GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Esport industrija procvala u doba koronavirusa

Esport industrija procvala u doba koronavirusa
NOVO VRIJEME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2020 / 18:42
Autor: Matej Balen
KOLUMNA - Živimo u teškim vremenima. Epidemija koronavirusa i sve što uz to ide.

Ali ovu socijalnu distanciranost od društvenog života bi sigurno bilo lakše podnositi kada bi na SportKlubu bilo išta drugo osim bjeloruske lige, te desetljeće starih teniskih i nogometnih susreta… Nema Lige prvaka, nema košarkaških i nogometnih utakmica, odgođena je Olimpijada, a na nogometni Euro treba čekati još više od godinu dana…

Po završetku Svjetskog prvenstva u Rusiji, sve popularniji hrvatski sportski analitičar, Ivan Ivković Los, izjavio je kako u perspektivi tek jedan sport ima potencijal da u doglednoj budućnosti prestigne nogomet kao globalno najpopularniji sport. To je jedini sport koji ispunjava sve potrebne karakteristike za izgradnju globalne popularnosti: prokleto je jednostavan, a dinamičan i zanimljiv; nema nejasnih pravila koje neki sudac može svojevoljno interpretirati te favorizirati jednu ekipu; univerzalno je dostupan i razumljiv bez obzira na jezične i kulturološke razlike.

Osim što je taj sport, na amaterskoj i polu-profesionalnoj razini, već sada vrlo popularan diljem svijeta, naročito među mlađim generacijama, također se pokazao i kao vrlo prilagodljiv u novonastaloj situaciji. On trenutno jedini zadovoljava sve norme socijalne izolacije te društveno odgovornog ponašanja. Riječ je o esportu.

Esport se najlakše može opisati kao natjecateljsko igranje video igara, a koje se najbrže razvija u Aziji. Najpopularnije igre koje se natjecateljski igraju su League of Legends, Counter Strike, Dota, FIFA, Call of Duty… ali to je samo vrh sante leda popularnih naslova. O rastućoj popularnosti esporta dovoljno govori podatak kako je finale svjetskog League of Legends prvenstva još 2017. godine dosegnulo gledanost od 60 milijuna gledatelja, što je bilo dvostruko više od finalne serije NBA lige. Nagradni fondovi za pobjednike esport turnira već sada prelaze milijunske iznose, a rijetke su renomirane svjetske kompanije koje već sada nisu sponzori turnira ili pojedinačnih ekipa.

Najbolje mjesto za praćenje esport turnira je internetska platforma Twitch, u vlasništvu Amazona, koja uživo prenosi gaming i esport turnirske sadržaje, a koja je početkom 2020. godine imala 15 milijuna aktivnih dnevnih korisnika, od kojih njih tri milijuna svakoga mjeseca stvara nove sadržaje za gledanje.

I dok je trenutna globalna pandemija otkazala održavanje klasičnih sportova u cijelom svijetu, esport je dobio briljantnu marketinšku priliku da uđe u mainstream. Samo u ožujku ove godine, gledanost na platformi Twitch je dodatno porasla 12 posto, a profesionalne nogometne i košarkaške ekipe, te ekipe iz brojnih drugih sportova se već sada ubacuju u kreaciju esport sadržaja kao supstituciju za nedostatak svojih osnovnih djelatnosti/proizvoda.

NBA igrači su nedavno održali esport NBA turnir, sa svojim NBA zvijezdama za konzolama, koji su se u izravnom prijenosu natjecali za titulu u NBA2k video igrici. U proteklih mjesec dana, NASCAR je održao prve dvije eNASCAR utrke koje je u prosjeku pratilo više od milijun gledatelja. Major League Baseball (MLS) je pak odlučio otpočeti svoju bejzbolsku sezonu 2. svibnja, ali ne u svojoj klasičnoj, već esport inačici.

I koliko god sportski tradicionalisti ne priznaju esport kao sportsku aktivnost, sve su brojnije priče o uključivanju esporta u program Olimpijskih igara. Prva zemlja koja je izjednačila status esporta i klasičnog sporta jest Južna Koreja, a status profesionalnih esport igrača polako priznaje i rastući broj zemalja, uključujući SAD, Njemačku i Kinu. Esport industrija već sada vrijedi nekoliko desetaka milijardi USD. Investitori su brojni, a među njima i regularne sportske ekipe koje već sada vide nužnost da se profesionalno „dupliciraju“ u esport varijanti.

I dok je trenutno realni svijet prepun neizvjesnosti i depresije, esportu cvatu ruže. U vrijeme pandemije on zadovoljava norme socijalne izolacije, ali je sasvim regularna društvena aktivnost u kojoj postoji jak natjecateljski naboj te interakcija među igračima. I nimalo zanemarivo, esport izrazito pozitivno djeluje na moral. Najbolje to razumiju ljubitelji Football Managera koji svakodnevno imaju priliku pokazati svo svoje iskustvo na klupi Reala ili Barcelone, ili upregnuti svo svoje nogometno znanje kako bi Dinamo, Hajduk ili Segestu doveli do krova Europe.

Tagovi: esport, esports, League of Legends, Counter Strike, Dota, FIFA, Call of Duty, koronavirus i sport, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Klaunovi vode korona cirkus
DILETANTIZAM
Klaunovi vode korona cirkus
KOLUMNA - Diletanti iz WHO-a su širom otvorili vrata ''teoretičarima zavjere''. Sada možemo očekivati kaos u eteru jer sve će biti istina i sve će biti laž.
Infrastruktura, energetika i turizam ostaju glavne točke kinesko-hrvatske suradnje
HRVATSKA-KINA
Infrastruktura, energetika i turizam ostaju glavne točke kinesko-hrvatske suradnje
KOMENTAR -  Hrvatska ima značajno mjesto u kineskim inicijativama, poput formata 16+1, i zbog svog strateškog položaja zemlje poveznice između Mediterana, središnje Europe i zapadnog Balkana.
Što se događa u Hong Kongu i kako će se to odraziti na ekonomiju grada, Azije i svijeta?
POLITIKA I BIZNIS
Što se događa u Hong Kongu i kako će se to odraziti na ekonomiju grada, Azije i svijeta?
KOLUMNA - Dok analitičari svih struka žustro diskutiraju o tome hoće li novi zakon i mjere Bijele kuće dovesti do egzodusa američkih i drugih kompanija iz Hong Konga, treba se prisjetiti jednostavne ekonomske činjenice da biznis ne poznaje boje i ideologije.
Ukinimo Hrvatske šume
DEVASTACIJA I KRIMINAL
Ukinimo Hrvatske šume
KOLUMNA - Društvena vertikala pod imenom ''Zeleni odred'' već godinama upozorava na dobro uigranu mafiju koja devastira hrvatske šume pod izgovorom da sve rade po pravilima struke. I tako već pedeset godina.
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
U USPONU
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
KOLUMNA - Mongolija, zemlja potpuno okružena Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu, s kojima intenzivno i ekonomski surađuje, od prvih dana nije baš bila u povoljnoj poziciji da spriječi širenje pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE