GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed bi ove godine mogao zaključiti ciklus podizanja kamatnih stopa

Fed bi ove godine mogao zaključiti ciklus podizanja kamatnih stopa
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2023 / 07:51
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Početak proljeća nakon iznenađujuće blage zime donio nam je pozitivnije raspoloženje na burzama.

Godišnja stopa inflacije u SAD-u usporila je u ožujku deveti mjesec zaredom na 5 posto, najnižu razinu od svibnja 2021., kada je iznosila 6 posto. Inflacija je također bila niža od očekivane, 5,2 posto. U eurozoni inflacija je također smanjena u ožujku, i to na 6,9 posto, što je ispod očekivanja. Glavni razlog za pad inflacije bio je postzimski pad cijena energenata, posebice benzina i loživog ulja. To je također dovelo do šestog uzastopnog poboljšanja raspoloženja potrošača u Njemačkoj.

Unatoč poboljšanju raspoloženja potrošača, maloprodaja u Njemačkoj ponovno je umjerena u veljači. Na mjesečnoj razini pala je za 1,3 posto, a na godišnjoj za sedam posto. Treći uzastopni mjesec pada maloprodaje u najvećem europskom gospodarstvu, dok inflacija u eurozoni jenjava, smanjuje vjerojatnost naglog povećanja kamatnih stopa u budućnosti u eurozoni. U Njemačkoj se godišnja inflacija “smirila” na 7,4 posto. Inflacija energije naglo je smanjena na 3,5 posto u Njemačkoj s 19,1 posto u veljači, dok su cijene hrane porasle 22,3 posto, u odnosu na 21,8 posto povećanja u mjesecu prije. Zbog pada cijena energije, inflacija u Španjolskoj čak je usporila na 3,3 posto u ožujku, najnižu razinu od kolovoza 2021. i nižu od tržišnih očekivanja.

Unatoč usporavanju inflacije, i dalje očekujemo da će američka središnja banka (Fed) u svibnju podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova. No, možemo očekivati da će Fed ove godine prestati dizati kamatne stope, dok bi se povećanje ključnih kamatnih stopa u eurozoni moglo odgoditi do iduće godine zbog trenutno veće inflacije.

Iako rizici na hipotekarnom tržištu komercijalnih nekretnina u SAD-u i dalje postoje i postoje opći rizici povezani s rastućim kamatnim stopama, globalna tržišta kapitala su se smirila. Gotovo sve svjetske burze ove su godine sinkrono ojačale, pa tako i Zagrebačka i Ljubljanska, koja je u posljednje vrijeme među snažnijim i najprofitabilnijim burzama.

Na slovenskom tržištu ove godine možemo očekivati još bolje isplate dividendi s obzirom na cijene dionica na tržištu. Ulaganje u dividendne dionice na slovenskom tržištu stoga je posebno privlačno za investitore koji traže stabilna dugoročna ulaganja s visokim dividendnim prinosom.

Ukratko, inflacija je u ožujku smanjena u SAD-u i eurozoni, što je povezano s padom cijena energenata. Ipak, nauštrb cijene usluga, očekuje se da će Fed dodatno povećati kamatne stope u svibnju, ali će vjerojatno odustati od povećanja kamata ove godine. Situacija se smirila na burzama, globalne burze postigle su pozitivan sentiment, pa tako i slovenska.

Tagovi: inflacija u SAD-u, inflacija, energija, Federalne rezerve, Ljubljanska borza, Zagrebačka burza, plin, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
OZBILJAN PAD
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
KOLUMNA - Francuska je pala u nemilost rejting agencija, dok je njujorški NASDAQ nastavio rekordni niz nakon što je američka inflacija u svibnju bila niža od očekivane.
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.
Politička nestabilnost trese europska tržišta
NEIZVJESNOST
Politička nestabilnost trese europska tržišta
KOLUMNA - Nakon nedjeljnih izbora vodeće europske burze skliznule su, posebice su pale dionice banaka u Parizu.
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
NIŽI TROŠKOVI FINANCIRANJA
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
ANALIZA - U SAD-u se ekonomija hladi samo zbog povećanja kamata. Podaci o realnom BDP-u za prvo tromjesečje 2024. revidirani su naniže na 1,3 posto, s početne procjene od 1,6 posto.
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
INVESTICIJE
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
ANALIZA - Jeste li se zapitali gdje investirati svoj novac u narednom periodu? Sigurno da je ovo velika dilema, i da je potrebno pažljivo proučiti sve opcije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE