GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijepljeni protiv svih skrupula

Cijepljeni protiv svih skrupula
FEJK PLATFORMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2021 / 19:31
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Moram priznati da sam i sâm kao i brojni kolege novinari bio zaveden ''djelotvornošću'' ministra Beroša. Akcijske presice sakrile su od drva šumu.

Iako je još prije pola godine kolega Marin Vlahović naveo i obradio konkretne nepravilnosti u ''poslovanju'' Ministarstva zdravstva, veći dio javnosti nastavio je davati ''obnevidjele'' kredite slatkorječivom ministru. Ljubav jest slijepa no nakraju progleda.

Otkrićem davanja poslova u zdravstvu bez natječaja, o čemu sam napominjao u nekim davnim kolumnama, otvorena je Pandorina kutija Covid ekonomije u kojoj su se dobro snašli podobni poduzetnici. Čak 4,5 milijuna kuna za platformu rađenu na templateu za 49 dolara, nije ništa nego podcjenjivanje inteligencije naroda i prizemna prijevara kakva već godinama nekažnjeno prolazi u Hrvatskoj.

Platforma koju bi prosječni geek iz MIOC-a složio za sto eura, hrvatskoj javnosti prodana je kao posljednje kvantno čudo tehnologije. Naravno, Beroš se izvlači da je sve po PS-u, a da sustav ne funkcionira jer nekoliko doktora opće prakse nije dobro odradilo registraciju. Pa da, zbog desetak doktora srušio se sustav koji je trebao artikulirati s barem milijun i pol korisnika.

I natječaj je transparentan jer ga nije ni bilo. Sve funkcionira jer je po zakonu, Ipak, Beroš, ''lukava lisica'', osjetivši omču javnosti oko vrata, upozorava da je Ministarstvo zdravstva surađivalo s tvrtkom Cuspis i prije njegovog dolaska. Recimo, devet milijuna kuna i tri godine ranije. Dakle, hrvatska Vlada je, očito, jer to nije novac za žvake i bidermajer na ministrovom stolu, blagoslovila milijunsko povjerenje u cvjećarske informatičare.

Otkriće preplaćene platforme čiji trag vuče do 2018. a onda nestaje u poslovnim ponornicama iziskuje novinarski speleološki poduhvat. Naime, svima nam je na vrh glave ''zlatnotoaletne'' ekonomije. Čudom smo se čudili kad bi na natječajima za automobile bile narudžbe s performansama koje bi odgovarale tek jednom proizvođaču automobila.

Shodno tim slučajnostima, a u skladu s izjavom da je sve po propisu, možda bi mogli, počevši sad od razapetog Ministarstva zdravstva, zahtijevati popis svih natječaja u posljednjih dvadesetak godina pa da stavku po stavku vidimo kako je Ministarstvo dodjeljivalo poslove, kako i od koga, koliko učestalo, po kojoj cijeni, kvaliteti, starosti nabavljalo aparate, potom koliki je birokratski gabarit u Zdravstvu, tko je angažiran za servisiranje i koliko je bilo zaposlenih na dan dodjele natječaja, tko i kako dogovara cijenu nabavke hrane, lijekova, materijala…?

Dakle, tamo gdje je sve po zakonu, ovo ne bi trebao biti nikakav problem. I tako za sva ministarstva, državne, gradske, lokalne tvrtke. Nažalost, umjesto da ovakve stvari provjeravaju nepristrane nadležne institucije, istina postaje dohvatna tek kad ju istraže mohikanski novinari istraživači pod cijenu prijetnji.

Svedemo li sve na ovih 49 dolara u 4,5 milijuna kuna, dobit ćemo pravo stanje nacije i indeks poštenja.

Tagovi: Cijepise, Vili Beroš, Cuspis, Ministarstvo zdravstva, hrvatsko zdravstvo, dug bolnica, javna nabava
PROČITAJ I OVO
Samo turizam Hrvata spašava
SEZONA KAO SUDBINA
Samo turizam Hrvata spašava
KOLUMNA - Dajmo im da troše! Kockarnice, sadržaji, butici, resorti za bogataše, kontinentalni turizam, raftinzi, kampovi. Toliko mogućnosti da tih 20% bude i više.
Doba opće digitalne kontrole
KONTROLA
Doba opće digitalne kontrole
KOMENTAR - Digitalni nadzor pojedinaca je opasnost - ali to se ne može izbjeći. Vrijeme opće digitalne kontrole je već počelo.
Njemačku muči inflacija, ali zarade kompanija širom svijeta ulijevaju povjerenje investitora
BEZ PESIMIZMA
Njemačku muči inflacija, ali zarade kompanija širom svijeta ulijevaju povjerenje investitora
ANALIZA - Nakon što već nekoliko mjeseci svjedočimo većoj razini inflacije u Sjedinjenim Državama, ona polako dolazi i u Europu, što pokazuju srpanjska inflacijska očitanja njemačkih pokrajina.
Drugi kvartal: Više stečajeva, ali i novoosnovanih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Drugi kvartal: Više stečajeva, ali i novoosnovanih tvrtki
ANALIZA - Unatoč nastavku pandemije koronavirusa, gospodarska aktivnost i broj aktivnih gospodarskih subjekata su u porastu u usporedbi s istim razdobljem protekle godine.
Kineski štapići
UČIMO KINU
Kineski štapići
KOLUMNA - 筷子 [kuàizi] iliti štapići za jelo su tradicionalni pribor za jelo koji se koristi u paru i jednake je veličine – standardno oko 20 cm no, ako se radi o onima za kuhanje, mogu biti i između 30 – 40 cm.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE