GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna godina za investitore širom svijeta

Crna godina za investitore širom svijeta
NA PUTU PREMA DOLJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.12.2022 / 09:02
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Budući da Fedova borba protiv inflacije još nije dala značajnije rezultate, a gospodarstvo će očito srljati u recesiju, financijska tržišta se opraštaju s novim padovima od 2022. godine.

Prosječni investitor ove godine nije mogao izbjeći veće gubitke. Vanda Research je prije dva tjedna objavila (dok je tržište nastavilo padati) da je portfelj malih ulagača ove godine zabilježio prosječan pad od 30% nakon klađenja na rizične vrijednosne papire, koji su posebno skočili tijekom epidemije, no ove je godine doživio oštro prizemljenje (Tesla, Meta...) pokazalo se pogrešnim. Ovo je, naravno, najgora godina od financijske krize 2008. Posebno su mladi ulagači doživjeli veliku lekciju, vjerojatno prije nego što u razdoblju poplave likvidnosti i nultih kamata nisu mogli ni zamisliti da bi i tržišta mogla pasti značajno dolje. Bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti njihova reakcija. Hoće li izgubiti vjeru u tržišta ili će i dalje kupovati dionice i strpljivo čekati preokret?

Ulagači u ARK Innovation ETF očito ostaju uvjereni da će se trend brzo preokrenuti. Iako je spomenuti fond, kojeg je osnovala Cathie Wood (nedavno hvaljena kao financijski guru), ove godine izgubio 67 posto, ulagači su u njega ove godine uložili dodatnih 1,4 milijarde dolara. To je prilično neobično, jer se kapital obično povlači iz fondova koji jako gube vrijednost. Skoro svaka od 30 dionica koje ARKK drži u svom portfelju ove je godine lošija, i to znatno. Invitae, Coinbase i Twilio dionice su čija se cijena čak srušila za više od 80 posto, tek nešto bolja je bila Tesla. Sav rast koji je ARK Innovation napravio u pet godina ove je godine pošao po zlu, a sve je to najbolji dokaz koliko se dramatično promijenila situacija na tržištu ove godine.

Ako je medvjeđi trend na burzama sasvim logičan (vrijednosti dionica bile su prenapuhane; npr. Nasdaq indeks rastao je 13 godina zaredom), snažni padovi (u prosjeku 15 posto) obvezničkih tržišta su bila iznenađenje. Najgora godina za tržišta obveznicama u modernoj povijesti je iza nas, s dvostruko većim padom od normalnih korekcija. Nije slučajnost da je inflacija naglo porasla nakon što su se spojila dva šoka: oporavak potražnje nakon karantene pandemije Covid-19, tijekom koje su poduzeća i potrošači akumulirali ušteđevine, i drugi šok došao je s ratom, koji je donio dodatne poremećaje u opskrbnim lancima. promjena u ekonomskim tokovima i natjerala nas na novu ravnotežu u energetskim dobrima. Visoka inflacija zahtijevala je mjere središnjih banaka. Glavna misija Europske središnje banke je stabilnost cijena. Ako ranije u 16 godina nije dosegao ciljanu inflaciju od dva posto, sada je taj jaz brzo otklonjen i vrag je odnio šalu.

Ulagači će morati i dalje pratiti poteze središnjih banaka i iz njihovih riječi shvatiti kamo će otići kamate. U prosincu je retorika ECB-a još uvijek bila vrlo oštra. Kako bi se ublažila inflacija u ECB-u, bit će potrebne neke žrtve. Drugim riječima: ako je pod Draghijem tijekom razdoblja krize eura retorika bila "kako god potrebno je" što god se mora učiniti), sada bismo mogli dodati "dok ne pukne", kako se šuška u krugovima financijskih ekonomista, tj. dok se ne dogodi neki ozbiljan događaj u gospodarstvu. Iznad svega, ECB trenutno pokušava osigurati da se to povećanje cijena proizvoda i usluga ne počne ugrađivati u plaće i da stanovništvo povjeruje u obećanje da će se inflacija za dvije godine vratiti na polje od blizu dva posto."

Međutim, mogli bismo vidjeti još jedan šok naniže na burzama. U razdoblju kvantitativnog zaoštravanja monetarne politike još ne očekujem neki snažniji pozitivan trend. Središnje banke više neće toliko braniti burze kao u prethodnom desetljeću, pa će kretanje burzovnih indeksa više ovisiti o rezultatima poslovanja kompanija. Može se dogoditi da dobit iznenadi prema gore, ako recesija nije jaka, ali inače prema dolje, tako da ne isključujem veću korekciju i brzi oporavak. Ovo će biti godina u kojoj će investitori morati biti aktivni i tražiti dobre priče.

Tagovi: tržište kapitala, Cathie Wood, Ark Innovation Fund, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
U FOKUSU
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
KOLUMNA - Među investicijskim klasama, 2023. godine, nakon gotovo desetljeća, ponovno će biti zanimljivije državne obveznice, ali i nešto rizičnije, ali zato isplativije, korporativne obveznice.
Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice
OPORAVAK
Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice
KOLUMNA - Raspoloženje na burzama ostaje pozitivno, u New Yorku je posebno zamjetan rast dionica koje su prošle godine "pobijeđene". Sve je veća nervoza onih koji čekaju novi pad novca. Je li dno već iza nas?
Kriptovalute i kineske dionice sjajno startale u novu godinu
TRŽIŠNE SILNICE
Kriptovalute i kineske dionice sjajno startale u novu godinu
KOLUMNA - Nade da će središnje banke ukrotiti inflaciju bez da dovedu do velike recesije pružile su snažan pozitivan početak godine na financijskim tržištima.
Tehnološki sektor najbolje krenuo u 2023.
ODLIČAN START
Tehnološki sektor najbolje krenuo u 2023.
KOLUMNA - Nakon vrlo optimistična prva dva tjedna novew godine, treći je donio uzmak optimista.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE