GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Atlantske plovidbe potonule najniže u deset mjeseci

Dionice Atlantske plovidbe potonule najniže u deset mjeseci
PRITISAK PRODAVATELJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.02.2020 / 09:21
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Među najvećim žrtvama ovotjedne rasprodaje na domaćem tržištu kapitala svakako je Atlantska plovidba.

Dionice dubrovačkoga brodara u pet su dana izgubile 15,5 posto tržišne kapitalizacije. Cijena je pala na 279 kuna, što je najniža zaključna razina od 26. travnja prošle godine. 

Ovakva korekcija nije iznenađenje zna li se da su dionice iz brodarskog sektora vrlo osjetljive na kretanja u globalnoj ekonomiji, posebno onih koji se tiču globalnih trgovinskih trendova. a tu, kao što znamo, već mjesecima stvari ne izgledaju dobro. Trgovinski rat kojeg je SAD nametnuo kini, a polako ga nameće i europskoj uniji načeo je globalne trgovinsko tokove. U posljednjih mjesec i pol dana, kriza s koronavirusom samo je povećala već prosutne poteškoće.

Posljedice su poznate - pad obujma globalne trgovine dovodi i do pada vozarina na brodarskom tržištu pa je sudbina Atlantske plovidbe neraskidivo vezana uz te činjenice.

Niti lanjski rezultati dubrovačkog brodara ne ulijevaju previše optimizma. Ostvaren gubitak Grupe koji uključuje gubitak pripisan imateljima kapitala iznosi 2,2 milijuna kuna.

Grupa Atlantske plovidbe je tijekom izvještajnog razdoblja ostvarila ukupne konsolidirane prihode u iznosu od 427,8 mil. HRK. Ukupni rashodi su iznosili 429,4 mil. HRK. EBITDA za 2019. godinu iznosi 155,31 mil. HRK.

- Prošla je godina je pokazala svu volatilnost tržišta prijevoza rasutih tereta. Primjerice, vozarine za brodove tipa panamax su se kretale od 4.435 USD početkom veljače, do 18.116 USD početkom rujna što je razlika od preko četiri puta. Godinu su obilježili trgovinski rat između Kine i SADa, nesreća na brani Brumadinho u Brazilu, te nadolazeći propisi vezano za postotak sumpora u gorivu - IMO 2020. Suprotno prognozama, godina je započela naglim padom cijena vozarina, koji se nastavio sve do početka kineske Nove godine početkom veljače 2019. Rezultat su 60% niže vozarine od prosjeka izrazdoblja prije Božića 2018. Nakon toga, došlo je do postupnog oporavka tržišta, koje nastavlja svoj trend rasta s manjim oscilacijama dostižući svoju najvišu točku u srpnju 2019., nakon čega slijedi pad od oko 20% u samo dva tjedna. Početkom rujna, tržište se ponovno oporavilo na razinama koje nisu viđene od 2010. godine. Nakon vrhunca u rujnu, tržište je do kraja godine imalo trend pada s manjim oscilacijama, kaže se u komentaru Uprave Atlantske plovidbe.

Naravno, prognoze za ovu godinu nisu nimalo pozitivne zbog ogromnih problema koje u prvom kvartalu nanose štete od koronavirusa. Zato ne bi bilo iznenađenje da se još neko vrijeme nastavi pritisak prodaje na dionicama dubrovačkog brodara.

Tagovi: Atlantska plovidba, brodarsko tržište, koronavirus, globalna trgovina, trgovinski rat
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE