GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đuro Đaković: Dionice katapultirane, dva ozbiljna igrača zainteresirana

Đuro Đaković: Dionice katapultirane, dva ozbiljna igrača zainteresirana
IM LI SPASA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2020 / 08:36
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Nakon dramatičnog početka godine, štrajkova, nelikvidnosti i prijetećeg stečaja - u Đuri Đakoviću je uz pomoć države stabilizirana proizvodnja. Ali spas je još daleko i sasvim je izvjesno da će teret saniranja golemih gubitaka morati dijeliti svi vlasnici.

Smanjivanje temeljnoga kapitala radi pokrivanja nagomilanih gubitaka, tvrdi Đakovićeva uprava, logičan je dio restrukturiranja koji prati i europske smjernice. No taj je udar na svoje udjele većina malih dioničara odbila podržati.

Takva je odluka, pak, donijela pravi katapult dionica Đure Đakovića na burzi. U samo dva dana tržišna kapitalizacija je više nego udvostručena. Jučerašnja zaključna cijena od 3,56 kuna najviša je od početka ožujka. Uz to, i promet je golem. U spomenuta dva dana preko 6% ukupnog broja dionica promijenilo je vlasnika.

Spominje se neslužbeno interes nekih ozbiljnih kompanija za Đuru. DIV Grupa i Prvo plinarsko društvo (PPD) u prvom redu. PPD ima iskustva s ulaskom u jednog gubitaša, Petrokemiju, čije je poslovanje otad znatno poboljšano.

No, dok se to ne dogodi, kompaniju nekako valja održati na životu što neće biti nimalo lako.

- Nema nikakve dileme da će se ukoliko se bude provodio program restrukturiranja u jednom trenutku morati dogovoriti pokrivanje postojećih gubitaka od strane postojećoh dioničara iz kapitala. U kojoj mjeri, o tome će postojeći dioničari morati odlučivati vrlo skoro, ističe u izjavi za HRT predsjednk Nadzornog odbora Đure Đakovića, Đuro Popijač.

Jer gubici su golemi. Dugoročna potraživanja premašuju 600 milijuna kuna.

- Kompanija je u kroničnom zaista kroničnom stanju. Živi i u ovom momentu radi isključio zahvaljujući ovoj injekciji države, dodao je Popijač.

Pomogla je stabilizirati poslovanje, a duboka kriza potaknula je i brojne uštede.

- Trenutno radimo isti broj vagona mjesečno, sa stotinjak proizvodnih ljudi manje, kaže Danijel Marić, predsjednk Uprave ĐĐ Specijalna vozila.

No ima još mnogo posla, a najvažniji je - pronaći strateškog partnera. Interes je zasada pokazalo šest domaćih i stranih tvrtki.

- Ako bi ga imali do Nove godine onda bi vjerojatno u prvom kvartalu bilo moguće s njim operativno odraditi i dalje, ističe predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Hrvoje Kekez.

Uspjeh, sanacija ili stečaj. Sve su opcije otvorene. Nekadašnji gigant hvata zadnji vagon za spas.

Tagovi: Đuro Đaković, Đuro Popijač, Danijel Marić, ĐĐ Specijalna vozila, Hrvoje Kekez, Prvo plinarsko društvo, DIV Grupa
PROČITAJ I OVO
Veran Matić, uvijek ispravan
GESTE I LJUDI
Veran Matić, uvijek ispravan
KOMENTAR - Veran Matić, danas već pedesetosmogodišnjak, od 1989. najprije je osnivač pa direktor Radija B-92, kojim je gospodario i upravljao svih ratnih godina. Bila je to uloga njegova života, naročito važna za one pred kojima je neki dan kleknuo i pomolio se.
Kako su Finci pobijedili koronu?
KLJUČ USPJEHA
Kako su Finci pobijedili koronu?
KOMENTAR - Nose li se Finci bolje s pandemijom koronavirusa zato što su „nedruštveni“ ili zato što imaju jaku socijalnu državu? Stopa zaraze COVID-om 19 u ovoj zemlji je najniža u cijeloj Europi. U čemu je ključ uspješnosti?
Uzlet bitcoina, zlato palo drugi uzastopni tjedan
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Uzlet bitcoina, zlato palo drugi uzastopni tjedan
ANALIZA - Sredina studenoga donijela je novi uzlet na tržištu kriptovaluta dok je zlato oslabilo drugi uzastopni tjedan.
Obiteljski smještaj najveći dobitnik korona sezone
POBJEDNICI
Obiteljski smještaj najveći dobitnik korona sezone
KOLUMNA - Najvećim dijelom su to vjerni gosti koji se redovito vraćaju na isto turističko odredište, u isti smještaj, kod iste obitelji.
RCEP je pobjeda multilateralizma i dokaz da Azija može biti predvodnica
TRGOVINSKI SPORAZUM
RCEP je pobjeda multilateralizma i dokaz da Azija može biti predvodnica
KOLUMNA - RCEP je trenutno najveći trgovinski sporazum na svijetu. Obuhvaća 30 posto svjetske ekonomije, 30 posto svjetskog stanovništva, 29 posto svjetskog BDP-a, te se odnosi na 2.2 milijarde potrošača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE