GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Forest City: Mega projekt koji Kinu preko Malezije približava potencijalima Singapura

Forest City: Mega projekt koji Kinu preko Malezije približava potencijalima Singapura
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2020 / 19:37
Autor: Tomislav Piškor
KOLUMNA - Kad usporedimo Maleziju na regionalnoj skali Jugoistočne Azije, država od gotovo 30 milijuna stanovnika nije na razini Singapura.

Singapura, kojeg su regionalni lideri kroz desetljeća opisivali kao „malena crvena točkica“ između dvije velike države (Malezije i Indonezije) do najsiromašnije provincije Malezije u trenutku kad su izborili samostalnost.

Tako je bilo nekad. Međutim, sićušni Singapur pretvorio se u gigantsko ekonomsko središte na regionalnoj i globalnoj razini. Stoga je u suvremenom svijetu Singapur mnogima postao inspiracija za uspjeh, poput izjave Borisa Johnsona kako želi pretvoriti post-Brexit UK u „Singapore on Thames“.

Atraktivna lokacija Singapura kao centra ekonomske aktivnosti privukla je i Inicijativu Pojas i Put da iskoristi prednosti grada-države. I, dok u ostatku svijeta inicijativa kineskog lidera Xi Jinpinga izaziva burne reakcije, mega projekt samo dva kilometara od Singapura prolazi ispod radara šire svjetske javnosti.

Na području južne Malezije, u saveznoj državi Johor kojom vlada sultan Ibrahim Ismail, u nastajanju je novi mega projekt umjetnog grada sličnog koncepta kao u Dubaiju. Pod nazivom „Forest City“, projekt koji je vrijedan preko 100 milijardi dolara s rokom završetka od trideset godina, nastat će novi grad za gotovo milijun stanovnika na četiri umjetna otoka. Forest City jedan je od najambicioznijih projekta trenutno u svijetu.

Projekt koji je započeo 2014. godine, zajedničko je ulaganje kineske kompanije Country Garden Group i lokalnog partnera Esplanade Danga 88. Jedna od vodećih kineskih kompanija za gradnju nekretnina posjeduje 66 posto udjela, dok ostalih 34 posto posjeduje malezijska kompanija pod kontrolom Sultana Ibrahim Ismaila. Sultan Johora, koji je karizmatični lider zaštićen strogim zakonima lese-majeste, želi iskoristiti strateški položaj svoje savezne države koja dijeli granicu sa Singapurom.

Stoga je stvorio specijalnu ekonomsku zonu Iskandar Malaysia koja će po površini biti tri puta veća od Singapura nakon što projekt bude dovršen 2025. Lokalni mediji već su ga prozvali „malezijski Shenzhen“, s obzirom na sličnosti i ciljevima da postane tehnološko i ekonomsko središte. Strateški gledano, Iskandar omogućava Singapuru, koji je limitiran površinom, daljnju ekspanziju dok s druge strane otvara Maleziji mogućnost daljnjeg napretka na financijskoj i ekonomskoj razini.

U sklopu ekonomske zone Iskandar, nalazi se Forest City projekt koji će također imati ulogu specijalne ekonomske zone. Lokacija Forest Cityja izabrana je isključivo zbog blizine Singapuru.

- Smješten tik uz Singapur, Forest City će igrati ulogu u daljnjem razvoju Singapura, omogućujući stanovnicima da uživaju u pogodnostima razvijenog grada poput Singapura u kombinaciji s relativno nižim troškovima života u Maleziji – stoji na službenoj stranici Forest Cityja.

Forest City imitira model Shenzhena i specijalnom ekonomskom zonom želi se replicirati njegov uspjeh. Shenzhen je kineski grad koji je od malog ribarskog mjesta postao glavno tehnološko središte NR Kine zbog geografske bliskosti s Hong Kongom. Tako Forest City pruža mogućnost približiti ekonomsku aktivnost NR Kine glavnom međunarodnom ekonomskom središtu.

Trenutno stanje projekta u punom je zamahu, bez obzira na globalnu pandemiju. Prva od ukupno osam faza projekta je završena. Dosad je preko 80 posto stanova u vlasništvu državljana NR Kine i namijenjeni su uglavnom stranim državljanima. Eklatantan je primjer kako je jedina međunarodna škola na Forest Cityju dizajnirana tako da omogućuje nastavu na samo dva jezika, engleskom i kineskom, bez lokalnog malajskog jezika. Stoga se projekt veže uz kontroverzne konotacije na lokalnoj razini Jugoistočne Azije.

Od Inicijative Pojas i Put, preko negativnog ekološkog učinka do nestanka posla za lokalno stanovništvo. Političari u Maleziji s pomiješanim emocijama reagiraju na ovaj mega projekt. Zasigurno ne žele vidjeti 'kineski' grad na svom teritoriju, ali također se ne žele odreći ekonomskog prosperiteta kojeg ovaj projekt donosi. Do sad, projekt je investirao preko četiri milijarde dolara u Maleziju.

Projekt Forest City u budućnosti će svakako imati snažan utjecaj na regionalnu gospodarsku i političku sliku, borbu za regionalnu prevlast, utjecaj i odnose između tri države – Singapura, Malezije i NR Kine. Tri su ključne komponente projekta koje ga čine uzbudljivim iz nekoliko aspekta promatranja.

Projekt ima potencijal postati veliki konkurent Singapuru, što će značajno utjecati na regionalne odnose u širem smislu. Projekt također ima potencijal razviti južni dio Malezije, postati utjecajno regionalno gospodarsko središte i nacionalni ponos Malezijaca koji trenutno zaostaju u razvoju sa svojim neposrednim susjedom.

I naposljetku, projekt ima enorman potencijal za NR Kinu kao mjesto susreta kompanija iz Singapura i kineskog tržišta. Kineske kompanije bi položajem Forest Cityja stekle privilegiranu poziciju u poslovanju sa Singapurom. Ovim projektom NR Kina zaista na vješt način omogućuje ekspanziju utjecaja svoje ekonomske i financijske moći.

Tagovi: Forest City, Malezija, Iskandar Malaysia, Singapur, Sultan Ibrahim Ismail, Johor, Shenzhen, NR Kina, Pojas i put, Xi Jinping,
PROČITAJ I OVO
Veran Matić, uvijek ispravan
GESTE I LJUDI
Veran Matić, uvijek ispravan
KOMENTAR - Veran Matić, danas već pedesetosmogodišnjak, od 1989. najprije je osnivač pa direktor Radija B-92, kojim je gospodario i upravljao svih ratnih godina. Bila je to uloga njegova života, naročito važna za one pred kojima je neki dan kleknuo i pomolio se.
Kako su Finci pobijedili koronu?
KLJUČ USPJEHA
Kako su Finci pobijedili koronu?
KOMENTAR - Nose li se Finci bolje s pandemijom koronavirusa zato što su „nedruštveni“ ili zato što imaju jaku socijalnu državu? Stopa zaraze COVID-om 19 u ovoj zemlji je najniža u cijeloj Europi. U čemu je ključ uspješnosti?
Uzlet bitcoina, zlato palo drugi uzastopni tjedan
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Uzlet bitcoina, zlato palo drugi uzastopni tjedan
ANALIZA - Sredina studenoga donijela je novi uzlet na tržištu kriptovaluta dok je zlato oslabilo drugi uzastopni tjedan.
Obiteljski smještaj najveći dobitnik korona sezone
POBJEDNICI
Obiteljski smještaj najveći dobitnik korona sezone
KOLUMNA - Najvećim dijelom su to vjerni gosti koji se redovito vraćaju na isto turističko odredište, u isti smještaj, kod iste obitelji.
RCEP je pobjeda multilateralizma i dokaz da Azija može biti predvodnica
TRGOVINSKI SPORAZUM
RCEP je pobjeda multilateralizma i dokaz da Azija može biti predvodnica
KOLUMNA - RCEP je trenutno najveći trgovinski sporazum na svijetu. Obuhvaća 30 posto svjetske ekonomije, 30 posto svjetskog stanovništva, 29 posto svjetskog BDP-a, te se odnosi na 2.2 milijarde potrošača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE