GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dio analitičara zabrinut zbog strelovitog rasta tehnoloških dionica

Dio analitičara zabrinut zbog strelovitog rasta tehnoloških dionica
(NE)ODRŽIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2024 / 08:34
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Financijska tržišta čekaju ishod prve ovogodišnje sjednice Feda, a ulagači pozorno prate i kvartalne objave tehnoloških divova, što će biti dobar pokazatelj jesu li ponekad apsurdno visoke procjene u ovom sektoru opravdane ili ne.

Prema stratezima banke JPMorgan, divlji porast šačice tehnoloških dionica sumnjivo podsjeća na napuhavanje korporativnog mjehura kasnih 1990-ih. Prema njima, glavna opasnost u 2024. je prevelika "moć" ovih novina, što povijesno nije dobro završilo. Podsjećamo ulagače da prvih deset dionica MSCI USA indeksa (u ovih deset su svi predstavnici elite Sedam veličanstvenih) trenutno predstavlja 29,3 posto ukupnog indeksa, što je blizu povijesnog vrha od 33,2 posto iz lipnja 2000. godine. Udio vodećih pet dionica iznosi 21,7 posto, a rekordnih od 1994. godine 22,4 posto.

"Naša analiza pokazuje da iako postoje primjetne razlike između ta dva razdoblja, neki obrasci su puno sličniji nego što mislite. Gore spomenuta koncentracija nekoliko dionica podsjeća na razdoblje bubble bubblea, posebno u smislu prevelike zastupljenosti tehnološkog sektora", napisao je JPMorgan, uz koji dodaju da su vodeće tehnološke dionice osjetno precijenjene u usporedbi s ostatkom tržišta, a ipak su ukupne vrijednosti trenutno još uvijek puno niže nego tijekom pikachu ludnice koja je završila slomom 2000. i pad Nasdaq indeksa od gotovo 80% do 9. listopada 2002.

Naravno, ovako dramatičan pad ovaj put nije vjerojatan, a osjetnija korekcija prema dolje za ove papire, koji lete uglavnom na krilima umjetne inteligencije, ne bi čudila. Jesu li visoka očekivanja opravdana, znat će se donekle već ovaj tjedan jer će poslovne rezultate u drugoj polovici tjedna objaviti Apple, Meta i Amazon, a u utorak nakon završetka trgovanja Microsoft je objavio rezultate (17,6% međugodišnja razina rasta prihoda!) i Alphabet. U prvom planu bit će rasplet prve ovogodišnje sjednice američke središnje banke. Fed gotovo sigurno neće mijenjati kamatne stope, no analitičare više zanima hoćemo li u ožujku dočekati prvo smanjenje kamata u novom ciklusu. Šanse za to su navodno nešto manje od polovine.

Međunarodni monetarni fond poboljšao je prognozu globalnog gospodarskog rasta. Sada očekuje rast od 3,1 posto, nakon što je u procjeni iz listopada procijenio da će se globalni BDP ove godine povećati za 2,9 posto. Sljedeće godine očekuje se rast od 3,2 posto. Korekcija naviše rezultat je ohrabrujućeg američkog rasta u drugoj polovici prošle godine, kao i robusnog učinka u nekim zemljama u razvoju (ističe se Indija za koju se očekuje rast BDP-a od 6,5% ove i sljedeće godine) . Međutim, posljednja prognoza ostaje ispod povijesnog prosjeka koji je u zadnjih 20 godina na razini od 3,8% rasta. U ovoj i idućoj godini mogu se očekivati daljnji negativni utjecaji visokih kamata, povlačenja poticajnih mjera povezanih s pandemijom te trajno niske razine produktivnosti.

Tagovi: dinancijska tržišta, Amazon, Meta, Apple, microsoft, mmf, nasdaq
PROČITAJ I OVO
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
VAL OPTIMIZMA
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
KOLUMNA - Nvidia, nositelj procvata umjetne inteligencije, fantastičnim poslovnim rezultatima pokrenula je val oduševljenja na burzama, a tržišna vrijednost joj je čak premašila dva bilijuna dolara.
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
SIGNALI
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Očekivanja da će inflacija u SAD-u prvi put od ožujka 2021. pasti ispod tri posto (na godišnjoj razini) nisu se ostvarila, što je ohladilo zapadne burze, koje su - posebno se to odnosi na New York - prije toga snažno ojačale i postavile rekorde.
Nvidia nezaustavljivo raste, Tesla u silaznoj putanji
TRŽIŠNI SIGNALI
Nvidia nezaustavljivo raste, Tesla u silaznoj putanji
KOLUMNA - Njujorški S&P 500, možda i najvažniji burzovni indeks na svijetu, prvi je put premašio 5000 bodova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE