GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug bolnica: Država voli kapitalizam kad prima i socijalizam kad daje

Dug bolnica: Država voli kapitalizam kad prima i socijalizam kad daje
ZDRAVSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2021 / 20:21
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Rat veledrogerija i Vlade se nastavlja. Primirje bi trebalo uslijediti kroz desetak dana. U međuvremenu smo naučili da država voli kapitalizam kad prima i socijalizam kad daje.

Ministarstvo po ministarstvo se urušava, a ekipa iz Banskih dvora mudro klima glavom te se odaje populističkoj logoreji iz koje se samo da zaključiti da pojma nemaju što im je raditi. Duboko će analizirati ovo i ono, mijenjati sustav, preustrojavati i dalje tvrdit da su eksperti koji za ništa nisu krivi. To što imamo dvadesetogodišnju proračunsku rupu u zdravstvu nikoga nije brinulo sve dok napuhnuti dužnički balon nije prsnuo.

Financijska aneurizma u zdravstvu vječno je bila odgađana kroz smjene ministara i savjetnika te pokojeg ravnatelja bolnice. Veledrogerije očekuju uplatu od 900 milijuna kuna. Beroš i Marić uletjeli su na sastanak kao da posjeduju replikator eura. Oni će to srediti u deset dana. Umjesto uskršnjeg zeca izvući će puste milijune iz proračunskog šešira. Prije frišku figu.

I u ministarstvu zdravstva kao i u ostalim ministarstvima najavljuju strukturne promjene. Živo nas zanima kakva će to biti intervencija u standardni glasačko-uhljebni korpus. Tko će to imati petlje pokazati prstom i ukazati odredbom da je netko višak, a netko manjak? Korijeni problema u zdravstvu proizlaze iz nepoznavanja abecede upravljanja sustavom. Nažalost, sustav vode zdravstveni djelatnici školovani za liječničku pomoć, a ne za menadžerske poslove.

Veledrogerije se optužuje da imaju novce te da neće propasti. Ima i država. Dokle god može krpati neodgovornost u zdravstvenom sektoru, novca ima. Uostalom, visoka cijena lijekova po kojima država puni bolnice je ugovorena stavka i netko bi za to trebao odgovarati. Tko?

Osiguranje na ulazu u Banske dvore, bit će. Država će bez pardona odvesti tvrtku u stečaj i ovrhu ako nije podmirila obveze prema njoj. Slično je i s malim ljekarnama koji, u poduzetničkom povjerenju spram države, izdaju lijekove na doznake koje bi država trebala plaćati. No, zaigrana ekipa koja djeluje tek po inerciji tragičnih događaja, ne vidi problem u tome što se u rubrici dugova nakupljaju milijarde kuna. To će se rješavati povećanim izdvajanjem iz plaća, osiguranjem ili što već samo da se ne postupi onako kako bi trebalo.

Država treba radikalni odmak od zapošljavanja po podobnosti. Ako i traže dio svog ''spoil'' sistema, pa daj onda u svojim redovima nađi nekog tko se razumije u knjigovodstvo, prihode i rashode. Ili je to previše transparentno. Puna nam je kapa oportunista od Hrvatskih šuma, preko Hrvatskih voda pa do zdravstva. Dužnički problem je rješiv i nikako se ne smije obiti o glavu hrvatskih građana. Vlada je stvorila ovaj problem, ona ga mora i riješiti. Dali smo im vlast u dobroj namjeri da znaju što rade.

Nažalost, kad se ništa ne radi onda se nakon ovakvih ''potresa'' koji traju godinama uoče rupe u strukturi u kojoj nedostaje stručna ''armatura''. Za deset dana treba izmisliti 900 milijuna kuna. No treba početi i rješavati kroničnu bolest u svim resorima koje su sami zarazili svojim neodrživim nagradnim sustavom.

Tagovi: veledrogerije, dug bolnica, HUP-Koordinacija veledrogerija, Diana Percač, Hrvatska udruga poslodavaca, Vili Beroš, Zdravko Marić, Hrvatske šume
PROČITAJ I OVO
Crvena boja na Wall Streetu dominira već tri uzastopna kvartala
TRŽIŠNI SIGNALI
Crvena boja na Wall Streetu dominira već tri uzastopna kvartala
KOLUMNA - Burze su preživjele crni rujan, a time i treće uzastopno negativno tromjesečje. Ovo se na Wall Streetu nije dogodilo od financijske krize 2009.
Funta tone; rast dolara mogao bi postati ozbiljan problem
VALUTE I TRŽIŠTA
Funta tone; rast dolara mogao bi postati ozbiljan problem
KOLUMNA - U Morgan Stanleyu upozoravaju da iznimno jačanje dolara stvara neodrživu situaciju koja bi mogla potaknuti financijsku krizu, gurnuvši njujorški indeks S&P 500 u područje između 3.000 i 3.400 bodova do sljedeće godine.
Ruski politolog: Ovo će biti Putinov kraj
PREDVIĐANJA
Ruski politolog: Ovo će biti Putinov kraj

KOMENTAR - Putinov prešutni dogovor s narodom bio je da ga neće dirati dok je odan i ne miješa se u politiku. Sada ga šalje na front. Tako će užasi iz Ukrajine ući u svaki ruski dom.

Investitori u strahu: Najgore tek dolazi
PANIKA NA TRŽIŠTIMA
Investitori u strahu: Najgore tek dolazi
KOLUMNA - Na burzama je ispario sav ovogodišnji rast, središnje su banke preagresivne, a ekonomske prognoze sumorne da bi se prodavatelji zaustavili.
Koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu?
INFLACIJA I VISOKE KAMATE
Koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu?
KOLUMNA - Ako nezaposlenost u SAD-u sljedeće godine dosegne 4,5 posto, što nije izvan trenutnih prognoza Feda, onda možemo očekivati recesiju u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE