GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cico, simbol boljeg Zagreba

Cico, simbol boljeg Zagreba
PURGERSKI DUH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2021 / 20:11
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Za one starije, generaciju naših roditelja, plavi devet bio je Slaven Zambata.

Za nas mlađu generaciju to će zauvijek ostati Zlatko Kranjčar.

U samo nekoliko mjeseci napustila su nas obojica. I dok se za Zambija znalo da mu je zdravlje narušeno i da je moguć kraj, Cicina smrt jutros je došla kao potpuni šok.

Jer, Cico je bio ono što smo željeli postati svi mi koji smo naganjali loptu kao klinci na zagrebačkim livadama. Na črnomeračkim livadama. Svi smo htjeli biti kao Cico, kako je to danas odlično rekao Robert Prosinečki. Njegova je popularnost bila tolika da je Cico bio i model za Dinamovu maskotu, koju je izradila Jugoplastika. Bila je to lutka od plastike, koja je postala omiljena dječja igračka.

Dečko s Ferenščice, simbol Zagreba i simbol Dinama. Duh pobjedničke generacije iz 1982.

Briljirao je i u Beču, u dresu Rapida, pod stručnim vodstvom drugog velikog purgera koj nas je nedavno napustio, Otta Barića.

Kad su svi Cici brojali gemište, pokojni Tomislav Židak bi ih s njim ispio do dna i bez pardona ispalio: "Kada je malo unutra, onda je najopasniji…"

Uostalom, za svakog purgera koji istinski voli nogomet, činjenica da si "malo unutra" je preporuka, a ne otegotna okolnost...

Bio je Cico i vrlo dobar trener, iako je sasvim jasno da igračke visine nije dosegnuo. Moramo reći - takvo što bilo bi nepošteno i očekivati. Jer, za igračke karijere postigao je baš sve. Debitirao je još kao klinac, sa sedamnaest godina. Standardni član prve postave već s osamnaest. Osvojio prvenstvo i dva kupa s Dinamom uz jedno oteto i nikad vraćeno prvenstvo iz 1979. godine. Generacija velikih igrača i pravih zagrebačkih fakina.

- Mi smo se igrali nogometa, ovo danas je industrija, rekao nam je nedavno Marko Mlinarić koji je danas jedva smogao snage izgovoriti nekoliko rečenica o Cici.

Romantična vremena, čisti nogomet. Domaći dečki, ljubav prema klubu i gradu u kojem si rođen.

Sve ono što je nekad bilo normalno i što se podrazumijevalo. I što danas više ne postoji.

Zato, Cicinim odlaskom umire i jedno vrijeme koje se više vratiti ne može. Otišao je čitav jedan plavi svijet kojem je hakl bio važniji od rezultata.

Fotografija: Marko Prpić, Pixsell

Tagovi: Zlatko Kranjčar, Dinamo, Otto Barić, Tomislav Židak, Zagreb, Marko Mlinarić, Robert Prosinečki
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE