GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Defanzivni sektori ove se godine ne čine toliko dobra investicija

Defanzivni sektori ove se godine ne čine toliko dobra investicija
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2023 / 09:08
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ulagači koji igraju na kartu sigurnosti pomalo shvaćaju da su defanzivni sektori, koji su dobro prošli u prošlogodišnjoj rasprodaji, ove godine "neprijateljska" investicija. Ali to se može brzo promijeniti ako se vjerojatnost recesije ponovno poveća.

Defanzivni sektori uključuju tvrtke za zdravstvenu njegu, tvrtke za široku potrošnju i komunalne usluge. Uz prošlogodišnje padove na burzama, investitori su ulagali novac upravo u te tvrtke, koje inače teško prolaze s manje rana (posebno u usporedbi s tehnološkim dionicama), a te dionice u pravilu donose i dobre dividende.

"Bilo je stvarno lako sakriti se u defanzivnom sektoru prošle godine", rekli su stratezi u Ameriprise Financialu.

"Prošle godine je dobro funkcioniralo, ali mislim da će ove godine biti kompliciranije."

Pokazalo se to već u prva dva mjeseca ove godine. Uz znakove da je gospodarstvo SAD-a i dalje snažno (vjerojatnost recesije se smanjila) i prinosi na obveznice i državnu blagajnu rastu (neke vrlo sigurne vrijednosnice s fiksnim prihodom mogu donositi više od pet posto godišnje), interes za obrambeni sektor je opipljiv. smanjeno .

Ako je prošle godine obrambeni sektor pretrpio minimalne gubitke (od 1,0 do 3,5 posto) u usporedbi s indeksom S&P 500 koji je izgubio gotovo 20 posto, ove je godine slika drugačija. Indeks S&P ove je godine porastao za 5,4 posto, a gubici u obrambenom sektoru dosad se kreću od tri posto ("spajanice") do osam posto ("komunalije"). Ulagače također zabrinjava visoka procjena – za "komunalne usluge" multiplikator buduće dobiti od 17,7 gotovo je 20 posto iznad povijesnog prosjeka. Ni natprosječni dividendni prinos, koji prema posljednjim podacima u nekim slučajevima prelazi tri posto, nije zaustavio klizanje ovih dionica.

Pritom treba naglasiti da obrambeni sektor ne očekuje rast dobiti u ovoj godini. Očekuje se da će tvrtke koje se bave zdravstvenim proizvodima i uslugama ove godine ostvariti osam posto manju dobit nego lani, što je ništavno u usporedbi s procijenjenim rastom dobiti od 1,7 posto za sve tvrtke unutar S&P 500. Ukratko, svatko tko želi biti obrambeno orijentiran, će sada radije potražiti prilike u obveznicama ili trezorskim zapisima, ali naravno da se to gledište može brzo promijeniti ako se pojave bilo kakvi znakovi ponovne neposredne recesije. Tijekom idućeg tjedna Wall Street će s velikim nestrpljenjem iščekivati petkove objave podataka o američkom tržištu rada za veljaču. Očekuje se da će novih radnih mjesta biti nešto manje nego u siječnju, ali još uvijek dovoljno za daljnje pooštravanje mjera Feda.

U međuvremenu je u SAD-u završila sezona objave rezultata zadnjeg tromjesečja prošle godine. Zaključak, možemo reći da je bilo dosta razočarenja (posebno u tehnološkom sektoru), a dobit je pala za gotovo pet posto u odnosu na zadnji kvartal 2021. godine. Ovo je prvi pad dobiti (na godišnjoj razini) od trećeg tromjesečja 2020., kada je covid ozbiljno osakatio gospodarstva. Naravno, bilo je i pozitivnih iznimaka. Istaknule su se naftne kompanije (Chevron, ConocoPhillips, Exxon Shell) koje su se pohvalile rekordnim brojkama.

Dotaknemo li se prošlog tjedna na financijskim tržištima: zapadni su dionički indeksi ojačali oko dva posto, iako je prinos na američku 10-godišnju obveznicu u srijedu prvi put od sredine studenog premašio četiri posto, a potrebni prinos na Njemačka desetogodišnja obveznica dosegnula je 2,77 posto, najviše nakon 2011. Strahovanja da će Fed biti nemilosrdan u dizanju kamata u borbi protiv inflacije dodatno je pojačala Mary Daly iz Fedovog ureda u San Franciscu, izjavom da bi kamate trebale otići gore i ostati tamo dulje vrijeme.

Tagovi: tržište kapitala, defanzivni sektori, Chevron, Exxon mobil, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE