GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB nastavlja opreznu igru

ECB nastavlja opreznu igru
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2021 / 17:00
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Vijesti o rastućem broju ljudi zaraženih koronavirusnom verzijom delte u ponedjeljak su posijale strah od novog zatvaranja gospodarstava i ekonomskih problema u mnogim sektorima.

Dow Jones je pao za 725 bodova, ili 2,1 posto, najviše u devet mjeseci, a primjetan je bio i prelazak investitora na obveznice.

Prinos na 10-godišnju američku obveznicu stoga je pao na najnižu razinu od veljače (u utorak ispod 1,15 posto). No onda je uslijedio preokret, a dionice visoko vrednovanih tehnoloških tvrtki jačale su, gurajući indekse S&P 500 i Nasdaq na rekordne razine, dijelom i zbog ohrabrujućih najava tromjesečnih rezultata američkih korporacija. Očekuje se da će se povećati za 78 posto (između travnja i lipnja) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je mnogo više od prognoze na početku tromjesečja (54 posto) ili početkom srpnja (65 posto).

U novom će tjednu više od trećine tvrtki uključenih u indeks S&P objaviti poslovne rezultate, među njima i divovi poput Applea, Microsofta, Amazona i Alphabeta. Očekivanja su očito velika, udjeli tih tvrtki porasli su u srpnju 5 do 7 posto, dok je S&P porastao samo 1,6 posto. Ulagači će također posvetiti veliku pozornost sastanku američke Federalne rezerve i svim svježim nagovještajima kako će Fed regulirati monetarnu politiku u budućnosti. Za sada Fed još uvijek mirno prati visoku inflaciju i tvrdi da je tržište rada još uvijek daleko od normalnog, pa se čini da se ne žuri s pooštravanjem monetarne politike.

Očekivano, Europska središnja banka ostavila je na sastanku u četvrtak kamatne stope na nuli, a također je održala sve programe otkupa obveznica u ukupnom iznosu od 80 milijardi eura mjesečno.

Očekuje se da će program otkupa pandemijskih obveznica završiti u ožujku sljedeće godine, pod uvjetom da, naravno, koronavirus do tada bude prošlost. Od prošlog ožujka ECB je kupio 1,2 bilijuna eura obveznica, čime je ukupna vrijednost programa otkupa pandemijskih obveznica iznosila nevjerojatnih 1,85 bilijuna eura. No, u ožujku 2022. ultralabava monetarna politika još uvijek neće biti gotova, jer će ECB i dalje kupovati vrijednosne papire APP-a (Program kupnje imovine), koji su provodili prije epidemije. Dugoročno gledano, to nije održivo.

Drugim riječima, kada se obveznice u Frankfurtu više ne budu kupovale intenzivno kao sada, počet će rasti prinosi na obveznice rizičnih i prezaduženih zemalja, a to bi moglo dovesti do novih kriza (sjetite se Grčke prije nešto više od deset godina).

Tagovi: Europska središnja banka, Apple, Microosoft, Alphabet, Amazon, Federalne rezerve, Christine Lagarde, monetarna politika, likvidnost, kupovina obveznica
PROČITAJ I OVO
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOREKCIJA
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOLUMNA - Energetski sektor je ove godine u lijepom plusu, zaslugom stalno rastućih cijena nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE