GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed bi ove godine mogao zaključiti ciklus podizanja kamatnih stopa

Fed bi ove godine mogao zaključiti ciklus podizanja kamatnih stopa
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2023 / 07:51
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Početak proljeća nakon iznenađujuće blage zime donio nam je pozitivnije raspoloženje na burzama.

Godišnja stopa inflacije u SAD-u usporila je u ožujku deveti mjesec zaredom na 5 posto, najnižu razinu od svibnja 2021., kada je iznosila 6 posto. Inflacija je također bila niža od očekivane, 5,2 posto. U eurozoni inflacija je također smanjena u ožujku, i to na 6,9 posto, što je ispod očekivanja. Glavni razlog za pad inflacije bio je postzimski pad cijena energenata, posebice benzina i loživog ulja. To je također dovelo do šestog uzastopnog poboljšanja raspoloženja potrošača u Njemačkoj.

Unatoč poboljšanju raspoloženja potrošača, maloprodaja u Njemačkoj ponovno je umjerena u veljači. Na mjesečnoj razini pala je za 1,3 posto, a na godišnjoj za sedam posto. Treći uzastopni mjesec pada maloprodaje u najvećem europskom gospodarstvu, dok inflacija u eurozoni jenjava, smanjuje vjerojatnost naglog povećanja kamatnih stopa u budućnosti u eurozoni. U Njemačkoj se godišnja inflacija “smirila” na 7,4 posto. Inflacija energije naglo je smanjena na 3,5 posto u Njemačkoj s 19,1 posto u veljači, dok su cijene hrane porasle 22,3 posto, u odnosu na 21,8 posto povećanja u mjesecu prije. Zbog pada cijena energije, inflacija u Španjolskoj čak je usporila na 3,3 posto u ožujku, najnižu razinu od kolovoza 2021. i nižu od tržišnih očekivanja.

Unatoč usporavanju inflacije, i dalje očekujemo da će američka središnja banka (Fed) u svibnju podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova. No, možemo očekivati da će Fed ove godine prestati dizati kamatne stope, dok bi se povećanje ključnih kamatnih stopa u eurozoni moglo odgoditi do iduće godine zbog trenutno veće inflacije.

Iako rizici na hipotekarnom tržištu komercijalnih nekretnina u SAD-u i dalje postoje i postoje opći rizici povezani s rastućim kamatnim stopama, globalna tržišta kapitala su se smirila. Gotovo sve svjetske burze ove su godine sinkrono ojačale, pa tako i Zagrebačka i Ljubljanska, koja je u posljednje vrijeme među snažnijim i najprofitabilnijim burzama.

Na slovenskom tržištu ove godine možemo očekivati još bolje isplate dividendi s obzirom na cijene dionica na tržištu. Ulaganje u dividendne dionice na slovenskom tržištu stoga je posebno privlačno za investitore koji traže stabilna dugoročna ulaganja s visokim dividendnim prinosom.

Ukratko, inflacija je u ožujku smanjena u SAD-u i eurozoni, što je povezano s padom cijena energenata. Ipak, nauštrb cijene usluga, očekuje se da će Fed dodatno povećati kamatne stope u svibnju, ali će vjerojatno odustati od povećanja kamata ove godine. Situacija se smirila na burzama, globalne burze postigle su pozitivan sentiment, pa tako i slovenska.

Tagovi: inflacija u SAD-u, inflacija, energija, Federalne rezerve, Ljubljanska borza, Zagrebačka burza, plin, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE