GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobrodošli u besmisleni svijet milijardera

Dobrodošli u besmisleni svijet milijardera
MILIJARDERI LETE U NEBO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2021 / 19:03
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Milijarderi lete u nebo. Milijarderi su na tri minute izgubljeni u svemiru. Milijarderi nas, zapravo, uče o besmislu milijardi.

To bi bio i neki sažetak viđenja hrvatskog znanstvenika Korada Korlevića o Bransonovom i Bezosovom putovanju u svemir. Osvajanje trominutne bestežinske ekstaze u kozmičkoj onaniji. Musk šalje auto u svemir, ova dvojica se natječu tko može više i jače, a svijet propada poput kule od karata.

I dok je planet gladan, obijesni milijarderi jedu kolače u vakuumu. Ne, nije to jal za nečijim bogatstvom. Nažalost, sve smo bliže onoj indijanskoj ''apokrifnoj'' misli da će bijelci na kraju jesti vlastiti novac. U sadašnjosti rastrošnosti ogleda se besmisao civilizacije. Možda ovo i jest trenutak kad dolazi do potpune katarze i neminovne propasti hedonističkog ustroja kojem robujemo više od stoljeća. Taj hedonizam pripisujemo Zapadu, no on je svjetski problem kojem teže svi. ''Ferengizam'' (Ferengiji, Zvjezdane staze'') uvodi nas u razdoblje kad će oni ''gore'' biti još više i dalje od stvarnosti na kojoj egzistiraju.

Dobro iskorištena pandemija koja je mnoge stjerala u bankrot, stvorila je još bogatiji soj pravog virusa koji će nas dokrajčiti. Ljude mogu uništiti samo ljudi. Želja da se osvoji svemir jest dizanje ruku od toga da se spasi planet na kojem će ostati sedam milijardi ljudi. Naravno, ne moramo generalizirati jer nisu svi milijarderi – milijarderi. Budući je neka druga Zemlja milijarde godina udaljena negdje od nas, jasno im je da dio svoga novca moraju uložiti u spas, Zemlje.

No što s onima koji ne odustaju od zarade ni na brodu što tone? Lakše im je plivati u vodi do grla nego odustati od posljednje porcije jastoga u naftnom toću. Lista zainteresiranih bogataša koji žele trominutni bestežinski kozmički seks je impresivna. Dok s nama igraju ''potapanje brodova'' dotle u svemiru, poput djece, glumataju Picarda i Kirka u lažnim svemirskim brodovima. Nasreću, nije svako zlo za zlo. Neke raketne invencije doprinijet će napretku svemirskim letovima i istraživanjima. Ali, ovaj let izaziva strah od letenja.

Strah od same pomisli kamo sve ovo vodi i u što su ljudi spremni ulupati milijarde nečega što odavno ne bi trebalo postojati ukoliko želimo otkriti prostranstva kamo ni jedna civilizacija još nije kročila. Možda je bogataški let u svemir malen korak za čovjeka no velik je dodatni dobitak za milijardere koji su pokrenuli novu nišu za milijunsku zaradu u brzom, preuranjenom kozmičkom vrhuncu. Vrhuncu koji nema odgode jer što si učinio u tri minute, učinio si i svima ćeš pričati da ti je bilo lijepo i kako ćeš opet to učiniti iako nisi ni bio svjestan kad si penetrirao i kad si svršio sa svemirom.

Doživljaj će im ostati lebdjeti negdje u vakuumu smrznut na 2,7 kelvina. Sad, kad narod gleda koliko je novca otišlo u vjetar, svemir, zrak, svjestan je da nada u čovječanstvo leži na drukčijim temeljima od onih kojima su se mnogi spremni klanjati. Niti odijelo niti bogatstvo ne čine čovjeka već znanje, mudrost i humanost koji određuju u što ćeš uložiti svoje da bi osigurao budućnost svima, a ne samo sebi. Ovako, imat ćemo Pale sam u svemiru, do Marsa, a onda ni njega više neće biti, što zbog zračenja, što zbog potrošenih resursa, što zbog obezvrijeđenosti vrijednosti kojoj je težio.

Sjetite se Lovrakova Vlaka u snijegu. Ni odbjegli ''zadrugari'' nisu mogli dugo sami, posebice kad se zapne u snijegu ili svemiru. ''Princip je isti, sve su ostalo nijanse!''

Ilustracija: Financial Times

Tagovi: Jeff Bezos, Richard Branson, svemirski turizam, Elon Musk, Korado Korlević, bogatstvo, milijarderi
PROČITAJ I OVO
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
VIDEO NADZOR
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
ANALIZA - Većina nas zna prilično malo o sistemima video nadzora. Često mislimo da je to rezervirano samo za banke i skupocjene vile, međutim, nije baš tako. Raznovrsnost postojećih sistema omogućava da gotovo svakome bude pristupačan neki oblik video nadzora.
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
TURBULENTNO
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
KOLUMNA - U proteklih šest mjeseci Mjanmar je ponovno na naslovnicama svjetskih medija. I to ne zbog pozitivnih informacija.
Igrač s kojim se pobjeđuje
VELIKA KARIJERA
Igrač s kojim se pobjeđuje
KOLUMNA - Toni nije mogao dobiti bolji rođendanski poklon. Tjedan dana prije svog 53. rođendana, košarkaška legenda potvrđena je ulaskom u Košarkašku kuću slavnih.
Strah od jesenske korekcije
TRŽIŠTA
Strah od jesenske korekcije
KOLUMNA - Podaci o inflaciji nisu ohrabrujući i to nastavlja brinuti investitore na svjetskim tržištima.
Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije
KOČNICA
Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije
KOLUMNA - Europska središnja banka (ECB) zadržala je u četvrtak svoju monetarnu politiku nepromijenjenom, ali je odlučila usporiti tempo kupovine vrijednosnih papira putem programa PEPP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE