GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto bi rast inflacije mogao izazvati globalnu recesiju

Evo zašto bi rast inflacije mogao izazvati globalnu recesiju
TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2021 / 08:50
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - U fokusu interesa investitora ovoga je tjedna bilo zasjedanje Feda koje je iznjedrilo više-manje očekivane poruke.

Pretpostavimo li da će rujansko izvješće s američkog tržišta rada biti "pristojno", tada će, prema riječima predsjednika Feda Jeromea Powella, službena obavijest o smanjenju otkupa obveznica biti objavljena na sastanku FOMC-a u studenom.

Očekuje se da će se redukcija otkupa odvijati postupno, a očekuje se da će završiti negdje sredinom 2022. Središnje banke su inače relativno sposobne nositi se s razinama inflacije od 3, odnosno 4% u narednim godinama. Međutim, ako bi to, unatoč mjerama središnjih banaka, bilo ustrajno, onda bi središnje banke morale agresivnije dizati kamatne stope na duže vrijeme. To bi izazvalo globalnu recesiju, a današnji mjehurići nekretnina u mnogim razvijenim gospodarstvima pukli bi.

OECD kaže da je oporavak među zemljama i dalje nejednak te da je prerano za zemlje i središnje banke da prestanu snažno podržavati vlastita gospodarstva, unatoč rastućim inflatornim pritiscima. Globalni BDP sada je premašio razine prije pandemije, ali praznine u proizvodnji i zaposlenosti ostaju u mnogim zemljama, osobito u zemljama u razvoju gdje su stope cijepljenja niske. Inflacija je naglo porasla u SAD -u, Kanadi, Velikoj Britaniji i nekim zemljama u razvoju, ali je još uvijek relativno niska u mnogim drugim razvijenim gospodarstvima, poput Europe.

Više cijene roba i rastući globalni transportni troškovi trenutno dodaju 1,5 posto globalnoj inflaciji. Potpora makroekonomske politike i dalje je potrebna jer su kratkoročni izgledi još uvijek neizvjesni, a tržišta rada još se nisu oporavila. OECD kaže da je potrebno održati fleksibilnu monetarnu politiku. OECD očekuje da će svjetsko gospodarstvo ove godine porasti za 5,7 posto, što je nešto manje od svibanjske prognoze od 5,8 posto. Za 2022. OECD očekuje globalni rast BDP -a od 4,5%.

I u europodručju nastavljaju se pritisci cijena, a cijena visokih cijena energije vjerojatno neće brzo prestati. Rujanski PMI indeksi pokazali su da se tempo oporavka još malo usporio krajem trećeg tromjesečja. Usporavanje oporavka zabilježeno je i u proizvodnom i u uslužnom sektoru. Oba sektora su pogođena produženim rokovima isporuke. Naravno, unatoč europodručju, u trećem tromjesečju očekujemo povećanje BDP -a, a pokazatelji PMI -a pokazat će povećanje inflacije u idućim mjesecima, koja će najvjerojatnije biti prethodne prirode.

Početkom tjedna svjedočili smo korekciji na burzama zbog snažnih problema s likvidnošću kineskog giganta nekretnina Evergrandea. Potonji neće moći vratiti dugove bez državne potpore. Istodobno su mu prihodi u posljednjih godinu dana padali. Možemo očekivati da će se kineska država najvjerojatnije pobrinuti da realni sektor u Kini ne osjeti ozbiljne posljedice. Ako se kineska država ne bi pravilno pobrinula za ovaj problem, tada bi se mogao očekivati sustavni šok. Dakle, najvjerojatnije neće biti krize i nezaposlenost neće rasti zbog Evergrandea. Međutim, možemo očekivati nepovoljne posljedice za vlasnike tvrtki, a vjerojatno i za inozemne zajmodavce.

S investicijskom bankom Lehman Brothers, međutim, sam Evergrande se ne može usporediti. Iznos inozemne izloženosti prema dužničkim obvezama Evergrandea nije usporediv s mnogo većim obvezama koje Lehman Brothers nije mogao podmiriti 2008. godine.

Tagovi: tržište kapitala, Evergrande, Lehman Brothers, Federalne rezerve, OECD, Jerome Powell, američka ekonomija, Wall Street, maloprodaja, industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE