GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubai, grad festivala: Ovo je kalendar najznačajnijih manifestacija

Dubai, grad festivala: Ovo je kalendar najznačajnijih manifestacija
TURISTIČKA MEKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2021 / 21:21
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
KOLUMNA - Na turističkoj mapi Azije Dubai se često opisuje kao grad luksuza, uživanja i dobrog provoda. Prestonica Ujedinjenih Arapskih Emirata odavno je postala globalni grad i poslovni centar Srednjeg istoka.

Međutim, pored toga što predstavlja središte svih poslovnih i ekonomskih pregovora, Dubai je i važno mesto za kulturu. Raznovrsne i brojne manifestacije koje se održavaju u ovom gradu imaju veliki odjek ne samo u Emiratima, već u čitavom svetu.

Zbog nekoliko zapanjujućih i upečatljivih festivala, Dubai je stekao nezvaničnu titulu grada „u kom se slavi sve”. U centru zbivanja su muzika, film, hrana, trgovina, sport, pa tako na hiljade učesnika i posetilaca iz celog sveta dolazi da bude deo grandioznih sajmova i takmičenja.
Predstavljamo vam nekoliko najznačajnijih festivala koje turistički obilazak Dubaija treba da obuhvati. Pročitajte kada se održavaju, koja je njihova specifičnost i zbog čega ove događaje vredi posetiti.

Dubai shopping festival – mesec kupovine

Jedan od najuzbudljivijih festivala u Dubaiju je Festival kupovine, koji se održava tokom januara i traje ceo mesec. Premda je Dubai širom sveta poznat kao raj za kupovinu tokom cele godine, ekstravagancija i posebnost ovog mesta dolazi do izražaja upravo tokom godišnjeg šoping festivala.
Festivalska „šoping groznica“ je u Dubaiju počela 1996. godine, otkada se proslavlja svakog januara bez izuzetka. Pored prilike da kupuju robu vrhunskih brendova po povoljnim cenama, posetioci mogu da uživaju u vatrometu, paradama, koncertima i raznoraznim događajima koji se organizuju u svakom tržnom centru.

Datum održavanja: od 15. decembra 2021. do 29. januara 2022. godine.

Dubai International Film Festival – glamour crvenog tepiha

Spektakularan i luksuzan Međunarodni festival filma u Dubaiju se održava tokom decembra i jedan je od najvećih filmskih festivala na Bliskom istoku. Glamurozni crveni tepih, kvalitetna filmska ostvarenja iz arapskog sveta i šire, te kulturna razmena između ljubitelja sedme umetnosti razlozi su zbog kojih se Dubai International Film Festival ubraja u 15 najboljih svetskih filmskih festivala.

Međunarodni festival filma u Dubaiju osnovan je 2004. godine, a pored filmskih projekcija podrazumeva i brojne konferencije, prezentacije i specijalne nastupe. Održava se na tri-četiri otmene lokacije širom grada i okuplja veliki broj filmofila, poznatih ličnosti iz sveta filma kao što su Morgan Friman ili Džordž Kluni, ali i volontera i stažista koji pomažu u organizaciji.

Datum održavanja: od 6. decembra do 13. decembra 2021. godine.

Art Dubai – Umetnički sajam na svetskom glasu

Art Dubai se ubraja u najraznovrsnije umetničke sajmove na globalnom nivou. Održava svake godine u martu (ili aprilu) i okuplja afirmisane i neafirmisane umetnike. Festival je osnovan 2007. godine, i to pod pokroviteljstvom Njegovog Visočanstva šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma.
Art Dubai poseti oko 28.000 posetilaca iz celog sveta, uključujući kustose, kolekcionare, mecene, predstavnike muzeja, galerija i drugih umetničkih institucija. Zbog toga predstavlja značajnu platformu za inovativna umetnička dela i lokalne talente. Zanimljivo je da je ovaj veliki sajam umetnosti kategorisan u tri sekcije: savremena, moderna i rezidentna.
Uspešne galerije savremenog stvaralaštva su glavni razlog zbog kog bi svaki poznavalac i ljubitelj umetnosti trebalo da poseti Art Dubai.

Datum održavanja: od 10. do 12. marta 2022. godine.

Međunarodni džez festival – muzika Dubaija

U 21. veku više od pola miliona iz celog sveta posetilo je Dubai samo zbog Međunarodnog džez festivala. Dubai Jazz Festival je godišnji muzički festival koji od 2003. godine okuplja poznate džez umetnike i poklonike ovog muzičkog pravca.
Festival se organizuje širom grada Dubaija i podrazumeva nastupe legendarnih muzičara, džez grupa i nagrađivanih džezera. Džejmi Kalum, Toto, Robin Gib i Stenli Džordan su samo neki od izvođača koji su proteklih godina doprineli popularnosti festivala.

Datum održavanja: od 26. februara do 28. februara 2022. godine.

Taste of Dubai – Najukusniji festival u Emiratima

Festival hrane u Dubaiju je svakako jedan od najiščekivanijih festivala u Emiratima. Otkad je osnovan 2007. godine, „Ukus Dubaija“ privlači goste iz celog sveta da probaju jela ambicioznih i renomiranih kuvara. Demonstracije kuvanja, gde je priprema jela spektakl s razlogom privlači publiku – pored specifičnih i jedinstvenih ukusa, posebno se pripremaju delikatesi za decu.
Takođe, festival obuhvata takozvane „šoping zone“, gde posetioci mogu da isprobaju jela i specijalitete najboljih restorana po sajamskoj ceni. Pored toga što predstavlja festival hrane i pića, „Taste od Dubai“ se smatra i muzičkim festivalom. Za tri dana „žive svirke“ zaslužni su uglavnom lokalni muzičari i međunarodni umetnici.

Datum održavanja: od 10. marta do 12. marta 2022. godine.

Dubai International Boat Show – Luksuz na vodi

Prema mišljenju mnogih, Dubai International Boat Show je jedan od najotmenijih i najluksuznijih događaja u Dubaiju. Za vreme održavanja ovog festivala, luksuzne jahte iz celog sveta uzimaju učešće u ovom „sajmu brodova”. Eminentni brendovi iz sveta jahti kao što su Oceanco, Baglietto, CRN, Heesen, Feadship i Amels, postavljaju svoje štandove, a nesvakidašnjosti događaja doprinosi živa muzika i celodnevna zabava.

Međunarodni festival jahti u Dubaiju je najveća izložba te vrste na Bliskom istoku i jedna od najbrže rastućih nautičkih izložbi na svetu. Odvija se u luci Dubaija, a pored jahti posetioci mogu da vide i luksuzne čamce, kao i moderne super-automobile na šetalištu.

Datum održavanja: od 8. marta do 12. marta 2022. godine.

Nacionalna trka brodova – Al Gaffal Dhow Race

Nacionalna trka brodova, tzv. „dhow” jedrilica koje predstavljaju važan simbol Dubaija, godišnji je događaj kojim se u isto vreme odaje počast prošlosti grada i veliča primarna komercijalna aktivnost – ronjenje bisera. Dhow je tradicionalni emiratski čamac koji su ribari koristili prilikom „lova na bisere”, što je u velikoj meri doprinelo da Dubai postane vodeća trgovačka luka na Istoku. Da je nacionalni ponos obeležje trke potvrđuje činjenica da svi članovi posade moraju biti Emiraćani.

Jedrilice prate istorijsku rutu, pokazujući neke od najimpresivnijih delova obale Dubaija. Počevši od ostrva Sir Bu Nair, trka ide na istok 23 nautičke milje do obavezne kontrolne tačke na ostrvu Mun, pre nego što skrene na jugoistok do cilja – hotel Burdž Al Arab. Ovo je, zapravo, isti onaj put kojim su se kretali ronioci bisera kada su se vraćali sa svojih dugih putovanja na moru. Izraz Al Gaffal sa arapskog se prevodi kao „povratak".

Datum održavanja: 22. maj 2022. godine.

Dubai maraton – dve decenije najvećeg trkačkog događaja na Bliskom istoku

Dubai maraton je godišnji maratonski događaj koji privlači hiljade učesnika. Prvi put je održan 2000. godine. Već 2008. godine je označen kao najbogatiji maratonski događaj na svetu, jer je ponudio milion dolara svakom ko postavi svetski rekord i 250.000 dolara za prvoplasirane u kategoriji muškaraca i žena.

Trasa maratona je približno 42,2 km, a trka za profesionalne sportiste i sportiste u invalidskim kolicima počinje u 6 ujutro. Sat vremena kasnije startuju i ostali prijavljeni učesnici (prijava je online i košta 135 dolara). Pored glavne organizuju se i trke na 10km i 4km.

Datum održavanja: 21. januar 2022. godine.

Swim the Burj – Plivanje oko najluksuznijeg hotela na svetu

„Swim the Burj“ je plivačko takmičenje sa možda najfascinantnijom „scenografijom” na svetu. U pitanju je sportski spektakl, gde lokalno stanovništvo i posetioci Dubaija imaju priliku da plivaju oko najviše građevine na svetu, Budž al Araba.

Burdž al Arab ima obik jedra i visinu od impozantnih 838 metara – zbog čega je prepoznatljiva širom sveta. Oplivati 800 metara oko ostrva na kom se hotel nalazi je obično nemoguće zbog jakih struja, ali i velikog saobraćaja čamaca. Svake godine se za trku od 800m ili 1.600m prijavi oko 700 učesnika – oni tako mogu da vide hotel izbliza i ujedno urade dobro delo. Naime, sva sredstva koja se zarade od događaja doniraju se u humanitarne svrhe.

Datum održavanja: još nije objavljen za 2022. godinu.

Posetioce iz svih delova sveta privlači festivalska i skoro uvek praznična atmosfera na obali Persijskog zaliva. Može se reći da upravo zbog ovog raznovrsnog sadržaja i velike posvećenosti proslavama i manifestacijama, Dubai važi za jednu od dominantnih turističkih tačaka Bliskog istoka.

Tagovi: Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati, Dubai International Boat Show, Dubai Jazz Festival, Art Dubai, Dubai International Film Festival, Dubai shopping festival, Swim the Burj
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE