GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cloud kao novi front u tehnološkom ratu na relaciji Kina-SAD

Cloud kao novi front u tehnološkom ratu na relaciji Kina-SAD
KINA-SAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2020 / 13:54
Autor: Branimir Vidmarović
KOLUMNA - Zbog strahova od mogućih daljnjih američkih restrikcija za kineske tehnološke kompanije, javna kompanija Kineska elektronička korporacija (KEK) je odlučila razviti i ojačati domaće cloud tržište.

Kompanija je pokrenula projekt usluga pod nazivom Kineski elektronički oblak u gradu Wuhan, gdje će biti smješten centralni ured novog projekta.

Čitav projekt se temelji na korištenju lokalno proizvedene kineske opreme. Čipove proizvodi kćerka Korporacije, Tianjin Phytium Information Technology. Operacijski sustav Kylin također je u cijelosti razvijen u Kini.

Prema službenoj izjavi KEK-a, kompanija je odlučila ući na cloud tržište s ciljem „garancije sigurnosti državnih i korporativnih digitalnih procesa“. Svojim klijentima kompanija će ponuditi gotova rješenja ili rješenja skrojena po zahtjevu i potrebi.

Izvršni upravitelj cloud odjela kompanije Ma Jing je rekao kako je KEK već potpisao ugovore o suradnji i digitalizaciji procesa upravljanja sa četrdeset kineskih gradova. Jedna od kćerki Korporacije potpisala je sporazum o zajedničkom ulaganju sa drugom javnom kompanijom iz grada Huangshi a koja se bavi velikim podacima (big data).

Vodeća cloud kompanija u Kini je Alibaba Cloud, koja pokriva ogromnih 40% kineskog tržišta. Slijedom idu Huawei Cloud, Tencent Cloud i Baidu AI Cloud. No državni KEK nastoji pojačati svoj položaj, ne samo bog sigurnosnih već i komercijalnih razloga. Zato je kompanija tijekom 2019. godine kupovala različite tehnološke kompanije kako bi unaprijedila svoju tehnološku i istraživačku bazu.

Razvoj domaćih, državno-kontroliranih cloud usluga na potpuno kineskoj opremi i software-u je mjera sigurnosti za neizbježan trend digitalnog rascjepa između SAD-a i Kine. Kineska vlada i vodeće tehnološke kompanije shvaćaju da ništa ne sprečava Bijelu kuću da nastavi ograničavati dostup ka američkom tržištu za kineske kompanije – pod upitnikom su čipovi kompanije Intel (i AMD).

Kad bi Bijela kuća zabranila Intelu poslovanje s kineskim kompanijama to bi stvorilo ogromne probleme za sve kompanije koje ovise o naprednim i brzim serverima.

U tehnološkom nadmetanju, investitori se klade na potencijal Kine da zamijeni američke tehnologije i software domaćim proizvodima i rješenjima. U proteklih nekoliko mjeseci, brojne kompanije poput China Telecoma su objavile planove javne nabave u svrhu poticanja domaćih tehnoloških sustava kako bi se smanjila ovisnost o Intelu, Microsoftu, IBM te Oracle-u. Zbog toga je kineski IT indeks ove godine porastao za oko 30%.

Državna digitalna politika nastoji kroz ulaganja i poticaje kreirati izrazito kompetitivno okruženje koje u konačnici mora dovesti do potpune lokalizacije proizvodnje. Plan Made in China 2025 više se ne spominje javno ali jasno je da Peking ne odustaje od ideje tehnološkog suvereniteta.

Tagovi: cloud, Intel, Alibaba, Tencent Cloud, Baidu Cloud, China Telecom, Intel, Huawei Cloud, Kineska elektronička korporacija
PROČITAJ I OVO
Kako je umrla iluzija o Njemačkoj kao dobro organiziranoj državi?
ILUZIJA I STVARNOST
Kako je umrla iluzija o Njemačkoj kao dobro organiziranoj državi?
KOMENTAR - Njemačka je dobro organizirana zemlja - dugo vremena je to bio kliše raširen i u zemlji i u inozemstvu. Onda je došla korona i pokazalo se da je to iluzija. Naznaka za to bilo je već ranije.
Vučićeve bedastoće o malvaziji imaju sasvim opipljivu pozadinu
VINSKI GAF
Vučićeve bedastoće o malvaziji imaju sasvim opipljivu pozadinu
KOLUMNA - Njegovoj izjavi čudili su se i smijali mnogobrojni vlasnici restorana u Beogradu i diljem Srbije jer znaju da su im hrvatska vina dio udarne ponude. A to je ono što zapravo žulja Vučića.
Bitcoin sve više zamjenjuje zlato, a JPMorgan ima važnu poruku za investitore
TRŽIŠTA
Bitcoin sve više zamjenjuje zlato, a JPMorgan ima važnu poruku za investitore
KOLUMNA - U očima investitora to je digitalno zlato, zaštita od svih ekscesa koje će neizbježno uzrokovati divlje tiskanje novca u režiji središnjih banaka, odnosno prije svega visoka inflacija i devalvacija klasičnih valuta.
Život nezdrav, težina prekomjerna
NAČIN ŽIVOTA
Život nezdrav, težina prekomjerna
KOLUMNA - Kako to promijeniti, kako se zdravije hraniti, kako biti zdraviji? S ovakvim načinom života, trendovima civilizacijskog razvoja koji diktira tempo života, navike i nameće ovisnosti, teško.
Nema pomoći, nema obnove, ima samo rušenja
TUŽNA SLIKA
Nema pomoći, nema obnove, ima samo rušenja
KOLUMNA -  Vjerujemo da obnova Banovine neće biti zasnovana na iskustvima Zagreba koji će skoro obilježiti godišnjicu od potresa, a da sustavna obnova nije ni krenula.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE