GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijepljeni protiv svih skrupula

Cijepljeni protiv svih skrupula
FEJK PLATFORMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2021 / 19:31
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Moram priznati da sam i sâm kao i brojni kolege novinari bio zaveden ''djelotvornošću'' ministra Beroša. Akcijske presice sakrile su od drva šumu.

Iako je još prije pola godine kolega Marin Vlahović naveo i obradio konkretne nepravilnosti u ''poslovanju'' Ministarstva zdravstva, veći dio javnosti nastavio je davati ''obnevidjele'' kredite slatkorječivom ministru. Ljubav jest slijepa no nakraju progleda.

Otkrićem davanja poslova u zdravstvu bez natječaja, o čemu sam napominjao u nekim davnim kolumnama, otvorena je Pandorina kutija Covid ekonomije u kojoj su se dobro snašli podobni poduzetnici. Čak 4,5 milijuna kuna za platformu rađenu na templateu za 49 dolara, nije ništa nego podcjenjivanje inteligencije naroda i prizemna prijevara kakva već godinama nekažnjeno prolazi u Hrvatskoj.

Platforma koju bi prosječni geek iz MIOC-a složio za sto eura, hrvatskoj javnosti prodana je kao posljednje kvantno čudo tehnologije. Naravno, Beroš se izvlači da je sve po PS-u, a da sustav ne funkcionira jer nekoliko doktora opće prakse nije dobro odradilo registraciju. Pa da, zbog desetak doktora srušio se sustav koji je trebao artikulirati s barem milijun i pol korisnika.

I natječaj je transparentan jer ga nije ni bilo. Sve funkcionira jer je po zakonu, Ipak, Beroš, ''lukava lisica'', osjetivši omču javnosti oko vrata, upozorava da je Ministarstvo zdravstva surađivalo s tvrtkom Cuspis i prije njegovog dolaska. Recimo, devet milijuna kuna i tri godine ranije. Dakle, hrvatska Vlada je, očito, jer to nije novac za žvake i bidermajer na ministrovom stolu, blagoslovila milijunsko povjerenje u cvjećarske informatičare.

Otkriće preplaćene platforme čiji trag vuče do 2018. a onda nestaje u poslovnim ponornicama iziskuje novinarski speleološki poduhvat. Naime, svima nam je na vrh glave ''zlatnotoaletne'' ekonomije. Čudom smo se čudili kad bi na natječajima za automobile bile narudžbe s performansama koje bi odgovarale tek jednom proizvođaču automobila.

Shodno tim slučajnostima, a u skladu s izjavom da je sve po propisu, možda bi mogli, počevši sad od razapetog Ministarstva zdravstva, zahtijevati popis svih natječaja u posljednjih dvadesetak godina pa da stavku po stavku vidimo kako je Ministarstvo dodjeljivalo poslove, kako i od koga, koliko učestalo, po kojoj cijeni, kvaliteti, starosti nabavljalo aparate, potom koliki je birokratski gabarit u Zdravstvu, tko je angažiran za servisiranje i koliko je bilo zaposlenih na dan dodjele natječaja, tko i kako dogovara cijenu nabavke hrane, lijekova, materijala…?

Dakle, tamo gdje je sve po zakonu, ovo ne bi trebao biti nikakav problem. I tako za sva ministarstva, državne, gradske, lokalne tvrtke. Nažalost, umjesto da ovakve stvari provjeravaju nepristrane nadležne institucije, istina postaje dohvatna tek kad ju istraže mohikanski novinari istraživači pod cijenu prijetnji.

Svedemo li sve na ovih 49 dolara u 4,5 milijuna kuna, dobit ćemo pravo stanje nacije i indeks poštenja.

Tagovi: Cijepise, Vili Beroš, Cuspis, Ministarstvo zdravstva, hrvatsko zdravstvo, dug bolnica, javna nabava
PROČITAJ I OVO
Život u ritmu QR koda
BUDUĆNOST U NEJEDNAKOSTI
Život u ritmu QR koda
KOLUMNA - Odgovornost prestaje kod prvog uboda igle. Tko se nije cijepio, magarac je bio.
Tko će zaustaviti Elona?
TRŽIŠTE I UTJECAJ
Tko će zaustaviti Elona?
KOLUMNA - Čitavo ovo vrijeme traju ogorčene rasprave o tome je li njegov utjecaj na tržišta prekoračio granicu dozvoljenog? Realno, radi se o čistoj manipulaciji tržištem.
Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne
TRŽIŠTE KAPITALA
Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne
ANALIZA - Globalna tržišta dionica ovog su tjedna prošla kroz korekciju na račun visoke ocjene inflacije za SAD u travnju.
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
PRIJEVOZ
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
ANALIZA - Godinama je željeznica "racionalizirala" svoju mrežu što je značilo nestanak na tisuće tvorničkih priključaka. Sad i politika podupire povratak robe na šine, ali to je veoma ambiciozan pothvat.
Cyber kriminal procvao zbog korone
KRIMINAL NA WEBU
Cyber kriminal procvao zbog korone
ANALIZA - Korona potiče kriminal na webu. Broj kaznenih djela raste, a stopa otkrivanja počinitelja stagnira.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE