GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Esport industrija procvala u doba koronavirusa

Esport industrija procvala u doba koronavirusa
NOVO VRIJEME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2020 / 18:42
Autor: Matej Balen
KOLUMNA - Živimo u teškim vremenima. Epidemija koronavirusa i sve što uz to ide.

Ali ovu socijalnu distanciranost od društvenog života bi sigurno bilo lakše podnositi kada bi na SportKlubu bilo išta drugo osim bjeloruske lige, te desetljeće starih teniskih i nogometnih susreta… Nema Lige prvaka, nema košarkaških i nogometnih utakmica, odgođena je Olimpijada, a na nogometni Euro treba čekati još više od godinu dana…

Po završetku Svjetskog prvenstva u Rusiji, sve popularniji hrvatski sportski analitičar, Ivan Ivković Los, izjavio je kako u perspektivi tek jedan sport ima potencijal da u doglednoj budućnosti prestigne nogomet kao globalno najpopularniji sport. To je jedini sport koji ispunjava sve potrebne karakteristike za izgradnju globalne popularnosti: prokleto je jednostavan, a dinamičan i zanimljiv; nema nejasnih pravila koje neki sudac može svojevoljno interpretirati te favorizirati jednu ekipu; univerzalno je dostupan i razumljiv bez obzira na jezične i kulturološke razlike.

Osim što je taj sport, na amaterskoj i polu-profesionalnoj razini, već sada vrlo popularan diljem svijeta, naročito među mlađim generacijama, također se pokazao i kao vrlo prilagodljiv u novonastaloj situaciji. On trenutno jedini zadovoljava sve norme socijalne izolacije te društveno odgovornog ponašanja. Riječ je o esportu.

Esport se najlakše može opisati kao natjecateljsko igranje video igara, a koje se najbrže razvija u Aziji. Najpopularnije igre koje se natjecateljski igraju su League of Legends, Counter Strike, Dota, FIFA, Call of Duty… ali to je samo vrh sante leda popularnih naslova. O rastućoj popularnosti esporta dovoljno govori podatak kako je finale svjetskog League of Legends prvenstva još 2017. godine dosegnulo gledanost od 60 milijuna gledatelja, što je bilo dvostruko više od finalne serije NBA lige. Nagradni fondovi za pobjednike esport turnira već sada prelaze milijunske iznose, a rijetke su renomirane svjetske kompanije koje već sada nisu sponzori turnira ili pojedinačnih ekipa.

Najbolje mjesto za praćenje esport turnira je internetska platforma Twitch, u vlasništvu Amazona, koja uživo prenosi gaming i esport turnirske sadržaje, a koja je početkom 2020. godine imala 15 milijuna aktivnih dnevnih korisnika, od kojih njih tri milijuna svakoga mjeseca stvara nove sadržaje za gledanje.

I dok je trenutna globalna pandemija otkazala održavanje klasičnih sportova u cijelom svijetu, esport je dobio briljantnu marketinšku priliku da uđe u mainstream. Samo u ožujku ove godine, gledanost na platformi Twitch je dodatno porasla 12 posto, a profesionalne nogometne i košarkaške ekipe, te ekipe iz brojnih drugih sportova se već sada ubacuju u kreaciju esport sadržaja kao supstituciju za nedostatak svojih osnovnih djelatnosti/proizvoda.

NBA igrači su nedavno održali esport NBA turnir, sa svojim NBA zvijezdama za konzolama, koji su se u izravnom prijenosu natjecali za titulu u NBA2k video igrici. U proteklih mjesec dana, NASCAR je održao prve dvije eNASCAR utrke koje je u prosjeku pratilo više od milijun gledatelja. Major League Baseball (MLS) je pak odlučio otpočeti svoju bejzbolsku sezonu 2. svibnja, ali ne u svojoj klasičnoj, već esport inačici.

I koliko god sportski tradicionalisti ne priznaju esport kao sportsku aktivnost, sve su brojnije priče o uključivanju esporta u program Olimpijskih igara. Prva zemlja koja je izjednačila status esporta i klasičnog sporta jest Južna Koreja, a status profesionalnih esport igrača polako priznaje i rastući broj zemalja, uključujući SAD, Njemačku i Kinu. Esport industrija već sada vrijedi nekoliko desetaka milijardi USD. Investitori su brojni, a među njima i regularne sportske ekipe koje već sada vide nužnost da se profesionalno „dupliciraju“ u esport varijanti.

I dok je trenutno realni svijet prepun neizvjesnosti i depresije, esportu cvatu ruže. U vrijeme pandemije on zadovoljava norme socijalne izolacije, ali je sasvim regularna društvena aktivnost u kojoj postoji jak natjecateljski naboj te interakcija među igračima. I nimalo zanemarivo, esport izrazito pozitivno djeluje na moral. Najbolje to razumiju ljubitelji Football Managera koji svakodnevno imaju priliku pokazati svo svoje iskustvo na klupi Reala ili Barcelone, ili upregnuti svo svoje nogometno znanje kako bi Dinamo, Hajduk ili Segestu doveli do krova Europe.

Tagovi: esport, esports, League of Legends, Counter Strike, Dota, FIFA, Call of Duty, koronavirus i sport, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Greedinflacija na djelu
POHLEPA
Greedinflacija na djelu
KOLUMNA - Tržišna kapitalizacija 15 najvećih američkih kompanija ove je godine porasla za 1,8 trilijuna dolara i jasno je kamo su ulagači selili svoj novac usred nevolja bankarskog sektora. Plemeniti metali i bitcoin također su bili sigurno utočište.
Dionice Spana od početka godine uzletjele gotovo 40%
UZLET
Dionice Spana od početka godine uzletjele gotovo 40%
ANALIZA - Span je ovoga tjedna objavio iznimno važnu informaciju o tome da je preuzeo estonsku kompaniju GT Tarkvara, vodećeg estonskog Microsoft partnera.
Tjedan dobrih vijesti na svjetskim trištima
OPTIMIZAM
Tjedan dobrih vijesti na svjetskim trištima
KOLUMNA - Ovaj tjedan donio nam je dobre vijesti, a time i pozitivnije raspoloženje na globalnim tržištima dionica.
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
EKONOMSKA SLIKA
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
KOLUMNA - Uz barem privremeno smirivanje bankarske krize, Dow Jones započeo je tjedan pozitivno, no u utorak je bilo više nervoze nakon što su prinosi na obveznice počeli rasti.
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE