GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dan velikih padova kao uvod u recesiju

Dan velikih padova kao uvod u recesiju
CRNI PONEDJELJAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2020 / 19:54
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Jedina dobra vijest glede ovog ponedjeljka jest u tome što se dan bliži kraju. Dan kojeg bez mnogo patetike možemo nazvati crnim ponedjeljkom.

Dan u kojem smo vidjeli strašne padove indeksa, oštar pad cijena nafte i paničnu rasprodaju na tržištima širom svijeta.

Na pošast zvanu koronavirus naslonio se i cjenovni rat na naftnom tržištu. Investitori su reagirali panično. Ovakva rasprodaja nije viđena punih dvanaest godina, u ponekim slučajevima ovo je i povijesni presedan.

Kakve to veze ima s Hrvatskom i regijom? Velike, posebno s Hrvatskom. Blizina Italije i međusobna ekonomska upućenost govore nam da moramo biti zabrinuti.

Italija je jedan od vodećih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera. Prema podacima državne statistike, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine u Italiju smo izvezli robe u vrijednosti većoj od 14,6 milijardi kuna, što predstavlja gotovo 14 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Istodobno, iz Italije smo uvezli robe u vrijednosti većoj od 23,9 milijardi kuna, što je također oko 14 posto ukupnog hrvatskog izvoza.

Italiji prijeti recesija jer je glavno industrijsko područje (Milano, Pavia, Lodi), čiji je doprinos talijanskom BDP-u 12 posto, zahvaćeno koronavirusom. Osim toga, i turizam, koji u talijanskom BDP-u ima udjel od 13 posto, zabilježit će znatan pad.

Osim što je najveći hrvatski vanjsko-trgovinski partner, talijanske banke drže velik udio bankarskog sektora u Hrvatskoj

Ekonomski podaci za prvi kvartal bit će poznati kroz nekoliko tjedana, no već se sada može ustvriditi kako ćemo biti jako blizu pada ekonomske aktivnosti. Sigurno će biti usporavanje rasta u odnosu na prethodnu godinu, a dva kvartala usporavanja zaredom su recesija. Potraje li situacija s koronavirusom do Uskrsa, tada ćemo moći govoriti i o padu ili usporavanju i u drugom kvartalu. Prevedeno, o recesiji.

Jasno je da hrvatska ekonomija ponajviše ovisi o turizmu. Pad turističkog prometa značit će i manje prihode države, a onda ćemo se ponovno naći u spirali zaduživanja i produbljivanja deficita. Znamo kako je to izgledalo prije desetak godina. I znamo koliko je ekonomiji poput hrvatske trebalo vremena da se iz svega počne izvlačiti na površinu.

Ovoga puta posljedice ne bi trebale biti tako ozbiljne, no kratkoročne prognoze svakako nisu dobre. Travanj će nam reći mnoge neugodne istine.

Ilustracija: Karlo Mamić

Tagovi: Crni ponedjeljak, recesija, globalna recesija, hrvatski turizam, Italija, talijanska ekonomija, nafta, naftno tržište
PROČITAJ I OVO
Ukinimo Hrvatske šume
DEVASTACIJA I KRIMINAL
Ukinimo Hrvatske šume
KOLUMNA - Društvena vertikala pod imenom ''Zeleni odred'' već godinama upozorava na dobro uigranu mafiju koja devastira hrvatske šume pod izgovorom da sve rade po pravilima struke. I tako već pedeset godina.
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
U USPONU
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
KOLUMNA - Mongolija, zemlja potpuno okružena Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu, s kojima intenzivno i ekonomski surađuje, od prvih dana nije baš bila u povoljnoj poziciji da spriječi širenje pandemije.
Mala i srednja poduzeća u borbi s krizom: Ključna riječ - prilagodba
PODUZETNICI I KRIZA
Mala i srednja poduzeća u borbi s krizom: Ključna riječ - prilagodba
ANALIZA - Sasvim je izvjesno da neće sva mikro, mala i srednja poduzeća moći preživjeti prilagodbu na „novo normalno“ poslovanje i u ovom će razdoblju svakako bolje proći one tvrtke koje su spremnije na bržu prilagodbu poslovanja.
Zašto je prijedlog Zakona o sigurnosti u Hong Kongu izazvao lavinu negativnih reakcija?
KINA-HONG KONG
Zašto je prijedlog Zakona o sigurnosti u Hong Kongu izazvao lavinu negativnih reakcija?
KOLUMNA - Tehnički, garantirani u Deklaraciji i Ustavu kapitalistički model i način života neće biti promijenjen. Ipak, možemo biti sigurni da će se nedovoljno konkretne formulacije u Zakonu moći tumačiti kako odgovara Pekingu.
Strogo kontrolirane plaže
NOVO NENORMALNO
Strogo kontrolirane plaže
KOLUMNA - Lud, zbunjen, ugrožen. Rezervacije plaža, redoslijed za kupanje, brisanje ručnikom, popravljanje grudnjaka, sunčanje s kremom Covid-faktor 19, štoperica kod policajaca i zadiranje u privatnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE