GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti

ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
NIŽI TROŠKOVI FINANCIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2024 / 06:19
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - U SAD-u se ekonomija hladi samo zbog povećanja kamata. Podaci o realnom BDP-u za prvo tromjesečje 2024. revidirani su naniže na 1,3 posto, s početne procjene od 1,6 posto.

Istovremeno, promet u maloprodaji za travanj bio je lošiji od očekivanog, što je još jedna potvrda da se potražnja normalizira. Tako je inflacija u travnju prvi put od listopada bila niža od tržišnih očekivanja. Ukratko, hlađenje gospodarstva i stabilizacija cijena u SAD-u povećavaju vjerojatnost da će američka središnja banka Fed prije kraja godine promijeniti svoju politiku i početi snižavati kamatne stope, što će dati svjež vjetar u leđa dioničkih tržišta.

Dok se očekuje da će Fed vjerojatno zadržati kamatne stope nepromijenjenima do rujna, Europska središnja banka već signalizira postupno ublažavanje svojih monetarnih mjera. Jučer je već provela prvo smanjenje kamatne stope za 25 baznih bodova, što pokazuje sposobnost da djeluje neovisno o politici Feda. Ovo smanjenje odražava fleksibilnost ECB-a u odgovoru na gospodarske uvjete u europodručju i njegovu zrelost kao ključnog igrača na globalnom financijskom tržištu. Također, prinos na njemačku 10-godišnju obveznicu porastao je za pet baznih bodova, na 2,56 posto, nakon objave ECB-a o nešto višim očekivanjima inflacije za ovu i iduću godinu.

Na cijene obveznica utjecat će i postupno smanjivanje portfelja u okviru PEPP programa, za koji se očekuje da će se u drugoj polovici godine smanjivati prosječno za 7,5 milijardi eura mjesečno. ECB je spustio ključnu stopu refinanciranja na 4,25 posto, a stopu na depozite na 3,75 posto. Posljednje projekcije pokazuju povećanje predviđanja temeljne i temeljne inflacije za 2024. i 2025. Inflacija bi ove godine u prosjeku trebala iznositi 2,5 posto, iduće godine 2,2 posto, a 2026. očekuje se pad na 1,9 posto. Christine Lagarde, predsjednica banke, kaže da je ECB i dalje uvjeren da je put do dezinflacije još uvijek tu, iako će imati uspona i padova.

Europske tvrtke suočavaju se s problemima refinanciranja jer mnogi zajmovi s niskim kamatama zaključani tijekom razdoblja kvantitativnog popuštanja 2015.-2018. dospijevaju 2024. i 2025. ECB je svjestan opasnosti predugog držanja visokih kamatnih stopa.

Sezona zarada u prvom tromjesečju uglavnom je gotova, a rezultati su bili bolji od očekivanih, s revidiranim prognozama naviše i zaradama čak i izvan temeljnih tehnoloških dionica. Trendovi u umjetnoj inteligenciji bili su posebno jaki, što je pogodovalo proizvođačima poluvodiča. Nvidia je nadmašila očekivanja prihoda i predviđanja u prvom tromjesečju, s poslovanjem GPU-a u podatkovnom centru, koji čini više od 85 posto ukupnih prihoda, porastavši više od 400 posto. Uprava Nvidije istaknula je da bi svaki dolar potrošen na grafičke procesore trebao donijeti pet dolara prihoda u sljedeće četiri godine. Sektor energetike i materijala te razne industrijske tvrtke također su na dobitku na račun umjetne inteligencije.

Tržišta dionica trenutno su u stabilnom stanju jer inflacija jenjava, zaposlenost je velika, tvrtke su profitabilne, a niže kamatne stope obećavaju povoljnije financijske uvjete za poduzeća i pojedince, što će i dalje imati pozitivan učinak na tržišta dionica.

Tagovi: ecb, kamate, inflacija, lagarde, fed
PROČITAJ I OVO
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
OZBILJAN PAD
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
KOLUMNA - Francuska je pala u nemilost rejting agencija, dok je njujorški NASDAQ nastavio rekordni niz nakon što je američka inflacija u svibnju bila niža od očekivane.
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.
Politička nestabilnost trese europska tržišta
NEIZVJESNOST
Politička nestabilnost trese europska tržišta
KOLUMNA - Nakon nedjeljnih izbora vodeće europske burze skliznule su, posebice su pale dionice banaka u Parizu.
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
INVESTICIJE
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
ANALIZA - Jeste li se zapitali gdje investirati svoj novac u narednom periodu? Sigurno da je ovo velika dilema, i da je potrebno pažljivo proučiti sve opcije.
Koliko je održiv ovakav tržišni optimizam?
VISOKI PRINOSI
Koliko je održiv ovakav tržišni optimizam?
KOLUMNA - Budući da su njujorške burze na krilima dionica AI kompanija poput Nvidije koje postavljaju rekorde i hvale se visokim dugoročnim prinosima, razumno je zapitati se koliko ovo još može trajati. Hoće li sljedeće desetljeće biti jednako profitabilno?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE