GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Domovinska nesigurnost

Domovinska nesigurnost
SRAMOTNI NEMAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2021 / 19:24
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Za sigurnost tisuća svojih građana koji su ostali bez svoga doma država je dala 21 kontejner, 517 kreveta i 45 agregata. Šatora, grijalica i vreća za spavanje država trenutno nema.

Zbog sramotne neorganiziranosti ne znaju broj kamp prikolica, pokretnih kućica, kontejnera koje su darovali pojedinci, poduzeća, udruge.

Ali zato na snimkama iz zraka imponira pravo malo šatorsko naselje gdje su smješteni generali civilne zaštite i njihovi pobočnici koji upravljaju, ili barem tako misle, organizacijom pomoći na stradalom području.

Predsjedniče Vlade (vama odgovara ministar gospodarstva a njemu pak ravnatelj robnih zaliha) gdje su, kako zakon kaže, STRATEŠKE ROBNE ZALIHE REPUBLIKE HRVATSKE? Nema ih, ne postoje.

Netko je prekršio zakon, netko je počinio kazneno djelo. Zna li se tko je to, hoće li odgovarati? Odgovor ministra gospodarstva da su kontejneri pred bolnicama u funkciji borbe protiv pandemije ujedno je i tragičan i smiješan. Gospodine ministre, ti kontejneri u sustavu robnih zaliha ne postoje. Oni su u funkciji negdje a pravo je pitanje zašto zalihe nisu obnovljene. ZAŠTO?

Ništa od onoga što piše u zakonu o njihovoj namjeni nije ostvareno. Ništa.

Predsjedniče Vlade (vama odgovara ministar unutarnjih poslova, a njemu ravnatelji civilne zaštite i policije ) kada ćemo dobiti odgovor na napise o nepodnošljivo birokratiziranom ponašanju Civilne zaštite i poduzetim mjerama da se na ugroženom području ne strahuje od pljački, odvoženju humanitarne pomoći van nastradalog područja? Tko kontrolira ulazak na nastradalo područje? Nije to izletište i poligon za sitne, bezdušne lopove.

Predsjedniče Vlade (vama odgovara ministar zdravstva) kada ćemo dobiti odgovor na pitanje zašto je bolnica u Sisku bila u lošem stanju prije potresa i zašto je kasnila evakuacija bolesnika?

Predsjedniče Vlade (vama odgovara ministar graditeljstva i državne imovine) kada ćemo dobiti odgovor zbog čega je državna imovina u Petrinji bila zapuštena, zašto su kuće nakon Domovinskog rata obnovljene s manje željeza nego što teži jedan umjetni kuk?

Predsjedniče Vlade (Vi odgovarate građanima Republike Hrvatske) zašto se bojite proglasiti stanje prirodne katastrofe, preuzeti odgovornost i pomoći narod? Zašto i ovaj slučaj rješavate pilatovskim pranjem ruku?

Nije trebalo biti ni baba Vanga ni vidoviti Milan da bi se predvidjeli potezi Predsjednika Vlade. Najprije je malo iscurilo, pa se malo potvrdilo i službeno najavilo, pa se i dogodilo. Osnovat će se još jedan STOŽER pod parolom „brigo moja prijeđi na Medveda“. I onda pressicama protiv problema. Da vlast funkcionira stožer ne bi trebao jer bi svatko radio svoj posao. Vlada i njen Predsjednik nikada nisu odgovorni ni krivi, uvijek su to neki stožeri, povjerenstva, para tijela.

P.S. Ne dozvolite da Vas građani prozivaju na način kako je to učinila jedna naša pjevačica pitanjem Kome treba j…. sve po spisku zato što je toliko toga neučinjeno ili krivo učinjeno?

Zakonske odredbe

Članak 2.

Strateške robne zalihe (u daljnjem tekstu: robne zalihe) stvaraju se za osiguranje osnovne opskrbe:

– u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti, jedinstvenosti i opstojnosti Republike Hrvatske,
– u slučaju velikih prirodnih nepogoda i tehničko-tehno¬loških i ekoloških katastrofa.

Članak 4.

Robne zalihe čine osnovni poljoprivredni, prehrambeni i neprehrambeni proizvodi koji su nužno potrebni za život ljudi, naftni derivati te materijali i sirovine potrebni za proizvodnju, osobito ako imaju poseban značaj za obranu zemlje i zbrinjavanje sta¬novništva u slučaju velikih prirodnih nepogoda, tehničko-tehno¬loških i ekoloških katastrofa.

Tagovi: Robne zalihe, Andrej Plenković, Tomo Medved, potres u Petrinji, Darko Horvat, kontejneri
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE