GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto je Intel dobra investicijska prilika

Evo zašto je Intel dobra investicijska prilika
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2022 / 20:47
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Sada smo usred medvjeđeg tržišta vođenog visokim rastom cijena, padom potražnje i skupljim novcem. No, unatoč svemu navedenom, na tržištu možemo pronaći zanimljive prilike.

Od toga da prinosi na obveznice s vremenom postaju zanimljiviji, do raznih zanimljivih pojedinačnih industrija i tvrtki. Jedna od zanimljivih industrija za budućnost mogla bi biti industrija poluvodiča, a tvrtka unutar te industrije je američki Intel.

Američki poluvodički div Intel našao se u okruženju u kojem se njegov nedavno gotovo "zastarjeli" proizvodni kapacitet promijenio u prednost zbog povećanih geopolitičkih tenzija.

Prisjetimo se kako je Intelov konkurent AMD svojom fleksibilnošću kada nije imao proizvodne kapacitete, počeo prestizati Intel na tehnološkoj padini i posljedično polako, ali postojano, počeo oduzimati njegov tržišni udio. AMD je svoje napore posvetio tehnološkom napretku, izvozeći proizvodnju na Tajvan u Taiwan Semiconductor (TSMC), dok je veliki i glomazni div Intel, sa svojom "zastarjelom" proizvodnjom, manje-više gledao kako gubi tržišni udio. Tako su dionice AMD-a, koje su 2015. kotirale oko dva dolara po dionici, porasle na čak 160 dolara, a danas se trguju na razinama od oko 106 dolara po dionici.

Ali vremena su se promijenila. Zbog jakih globalnih geopolitičkih tenzija i zagušenja u globalnim opskrbnim lancima koji su utjecali na opskrbu poluvodiča ili čipova, sada smo se preselili u svijet u kojem proizvodni kapaciteti poluvodiča postaju važni.

I tu dolazi do izražaja Intel koji će u suradnji s američkom državom ojačati izgradnju proizvodnje u Europi i SAD-u. U ožujku je predstavila prvu fazu svojih planova za ulaganje čak 80 milijardi eura u Europsku uniju tijekom sljedećeg desetljeća. U Njemačkoj će se graditi najsuvremenija mega-tvornica, razvoj i dizajn čipova odvijat će se u Francuskoj, a proizvodni pogoni u Italiji, Poljskoj i Španjolskoj. Intel planira uložiti 100 milijardi dolara u nove proizvodne kapacitete u Sjedinjenim Državama, za što će također dobiti državne subvencije.


­
­

Tagovi: Intel, kompanija AMD, čipovi, poluvodiči, tehnološki sektor
PROČITAJ I OVO
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KAKO INVESTIRATI?
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KOLUMNA - Na račun moguće recesije, visokog rasta cijena, geopolitičkih problema i na račun rasta kamatnih stopa, ove godine svjedočimo povećanju volatilnosti cijena dionica na burzama.
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ALATI
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ANALIZA - Postoji zaista mnogo različitih brendova alata na tržištu. Međutim, određene kompanije se znatno izdvajaju u odnosu na one ostale.
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
INVESTIRANJE
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
ANALIZA - U vrijeme kada je svijet u financijskoj krizi i mnoga dobra gube na vrijednosti, vrijedi ulagati u sredstva koja će zadržati svoju cijenu usprkos ekonomskim uvjetima, izričito navode brokeri.
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ZAOSTAJANJE
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ANALIZA - Problemi vezani uz okoliš i ekonomiju, zajedno s globalnim razvojem te povećanom sviješću ljudi o održivosti, doprinijeli su razvoju novog koncepta pod nazivom bioekonomija.
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
CRNI OBLACI
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
KOLUMNA - Vjerojatnost da se SAD suočava s recesijom iznosi čak 85%, prema kretanjima na Wall Streetu!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE