GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobrodošli u besmisleni svijet milijardera

Dobrodošli u besmisleni svijet milijardera
MILIJARDERI LETE U NEBO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2021 / 19:03
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Milijarderi lete u nebo. Milijarderi su na tri minute izgubljeni u svemiru. Milijarderi nas, zapravo, uče o besmislu milijardi.

To bi bio i neki sažetak viđenja hrvatskog znanstvenika Korada Korlevića o Bransonovom i Bezosovom putovanju u svemir. Osvajanje trominutne bestežinske ekstaze u kozmičkoj onaniji. Musk šalje auto u svemir, ova dvojica se natječu tko može više i jače, a svijet propada poput kule od karata.

I dok je planet gladan, obijesni milijarderi jedu kolače u vakuumu. Ne, nije to jal za nečijim bogatstvom. Nažalost, sve smo bliže onoj indijanskoj ''apokrifnoj'' misli da će bijelci na kraju jesti vlastiti novac. U sadašnjosti rastrošnosti ogleda se besmisao civilizacije. Možda ovo i jest trenutak kad dolazi do potpune katarze i neminovne propasti hedonističkog ustroja kojem robujemo više od stoljeća. Taj hedonizam pripisujemo Zapadu, no on je svjetski problem kojem teže svi. ''Ferengizam'' (Ferengiji, Zvjezdane staze'') uvodi nas u razdoblje kad će oni ''gore'' biti još više i dalje od stvarnosti na kojoj egzistiraju.

Dobro iskorištena pandemija koja je mnoge stjerala u bankrot, stvorila je još bogatiji soj pravog virusa koji će nas dokrajčiti. Ljude mogu uništiti samo ljudi. Želja da se osvoji svemir jest dizanje ruku od toga da se spasi planet na kojem će ostati sedam milijardi ljudi. Naravno, ne moramo generalizirati jer nisu svi milijarderi – milijarderi. Budući je neka druga Zemlja milijarde godina udaljena negdje od nas, jasno im je da dio svoga novca moraju uložiti u spas, Zemlje.

No što s onima koji ne odustaju od zarade ni na brodu što tone? Lakše im je plivati u vodi do grla nego odustati od posljednje porcije jastoga u naftnom toću. Lista zainteresiranih bogataša koji žele trominutni bestežinski kozmički seks je impresivna. Dok s nama igraju ''potapanje brodova'' dotle u svemiru, poput djece, glumataju Picarda i Kirka u lažnim svemirskim brodovima. Nasreću, nije svako zlo za zlo. Neke raketne invencije doprinijet će napretku svemirskim letovima i istraživanjima. Ali, ovaj let izaziva strah od letenja.

Strah od same pomisli kamo sve ovo vodi i u što su ljudi spremni ulupati milijarde nečega što odavno ne bi trebalo postojati ukoliko želimo otkriti prostranstva kamo ni jedna civilizacija još nije kročila. Možda je bogataški let u svemir malen korak za čovjeka no velik je dodatni dobitak za milijardere koji su pokrenuli novu nišu za milijunsku zaradu u brzom, preuranjenom kozmičkom vrhuncu. Vrhuncu koji nema odgode jer što si učinio u tri minute, učinio si i svima ćeš pričati da ti je bilo lijepo i kako ćeš opet to učiniti iako nisi ni bio svjestan kad si penetrirao i kad si svršio sa svemirom.

Doživljaj će im ostati lebdjeti negdje u vakuumu smrznut na 2,7 kelvina. Sad, kad narod gleda koliko je novca otišlo u vjetar, svemir, zrak, svjestan je da nada u čovječanstvo leži na drukčijim temeljima od onih kojima su se mnogi spremni klanjati. Niti odijelo niti bogatstvo ne čine čovjeka već znanje, mudrost i humanost koji određuju u što ćeš uložiti svoje da bi osigurao budućnost svima, a ne samo sebi. Ovako, imat ćemo Pale sam u svemiru, do Marsa, a onda ni njega više neće biti, što zbog zračenja, što zbog potrošenih resursa, što zbog obezvrijeđenosti vrijednosti kojoj je težio.

Sjetite se Lovrakova Vlaka u snijegu. Ni odbjegli ''zadrugari'' nisu mogli dugo sami, posebice kad se zapne u snijegu ili svemiru. ''Princip je isti, sve su ostalo nijanse!''

Ilustracija: Financial Times

Tagovi: Jeff Bezos, Richard Branson, svemirski turizam, Elon Musk, Korado Korlević, bogatstvo, milijarderi
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE