapartije po poznatim noćobdijskim oazama urušivši tako sezonu koja je, barem kako se čini, mogla poboljšati sliku hrvatske ekonomije i ublažiti neminovan pad BDP-a. Agonija po iznajmljivača tako ima izvorišni vektor u Stožeru i političkim krugovima u kojima je novac ispred zdravlja hrvatskih građana i njihovih gostiju.

Zbog pohlepe ionako bogatih djelitelja virusa i noćnih zabava, ostatak Hrvatske trpi egzodus turista. U lokalnom kafiću na Rabu, promet je u jednom danu pao za 50%, a kretanje dnevnog utrška je na razini rujna pred kraj sezone. Naravno, dođem na terasu kafića, a ono sve po PS-u. Distancirani stolovi, briše se alkoholom sve, maske na licima. Kad sam naručio kavu više nisam znao jesam li došao u kafić ili me spremaju za operaciju. Sve sterilno.

Nasuprot tom miru, prilog iz noćne gungule iz koje vrišti vlasnik nadglasavajući buku u pozadini dokazujući da oni mjere temperaturu svakome, a ako dođe do grupiranja, da odmah uslijedi ''razlučivanje''. Ne znam po kojem principu se razlučuju ''dobri'' od ''loših'' ugostitelja no činjenica je da na Rabu krstare porezne inspekcije i po nekoliko puta u tjednu pokušavaju pronaći djelatnike na krivoj nozi.

Živo me zanima jesu li navratili i bacali novac po šanku kod ''velikih'' igrača naručujući ture po ture koje tehnički ne stigneš fiskalizirati? Ne, u hrvatskoj ''životinjskoj farmi'' uvijek je bilo i bit će ''jednakijih među jednakima''. Rušenje sezone je razočaralo mnoge male ugostitelje koji se s pogledom punim gnjeva prema Novalji i niže od generalizirane crte ''razgraničenja'' s pravom pitaju tko je tu idiot, tko je normalan, a tko je samo bešćutni lovac u mutnom koji ne preže ni pred čime?

Ako smo dozvolili ulazak turista onda su se trebala znati i pravila igre po kojima ćemo svi igrati. Srećom, Istra je, kao i uvijek, bila ispred nas. Osuđivati mlade da su jedini krivci za rast zaraženih jest bezumni potez očajnika koji na silu želi sprati krivnju sa sebe. Hancock društvo sabotiralo je Hrvatsku do te mjere da nas se profanira i deklarira kao tvornicu korone za ostatak Europe. Da nam živi gramzivost i bešćutnost onih koji su dozvolili konačni pad lakrdije koja se zove Stožer civilne zaštite. ''Game over'' poruka je onima koji su, uz asistenciju pojedinih država članica EU, pretvorili Hrvatsku iz zemlje primjera u zemlju slučaja.

Lakomisleni su dotukli lakovjerne kroz obmane i politički inženjering. Nadamo se da nas neće koštati taj financijski fast food kojim se htjela zataškati glad u državnom trezoru. I, na kraju, dodatna nebuloza, turisti i nadalje mogu u nas ako se drže mjera zaštite. Naši maturanti ne smiju na putovanja jer se ponašaju rizično. Logički apsurd.

Stožer kojeg smo dizali u nebesa pretvorio se u epizodu ''Mućki'' samo što su ovdje, naši kostimirani junaci, zalutali na karmine hrvatske turističke sezone.

Tagovi: hrvatski turizam, Nacionalni stožer, Krunoslav Capak, noćni klubovi, Zrće
PROČITAJ I OVO
Deset korisnih aplikacija za život i poslovanje u velikom gradu
KORISNA ZNANJA
Deset korisnih aplikacija za život i poslovanje u velikom gradu
KOLUMNE - Mobilni telefoni na izvestan način danas predstavljaju našu ekstenziju, budući da ih gotovo ne ispuštamo iz ruku.
Posrnuli Bog nogometa
MARADONA
Posrnuli Bog nogometa
KOMENTAR - Usprkos svim svojim nedostacima, usprkos svim skandalima – Argentinci obožavaju „svog“ Diega Maradonu. Ali, ne samo zbog njegovog nogometnog genija, već i zbog toga što im je uvijek davao osjećaj da je jedan od njih, s istim brigama i nevoljama, i s istim slabostima i osjećanjima.
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
OSJETLJIVO
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
ANALIZA - U nametnutoj fizičkoj distanci i nemogućnosti uobičajenog odvijanja kulturnih aktivnosti u kulturnim prostorima, kriza COVID-19 i dalje oslabljuje već ionako krhak i osjetljiv sektor.
Veran Matić, uvijek ispravan
GESTE I LJUDI
Veran Matić, uvijek ispravan
KOMENTAR - Veran Matić, danas već pedesetosmogodišnjak, od 1989. najprije je osnivač pa direktor Radija B-92, kojim je gospodario i upravljao svih ratnih godina. Bila je to uloga njegova života, naročito važna za one pred kojima je neki dan kleknuo i pomolio se.
Kako su Finci pobijedili koronu?
KLJUČ USPJEHA
Kako su Finci pobijedili koronu?
KOMENTAR - Nose li se Finci bolje s pandemijom koronavirusa zato što su „nedruštveni“ ili zato što imaju jaku socijalnu državu? Stopa zaraze COVID-om 19 u ovoj zemlji je najniža u cijeloj Europi. U čemu je ključ uspješnosti?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE