GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed bi ove godine mogao zaključiti ciklus podizanja kamatnih stopa

Fed bi ove godine mogao zaključiti ciklus podizanja kamatnih stopa
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2023 / 07:51
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Početak proljeća nakon iznenađujuće blage zime donio nam je pozitivnije raspoloženje na burzama.

Godišnja stopa inflacije u SAD-u usporila je u ožujku deveti mjesec zaredom na 5 posto, najnižu razinu od svibnja 2021., kada je iznosila 6 posto. Inflacija je također bila niža od očekivane, 5,2 posto. U eurozoni inflacija je također smanjena u ožujku, i to na 6,9 posto, što je ispod očekivanja. Glavni razlog za pad inflacije bio je postzimski pad cijena energenata, posebice benzina i loživog ulja. To je također dovelo do šestog uzastopnog poboljšanja raspoloženja potrošača u Njemačkoj.

Unatoč poboljšanju raspoloženja potrošača, maloprodaja u Njemačkoj ponovno je umjerena u veljači. Na mjesečnoj razini pala je za 1,3 posto, a na godišnjoj za sedam posto. Treći uzastopni mjesec pada maloprodaje u najvećem europskom gospodarstvu, dok inflacija u eurozoni jenjava, smanjuje vjerojatnost naglog povećanja kamatnih stopa u budućnosti u eurozoni. U Njemačkoj se godišnja inflacija “smirila” na 7,4 posto. Inflacija energije naglo je smanjena na 3,5 posto u Njemačkoj s 19,1 posto u veljači, dok su cijene hrane porasle 22,3 posto, u odnosu na 21,8 posto povećanja u mjesecu prije. Zbog pada cijena energije, inflacija u Španjolskoj čak je usporila na 3,3 posto u ožujku, najnižu razinu od kolovoza 2021. i nižu od tržišnih očekivanja.

Unatoč usporavanju inflacije, i dalje očekujemo da će američka središnja banka (Fed) u svibnju podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova. No, možemo očekivati da će Fed ove godine prestati dizati kamatne stope, dok bi se povećanje ključnih kamatnih stopa u eurozoni moglo odgoditi do iduće godine zbog trenutno veće inflacije.

Iako rizici na hipotekarnom tržištu komercijalnih nekretnina u SAD-u i dalje postoje i postoje opći rizici povezani s rastućim kamatnim stopama, globalna tržišta kapitala su se smirila. Gotovo sve svjetske burze ove su godine sinkrono ojačale, pa tako i Zagrebačka i Ljubljanska, koja je u posljednje vrijeme među snažnijim i najprofitabilnijim burzama.

Na slovenskom tržištu ove godine možemo očekivati još bolje isplate dividendi s obzirom na cijene dionica na tržištu. Ulaganje u dividendne dionice na slovenskom tržištu stoga je posebno privlačno za investitore koji traže stabilna dugoročna ulaganja s visokim dividendnim prinosom.

Ukratko, inflacija je u ožujku smanjena u SAD-u i eurozoni, što je povezano s padom cijena energenata. Ipak, nauštrb cijene usluga, očekuje se da će Fed dodatno povećati kamatne stope u svibnju, ali će vjerojatno odustati od povećanja kamata ove godine. Situacija se smirila na burzama, globalne burze postigle su pozitivan sentiment, pa tako i slovenska.

Tagovi: inflacija u SAD-u, inflacija, energija, Federalne rezerve, Ljubljanska borza, Zagrebačka burza, plin, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Appleove dionice na rekordu
NA METI OPTIMISTA
Appleove dionice na rekordu
KOLUMNA - Wall Street sve intenzivnije koketira s ulaskom u bikovski trend jer su dionice Applea postigle rekord, nafta je brzo pala nakon skoka u ponedjeljak.
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
OPTIMIZAM
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Pad inflacije u eurozona veći od očekivanog, uspješan dogovor u američkom Kongresu o gornjoj granici duga, nastavak ohrabrujućih uvjeta na tržištu rada i velika očekivanja za UI, sve su to razlozi zašto je tjedan završio pozitivno na burze.
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
GLOBALNA EKONOMIJA
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
ANALIZA - Temeljna inflacija u europodručju u svibnju je dosegla najnižu razinu u četiri mjeseca, dijelom zbog niže inflacije usluga. Stopa inflacije usluga smanjena je s 5,2 posto na 5 posto.
Nvidia u lovu na Amazon
SNAŽAN RAST
Nvidia u lovu na Amazon
KOLUMNA - Samo u utorak Nvidijine su dionice ojačale tri posto, lebdeći prvi put iznad 400 dolara.
Tri bitna razloga zbog kojih je Erdogan odnio pobjedu
POST FESTUM
Tri bitna razloga zbog kojih je Erdogan odnio pobjedu
KOMENTAR - Erdogan je pobijedio na predsjedničkim izborima u Turskoj. Tijekom predizborne kampanje, on je još više polarizirao društvo i time produbio podjele u njemu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE