GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Domovinska nesigurnost

Domovinska nesigurnost
SRAMOTNI NEMAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2021 / 19:24
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Za sigurnost tisuća svojih građana koji su ostali bez svoga doma država je dala 21 kontejner, 517 kreveta i 45 agregata. Šatora, grijalica i vreća za spavanje država trenutno nema.

Zbog sramotne neorganiziranosti ne znaju broj kamp prikolica, pokretnih kućica, kontejnera koje su darovali pojedinci, poduzeća, udruge.

Ali zato na snimkama iz zraka imponira pravo malo šatorsko naselje gdje su smješteni generali civilne zaštite i njihovi pobočnici koji upravljaju, ili barem tako misle, organizacijom pomoći na stradalom području.

Predsjedniče Vlade (vama odgovara ministar gospodarstva a njemu pak ravnatelj robnih zaliha) gdje su, kako zakon kaže, STRATEŠKE ROBNE ZALIHE REPUBLIKE HRVATSKE? Nema ih, ne postoje.

Netko je prekršio zakon, netko je počinio kazneno djelo. Zna li se tko je to, hoće li odgovarati? Odgovor ministra gospodarstva da su kontejneri pred bolnicama u funkciji borbe protiv pandemije ujedno je i tragičan i smiješan. Gospodine ministre, ti kontejneri u sustavu robnih zaliha ne postoje. Oni su u funkciji negdje a pravo je pitanje zašto zalihe nisu obnovljene. ZAŠTO?

Ništa od onoga što piše u zakonu o njihovoj namjeni nije ostvareno. Ništa.

Predsjedniče Vlade (vama odgovara ministar unutarnjih poslova, a njemu ravnatelji civilne zaštite i policije ) kada ćemo dobiti odgovor na napise o nepodnošljivo birokratiziranom ponašanju Civilne zaštite i poduzetim mjerama da se na ugroženom području ne strahuje od pljački, odvoženju humanitarne pomoći van nastradalog područja? Tko kontrolira ulazak na nastradalo područje? Nije to izletište i poligon za sitne, bezdušne lopove.

Predsjedniče Vlade (vama odgovara ministar zdravstva) kada ćemo dobiti odgovor na pitanje zašto je bolnica u Sisku bila u lošem stanju prije potresa i zašto je kasnila evakuacija bolesnika?

Predsjedniče Vlade (vama odgovara ministar graditeljstva i državne imovine) kada ćemo dobiti odgovor zbog čega je državna imovina u Petrinji bila zapuštena, zašto su kuće nakon Domovinskog rata obnovljene s manje željeza nego što teži jedan umjetni kuk?

Predsjedniče Vlade (Vi odgovarate građanima Republike Hrvatske) zašto se bojite proglasiti stanje prirodne katastrofe, preuzeti odgovornost i pomoći narod? Zašto i ovaj slučaj rješavate pilatovskim pranjem ruku?

Nije trebalo biti ni baba Vanga ni vidoviti Milan da bi se predvidjeli potezi Predsjednika Vlade. Najprije je malo iscurilo, pa se malo potvrdilo i službeno najavilo, pa se i dogodilo. Osnovat će se još jedan STOŽER pod parolom „brigo moja prijeđi na Medveda“. I onda pressicama protiv problema. Da vlast funkcionira stožer ne bi trebao jer bi svatko radio svoj posao. Vlada i njen Predsjednik nikada nisu odgovorni ni krivi, uvijek su to neki stožeri, povjerenstva, para tijela.

P.S. Ne dozvolite da Vas građani prozivaju na način kako je to učinila jedna naša pjevačica pitanjem Kome treba j…. sve po spisku zato što je toliko toga neučinjeno ili krivo učinjeno?

Zakonske odredbe

Članak 2.

Strateške robne zalihe (u daljnjem tekstu: robne zalihe) stvaraju se za osiguranje osnovne opskrbe:

– u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti, jedinstvenosti i opstojnosti Republike Hrvatske,
– u slučaju velikih prirodnih nepogoda i tehničko-tehno¬loških i ekoloških katastrofa.

Članak 4.

Robne zalihe čine osnovni poljoprivredni, prehrambeni i neprehrambeni proizvodi koji su nužno potrebni za život ljudi, naftni derivati te materijali i sirovine potrebni za proizvodnju, osobito ako imaju poseban značaj za obranu zemlje i zbrinjavanje sta¬novništva u slučaju velikih prirodnih nepogoda, tehničko-tehno¬loških i ekoloških katastrofa.

Tagovi: Robne zalihe, Andrej Plenković, Tomo Medved, potres u Petrinji, Darko Horvat, kontejneri
PROČITAJ I OVO
Kosturi iz ormara
KRIMINAL U OBNOVI
Kosturi iz ormara
KOLUMNA - Banovina ili Banija, Banija ili Banovina tema je koja je bila tek predjelo gladnoj i izluđenoj političkoj javnosti (običnom puku, medijima, političkim strankama, znanstvenicima). Bačenu kost oglodao sam i sam i prejeo se, Od podvale me još uvijek želudac boli.
Prisilno cijepljenje je pogrešna ideja
NJEMAČKE DILEME
Prisilno cijepljenje je pogrešna ideja
KOLUMNA - Političari se moraju uzdati u ljude koji će se dobrovoljno pridržavati mjera. Premijer Bavarske Söder izabrao je loš trenutak za glasna razmišljanja o uvođenju obveznog cijepljenja.
Banija ili Banovina, svejedno je: Ova država nije funkcionalna
TEATAR APSURDA
Banija ili Banovina, svejedno je: Ova država nije funkcionalna
KOLUMNA - Tko me može uvjeriti da ova Država doista funkcionira? K tome još i da dodamo onu popularnu "pravna država". Funkcionira, ali simbolično, tek tu i tamo. I kako će takva Država obnoviti potresom razrušeno područje Lijepe naše?
Šta donosi Zakon o digitalnoj imovini?
REGULATIVA
Šta donosi Zakon o digitalnoj imovini?
KOLUMNA - Dana 17. decembra 2020. godine na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, usvojeno je nekoliko zakona, među kojima se našao i Zakon o digitalnoj imovini.
Što se krije iza korekcije na tržištu kriptovaluta?
KRIPTOVALUTE
Što se krije iza korekcije na tržištu kriptovaluta?
KOLUMNA - Na strani prodaje bili su neki glavni investitori (poput Guggenheim Partners) koji su se prošle godine pobrinuli za snažno jačanje bitcoina. Čak i rudari prodaju toliko puno koliko nisu od srpnja 2019. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE