GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomske posledice na poslovanje restorana u vreme koronavirusa

Ekonomske posledice na poslovanje restorana u vreme koronavirusa
RESTORANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 19:28
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
KOLUMNA - Pandemija koronavirusa je sa sobom donela velike promene i probleme u mnogim sferama poslovanja. Policijski čas, socijalna distanca, obavezno nošenje maski, samo su neke od obaveznih mera sa kojima se čitava planeta i dan-danas suočava.

Ekonomske posledice na poslovanje restorana u vreme koronavirusa

Jedna od najugroženijih privrednih delatnosti koja je pretrpela ogromne poslovne gubitke jeste ugostiteljstvo.

Mnogi restorani su se po prvi put suočili sa ozbiljnom krizom još od samog osnivanja, s obzirom na skraćeno radno vreme i znatno manju posećenost nego inače.

Međutim, uprkos nezapamćenoj krizi određeni objekti nalaze način da se izbore sa problemima.

Procesi se optimizuju, pa makar i na nivou rešenja redovnih problema u svakodnevnom radu, koje menadžeri i vlasnici ne bi stigli da uzmu u obzir da su restorani redovno puni. Recimo prelazak na kvalitetan program za restorane koji ubrzava poslovanje dugoročno nakon krize može doneti uštede u vremenu, ali i optimizaciji procesa. Ipak, kada govorimo o snalaženju u doba korone, definitivno mislimo na okretanje ka dostavljanju obroka na kućnu adresu i druge pogodnosti.

Za većinu drugih objekata, ako uzmemo u obzir da su mere bezbednosti i dalje na snazi u mnogim zemljama, situacija je daleko od idealne.

Ukoliko ste se pitali kako je pandemija uticala poslovanje restorana u Srbiji, pročitajte koje su to posledice u pitanju.

#1 Prihod u ugostiteljstvu kao misaona imenica

Početkom 2020. godine, dok koronavirus još uvek nije uzeo maha na našim prostorima, predviđalo se da će hotelsko-ugostiteljska delatnost u Srbiji ostvariti ogromnu zaradu. Sa pojavom koronavirusa, ovakav scenario je postao samo misaona imenica.

Prema istraživanju jednog online magazina, od 10. marta, ova delatnost Srbije nije ostvarila nikakave prihode. Prioritet mnogih ugostiteljskih objekata se isključivo sveo na zadržavanje radnih mesta svojih zaposlenih kao i isplatu plata onima koji su ostali da rade kao konobari, šankeri, menadžeri, i slično.

Kako je korona i dalje aktuelan problem u našoj zemlji, a kraj pandemije se još uvek ne nazire, postavlja se ozbiljno pitanje kada će se predviđeni prihodi u ugostiteljskoj delatnosti ostvariti i koliko će još vremena biti potrebno da se sve ponovo vrati u normalu.

#2 Ograničeno radno vreme i zabrana okupljanja

Veliki broj restorana u Srbiji je najveće prihode ostvarivalo u večernjim satima zahvaljujući raznim žurkama i dešavanjima, kao što su žive svirke, nastupi DJ-eva, stand-up komičara i slično.

Ograničavanjem radnog vremena, noćni život je potpuno zamro i ekonomski gubici su i više očigledni.

Kako je jedna od najskorijih mera, zabrana okupljanja na javnim mestima, stupila na snagu, tako su mnogi budući mladenci i slavljenici rođendana masovno počeli da otkazuju svoje rezervacije, što je direktno uticalo da neki restorani i sale privremeno prestanu sa radom.

Kako bi izgurali krizu, neki objekti koji su bili isključivo namenjeni za privatne proslave, počeli su da rade kao restorani preko dana. Neki su uveli matine svirke i žurke na otvorenom, dok su drugi restorani odlučili da uvedu jeftinije cene, kako bi na taj način privukli veći broj ljudi.

#3 Predviđa se veća kriza od svetske ekonomske krize

Mnogim vlasnicima ugostiteljskih objekata je i više nego jasno da će očekivani prihodi morati da sačekaju neka bolja vremena, s obzirom da situacija u zemlji nije nimalo naivna. Dok smo svedoci sve većim brojem zaraženih, Srbija se nalazi tek u prvoj fazi suočavanja sa ozbiljnijim ekonomskim posledicama

Prema Međunarodnom monetarnom fondu, ovakva kriza preti da bude veća od svetske ekonomske krize iz 2008. i 2009. godine, jer se očekuje neminovni pad svih ekonomskih aktivnosti, naročito u ugostiteljstvu i turizmu.

Da li će se ugostiteljstvo uskoro oporaviti?

Evidentno je da je trenutna situacija u ugostiteljstvu nestabilna i neizvesna.

Iako su mnogi restorani zatvoreni i čekaju stabilizaciju u zemlji, neki su pronašli privremena rešenja u vidu jeftinije ponude jela i pića, besplatne dostave putem online naručivanja, raznih dnevnih dešavanja, i slično.

Kada će restorani, barovi, noćni klubovi i kafići ponovo zauzeti prvo mesto, kao grana sa najbržim ekonomskim rastom u zemlji, ostaje nam samo da sačekamo i da se nadamo najboljem razvoju situacije.

Tagovi: restorani, restorani u Srbiji, koronavirus u Srbijio, koronakriza, usluge dostave, dostava, nošenje maski, policijski čas
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE