GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed uskoro kreće u pooštravanje monetarne politike, izgledno daljnje jačanje dolara

Fed uskoro kreće u pooštravanje monetarne politike, izgledno daljnje jačanje dolara
PROLJETNA GIBANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2022 / 08:32
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Uglavnom na račun poskupljenja energenata, pooštravanja monetarne politike u SAD-u i rata u Ukrajini, globalna su tržišta dionica ponovno izgubila u posljednjih tjedan dana.

Prošlog tjedna svjedočili smo objavi podatka o međugodišnjoj inflaciji u SAD-u i Njemačkoj, gdje je prva iznosila 8,5 posto, a druga 7,3 posto.

Lavovski dio povećanja cijena i dalje se pripisuje snažnom rastu cijena energije. Detaljniji podaci već pokazuju prve znakove usporavanja inflacije, no James Bullard, jedan od najistaknutijih predstavnika američkih Federalnih rezervi (Fed), najavio je da bi Fed-ove mjere za podizanje kamatnih stopa trebale biti snažne, inače će ne propasti. Ova je najava u skladu s nedavnim izvješćima drugih dužnosnika Fed-a, koji ukazuju da je Fed spreman provesti agresivniju monetarnu politiku početkom svibnja.

Prognoze agresivnije monetarne politike dolaze u trenutku kada je sentiment američkih potrošača, čija potrošnja čini 68 posto američkog BDP-a, na najnižoj razini u posljednjih deset godina. Povjerenje potrošača također je nisko u Njemačkoj, gdje poslovno raspoloženje, koje je sada najniže u četrnaest mjeseci, također opada. Fed će 4. svibnja službeno objaviti prave ozbiljne promjene u svojoj monetarnoj politici. Iako će Fed ove godine vjerojatno agresivno pooštriti monetarnu politiku, ECB ju za sada i dalje ostavlja labavim. Kao rezultat toga, možemo očekivati nastavak jačanja dolara u odnosu na euro ove godine.

U SAD-u ovog tjedna počinje sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata najvećih američkih banaka za prvo ovogodišnje tromjesečje. Najdefenzivniji sektori gospodarstva i energetike u prošloj su sezoni najbolje poslovali na burzama.

Ukratko, kraj travnja i početak svibnja proći će u svjetlu sezone poslovnih izvještaja za ovogodišnje prvo tromjesečje, za koje se očekuje da će agregatne velike američke tvrtke zabilježiti rast prodaje od 8% i rast dobiti od 22% na godišnjoj razini. Istodobno, početak svibnja ove godine obilježit će očekivano jače zaoštravanje monetarne politike Feda.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.
Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
Kineska politika razlog više za brige investitora
KOLUMNA - Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.
Ovakvog pesimizma na tržištima nije bilo još od 2009.
BROJNE BRIGE
Ovakvog pesimizma na tržištima nije bilo još od 2009.
KOLUMNA - Sve više analitičara smatra da Fed neće uspjeti postići meko prizemljenje gospodarstva, ali će uslijediti recesija, a u takvoj situaciji burze nemaju svijetlu budućnost.
Stvari su izmaknule kontroli, recesija prijeti cijelom svijetu
FED NA POTEZU
Stvari su izmaknule kontroli, recesija prijeti cijelom svijetu
KOLUMNA - Ekonomska situacija se poprilično promijenila u posljednjih godinu dana.
Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala
TURBULENTNO
Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala
KOLUMNA - Fed je u srijedu povisio kamatne stope za pola posto, ali nije otkrio konkretne planove za smanjenje bilance osim što će to početi 1. lipnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE