GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Epidemija više nije najveća briga investitora

Epidemija više nije najveća briga investitora
BRIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2021 / 16:54
Autor: Siniša Malus
KOLUMNI - Oči investitora ovoga su tjedna bile uprte u Federalne rezerve, odnosno u to što će reći guverner Jerome Powell.

I guverner ih nije razočarao, dapače. Dobili su pojačanu dozu optimizma.

"Još ne", odgovorio je guverner Jerome Powell na konferenciji za novinare na pitanje je li vrijeme za smanjenje kupovina obveznica.

Fed predviđa da će nastaviti "kampanju" istim tempom, iako očekuje veći gospodarski rast od prethodno procijenjenog. Očekuje se da će BDP u SAD-u ove godine porasti za 6,5 posto, što je mnogo više od prosinačke procjene (4,2%). Očekuje se da će inflacija ove godine doseći 2,2 posto, dugoročno ostajući na oko dva posto. Dok Powell ostaje voljan u svojim stavovima, kako one u financijskom svijetu nazivaju one koji se klade na labaviju politiku, indeks Dow Jones iz New Yorka prvi je put u srijedu premašio 33.000 bodova.

No, u drugoj polovici tjedna taj se trend nije nastavio, jer je prinos na desetogodišnju američku obveznicu dosegao 1,74 posto (najviši u posljednjih 14 mjeseci), što je ohladilo žar za kupnjom na Wall Streetu. Tjedni "prinos" je negativan - Dow je u pet dana izgubio pola posto.

Nedavno prihvaćeni novi paket fiskalnih poticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara i ubrzanje programa cijepljenja podržava rotaciju kapitala iz tehnološkog sektora, koji je lani za 'lockdowna' bio predvodnik po rastu na tržištu, u cikličke sektore, kao što su financijski, industrijski i energetski, koji bi se trebali brže oporaviti zahvaljujući poticajnim mjerama i normalizaciji gospodarske aktivnosti.

Međutim, ubrzanje oporavka gospodarstva i golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli bi izazvati jačanje inflacije.

Sve ovo što se ove godine događa na tržištima obveznica (pad cijena obveznica i posljedično veći traženi prinosi) zabrinjava investitore čak i više od epidemije. Prema istraživanju Bank of America, prvi put otkako je covid okrenuo svijet naopako, epidemija više nije na vrhu popisa najvećih rizika na dionicama, već inflacija. U anketi među 220 ulagača koji su upravljali s ukupno 630 milijardi aktiva u ožujku, 37 posto dotičnih zabrinjavala je inflacija koja bi mogla "pogoditi" do kraja epidemije, a trendovi na tržištima obveznica već upozoravaju na takve scenarij.

Na drugom je mjestu, s 35 posto, moguća pretjerana reakcija Feda na gospodarski oporavak i pad otkupa obveznica, a na trećem mjestu (15 posto) je epidemija. Prvi put od veljače 2020. glavna briga nije bila s covid-19 i svime što uz to ide. U anketi su ulagači kao čimbenike rizika naveli moguće veće poreze i oštrije propise, kao i rizik od mjehura na burzi, u mnogo manjoj mjeri.

Tagovi: tržište kapitala, američke obveznice, inflacija, Wall Street, Bank of America, američka ekonomija, Jerome Powell, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE