GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto igrači s Wall Streeta očekuju pobjedu Joea Bidena

Evo zašto igrači s Wall Streeta očekuju pobjedu Joea Bidena
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2020 / 07:51
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Na financijskim smo tržištima već usred sezone objavljivanja poslovnih rezultata za treće tromjesečje ove godine.

U trenutku pisanja ovog teksta, 270 tvrtki od 500 u američkom indeksu S&P 500 objavilo je trenutne poslovne rezultate, među kojima su najlošiji rezultati u smislu smanjenja dobiti u usporedbi na godišnjoj razini zabilježeni u energetskom (-87%) i industrijskom sektoru (-60%). Najveći rast dobiti zabilježen je u zdravstvu (+ 11%) i tehnološkom sektoru (+ 6%).

Najveći pad prihoda zabilježen je u energetskom sektoru (-34%), a najveći rast prihoda u zdravstvenom sektoru (+ 12%). Potonje, unatoč dobrim poslovnim rezultatima, nije preskupo, jer je njegov omjer između cijene dionica i njihove profitabilnosti 21, dok je prosjek za indeks S&P 500 26, što je najveća razlika u posljednjem desetljeću. Iz ovoga bi se moglo zaključiti da je američki zdravstveni sektor u prosjeku podcijenjen u odnosu na ukupno tržište i u smislu razine profitabilnosti.

Jedno od mogućih objašnjenja relativno nižih cijena zdravstvenih dionica u SAD-u može biti da tržište očekuje da će Joe Biden pobijediti u utrci za Bijelu kuću, kao i slavlje demokrata u američkom Kongresu. Što se zdravstvenog sektora tiče, pobjeda demokrata u povijesti se doživljavala kao nešto loše. U ovom je trenutku ispravno postaviti pitanje je li to i ovaj put doista točno? Odgovor vjerojatno nije, jer Joe Biden je predstavnik korporativnog svijeta i njegov program obećava 1,5 bilijuna dolara javne potrošnje na zdravstvo tijekom sljedećeg desetljeća.

Moguća pobjeda Joea Bidena i demokrata vjerojatno bi značila trenutni fiskalni poticaj koji će vjerojatno težiti najmanje dva bilijuna dolara, kao i povećanje javne potrošnje na infrastrukturu u narednim godinama, na kojoj se također očekuje oko 2 bilijuna dolara. To su vrlo visoke investicije i poticaji jer je ukupni bruto domaći proizvod SAD-a u 2019. godini iznosio 21,4 bilijuna dolara. Takva bi ulaganja također mogla dovesti do porasta kamatnih stopa u SAD-u sa sadašnjih nultih stopa u budućnosti, kao i do privremene veće razine inflacije 2021. ili 2022. godine.

I fiskalni poticaj i izdaci za infrastrukturu u budućnosti će s oduševljenjem biti popraćeni na tržištima, a manje će biti oduševljeni mogućim povećanjem poreza koje bi se moglo očekivati u narednim godinama ako demokrati pobijede. Teško je očekivati da će Biden uvesti veće poreze prije 2022. godine, jer će njegov (ili Trumpov) fokus sljedeće godine biti na američkom gospodarskom rastu. Dakle, već ove i sljedeće godine u SAD-u, bez obzira na izborni rezultat, možemo očekivati fiskalnu stimulaciju, možda veću javnu potrošnju na infrastrukturu, a prije svega, bez povećanja poreza. Zbog toga možemo očekivati da će SAD sljedeće godine biti među zemljama s najvećim rastom na Zapadu, bez obzira na ishod izbora.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus, Joe Biden, infrastruktura, zdravstveni sektor
PROČITAJ I OVO
Ratovi budućnosti vodit će se zbog baterija za električne automobile
PREDVIĐANJA
Ratovi budućnosti vodit će se zbog baterija za električne automobile
ANALIZA - Divovska nova bogatstva zaradit će se narednih godina i desetljeća proizvodnjom superbaterija, stvaranjem električnih vozila i rudarenjem metala i minerala potrebnih za njih.
Ovakvog burzovnog optimizma nije bilo još od 1987.
OPTIMIZAM
Ovakvog burzovnog optimizma nije bilo još od 1987.
ANALIZA - Investitori u razvijenim gospodarstvima bili su donedavno opterećni koronakrizom, ali sada vide svjetlo na kraju tunela sa sve pouzdanijim cjepivima. Uvjereni su u snažan gospodarski oporavak 2021.
Deset korisnih aplikacija za život i poslovanje u velikom gradu
KORISNA ZNANJA
Deset korisnih aplikacija za život i poslovanje u velikom gradu
KOLUMNE - Mobilni telefoni na izvestan način danas predstavljaju našu ekstenziju, budući da ih gotovo ne ispuštamo iz ruku.
Posrnuli Bog nogometa
MARADONA
Posrnuli Bog nogometa
KOMENTAR - Usprkos svim svojim nedostacima, usprkos svim skandalima – Argentinci obožavaju „svog“ Diega Maradonu. Ali, ne samo zbog njegovog nogometnog genija, već i zbog toga što im je uvijek davao osjećaj da je jedan od njih, s istim brigama i nevoljama, i s istim slabostima i osjećanjima.
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
OSJETLJIVO
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
ANALIZA - U nametnutoj fizičkoj distanci i nemogućnosti uobičajenog odvijanja kulturnih aktivnosti u kulturnim prostorima, kriza COVID-19 i dalje oslabljuje već ionako krhak i osjetljiv sektor.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE