GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dan velikih padova kao uvod u recesiju

Dan velikih padova kao uvod u recesiju
CRNI PONEDJELJAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2020 / 19:54
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Jedina dobra vijest glede ovog ponedjeljka jest u tome što se dan bliži kraju. Dan kojeg bez mnogo patetike možemo nazvati crnim ponedjeljkom.

Dan u kojem smo vidjeli strašne padove indeksa, oštar pad cijena nafte i paničnu rasprodaju na tržištima širom svijeta.

Na pošast zvanu koronavirus naslonio se i cjenovni rat na naftnom tržištu. Investitori su reagirali panično. Ovakva rasprodaja nije viđena punih dvanaest godina, u ponekim slučajevima ovo je i povijesni presedan.

Kakve to veze ima s Hrvatskom i regijom? Velike, posebno s Hrvatskom. Blizina Italije i međusobna ekonomska upućenost govore nam da moramo biti zabrinuti.

Italija je jedan od vodećih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera. Prema podacima državne statistike, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine u Italiju smo izvezli robe u vrijednosti većoj od 14,6 milijardi kuna, što predstavlja gotovo 14 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Istodobno, iz Italije smo uvezli robe u vrijednosti većoj od 23,9 milijardi kuna, što je također oko 14 posto ukupnog hrvatskog izvoza.

Italiji prijeti recesija jer je glavno industrijsko područje (Milano, Pavia, Lodi), čiji je doprinos talijanskom BDP-u 12 posto, zahvaćeno koronavirusom. Osim toga, i turizam, koji u talijanskom BDP-u ima udjel od 13 posto, zabilježit će znatan pad.

Osim što je najveći hrvatski vanjsko-trgovinski partner, talijanske banke drže velik udio bankarskog sektora u Hrvatskoj

Ekonomski podaci za prvi kvartal bit će poznati kroz nekoliko tjedana, no već se sada može ustvriditi kako ćemo biti jako blizu pada ekonomske aktivnosti. Sigurno će biti usporavanje rasta u odnosu na prethodnu godinu, a dva kvartala usporavanja zaredom su recesija. Potraje li situacija s koronavirusom do Uskrsa, tada ćemo moći govoriti i o padu ili usporavanju i u drugom kvartalu. Prevedeno, o recesiji.

Jasno je da hrvatska ekonomija ponajviše ovisi o turizmu. Pad turističkog prometa značit će i manje prihode države, a onda ćemo se ponovno naći u spirali zaduživanja i produbljivanja deficita. Znamo kako je to izgledalo prije desetak godina. I znamo koliko je ekonomiji poput hrvatske trebalo vremena da se iz svega počne izvlačiti na površinu.

Ovoga puta posljedice ne bi trebale biti tako ozbiljne, no kratkoročne prognoze svakako nisu dobre. Travanj će nam reći mnoge neugodne istine.

Ilustracija: Karlo Mamić

Tagovi: Crni ponedjeljak, recesija, globalna recesija, hrvatski turizam, Italija, talijanska ekonomija, nafta, naftno tržište
PROČITAJ I OVO
Plavi devet
NEZABORAVAN
Plavi devet
KOLUMNA - Legenda za života, onog ''drugog, dragog Dinama'', pripadao je vremenu u kojem su džentlmeni bili u kopačkama. Galantni, a malo plaćeni, igrali su i igrao je nogomet iz ljubavi.
Nesuglasicama zapada i islamskog svijeta kao da nema kraja
POLITIKA I RELIGIJA
Nesuglasicama zapada i islamskog svijeta kao da nema kraja
KOLUMNA - Proteklih tjedana ponovno su svjetla pozornice uperena na tinjajući problem islama. Događaji koji su se zbili u Francuskoj – ubojstvo učitelja zbog prikazivanja karikature proroka Mohameda - i reakcija javnosti Zapadnog svijeta, još jednom pokazuju kako postoje mnoge predrasude, nepoznavanje kulturnih i religijskih običaja, te prije svega idiotizma ljudske rase.
Vlak bez voznog reda
TERET DUGA
Vlak bez voznog reda
KOLUMNA - Trošak pandemije u Hrvatskoj penje se na trideset milijardi kuna. Hrvatska ima šanse, no ovisi o ''golmanu'' javnog duga i o arbitru utakmice koju smo zaigrali na Svjetskom prvenstvu pandemije.
Što nam govori statistika o mortalitetu u Europi tijekom pandemije?
MORTALITET
Što nam govori statistika o mortalitetu u Europi tijekom pandemije?
ANALIZA - Šest država ima značajan višak smrtnosti 2020. (gdje je značajno definirano kao veće od prosječnoga rasta uvećanog za jednu standardnu devijaciju stopa rasta). Te države su redom: Španjolska, Ujedinjena Kraljevina, Belgija, Italija, Nizozemska i Švedska.
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
NEPOVJERENJE U VLADU
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
KOLUMNA - Podrška većine građana strašnom činu rastrojenog mladića na Markovu trgu nije iz razloga što vole i podržavaju nasilje već zato što se osjećaju prevarenima za svo ovo vrijeme demokracije u kojoj smo od potencijalne Švicarske postali impotentnom Hrvatskom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE